Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty konvektomat

4. 11. 2009

Celou kuchařku najdete v pdf na tomto odkazu:

http://e-knihy.tvorbawebov.eu/knihy/recepty/kucharka_retigo.pdf

http://www.gastroform.cz/vareni-v-konvektomatu-ret...
http://www.tv-products.cz/files/manual/konvektomat...

http://www.trendprodukte.at/shop/product_info.php?products_id=1081&osCsid=a2770de16f2a03d257e116e745715989

Řízky v trojobalu jsem ve flavoru nedělala, ale přírodní ano, ty můžu dělat na roštu. Jinak hranolky mám ráda, ty dělám tak, že si na ten vyšší rošt dám alobalový tácek a na něj bez tuku dám hranolky. Dělám je 12 minut na 180 stupňů C a ten nejrychlejší větrák.

 

 Recepty od jednoho pána z internetuObrazek

Žebírka na pomeranči

6 – 8 porcí

Doba marinování 4 – 8 hodin

Čas vaření 20 – 25 minut

1,35 kg vepřové žebírko

Marináda:

2 pomeranče

1 polévk. lžíce (PL) medu

1 PL citronové šťávy

1 pl worcester. omáčky

1 čajová lžička (čl) sojové omáčky

Sůl a pepř na dochucení

1. Nakrájejte žebírka na porce

2. Marináda: Nastrouhejte pomerančovou kůru ma jemném struhadle, vsypte ji do menšího hrnce. Odšťavte oba pomeranče, přidejte do hrnce spolu s citr. šťávou, medem, worcestrem a sojovou omáčkou. Za občasného míchání vařte asi 10 minut. Pak důkladně vychlaďte. Polejte žebírka, přikryjte a dejte do chladničky aspoň na 4 hodiny.

4. vložte rošt do nádoby trouby, nastavte teplotu na 220° C, slejte marinádu z žebírek a dejte ji bokem na polévání. Umístěte žebírka přímo na rošt, pečte 10 minut. Snižte teplotu na 180° C a pečte dalších 10-15 minut.

Každých 5 minut polejte žebírka zbylou marinádou.

 

Pikantní křidélka

6 porcí

Doba marinování: minimálně 30 minut

Doba vaření: 30 minut

1,35 kg kuřecí křidélka

Marináda:

1 lžíce rostlinného oleje

½ šálku sojové omáčky

1 čl pikantní chilli olej

1 velký stroužek česneku krájený na plátky

1. příprava marinády: ve velké nádobě smíchejte olej, chilli olej, sojovou omáčku a česnek. Přidejte kuřecí křidélka, přikryjte a dejte do chladničky na minimálně 30 minut.

2. umístěte oba rošty do nádoby trouby, slejte marinádu, křidélka umístěte přímo na rošty, polovinu na dolní, polovinu na horní rošt. Nastavte teplotu na 230° C, pečte 10 minut. Pak snižte teplotu na 200° C a pečte dalších 10 minut.

3. vyjměte žebírka z horního roštu, křidélka na dolním roště pečte dalších 10 minut. Podávejte teplé.

 

 

Sladkokyselý kuřecí kebab

20-30 jehlic na grilování

Marináda: min. 30 minut

Doba vaření 10 minut

3,5 kg vykostěná kuřecí prsa

30 grilovacích jehlic 18 cm dlouhých

Marináda:

½ šálku suché sherry

1/3 šálku orientální sladkokyselé omáčky

2 stroužky česneku prolisované

1/3 šálku citronové šťávy


 

1. Nakrájejte kuřecí prsa podélně na pásky asi 2,5 cm dlouhé. Opatrně napichujte maso podélně na grilovací jehly a pak je dejte na rošt. V malé nádobě smíchejte sherry a sladkokyselou omáčku. Přidejte česnek, citr. šťávu a důkladně promíchejte. Nalejte marinádu na kuřecí maso, přikryjte a vložte do chladničky – minimálně na 30 minut, 1 x otočte.

2. Slejte marinádu, dejte stranou. Vložte rošt do skleněné nádoby trouby, rozložte na něj kuřecí maso, dejte pozor, aby nebylo příliš blízko sebe.

Nastavte teplotu na 200° C a pečte 20 minut. Opakujte se zbylým masem.

Kuře obalené trochu v gr. koření bez soli, trochu posolené a postříknuté po vrchu ol.olejem v rozprašovači. Dělalo se hodinu na 220 stupňů, v polovině jsem ho otočila, maso bylo šťavnaté kůže zkřiuplá. Jedno vylepšení bych měla, první 3/4 hodiny to dělat zabalené v alobalu na 220, pak rozbalit a dát půl hodiny na zkřupnutí kůže. Některá místa koření byla podle mne moc hnědá. Vkládám fota.

Také mi známá radila, že tam gr. koření dává až 20 minut před dopečením a nezhnědne to.

ObrazekObrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzená kuřecí stehýnky z koncektomatu

Použité suroviny:

250 g brambor  |  2 cibule  |  2 uzená stehýnka  |  špetka soli

Postup:

Alobal pomažeme trošičkou ol. oleje, položíme plátky brambor, trošku osolíme. Na brambory dáme cibuli nakrájenou na kolečka, na to položíme stehýnka a zabalíme. Pečeme v konvektomatu na 220 asi 50 minut, pokud jsou stehýnka malá i méně.

Rybí filé s pórkem v balíčku
1/2 červené papriky, malá feleronka, 2 stroužky česneku, súl, pepř, na kolečka krájený pórek, kuřecí šunka a nízkotučný sýr na plátky.
Na kousky alobalu si dáme brambory promáchané s česnekem a solí a nasekanou feferonkou, na to položíme plátek filé, plátek šunky,plátek nízkotučného sýra, posypeme bohatě pórkem a nasekanou červenou paprikou, zabalíme a upečeme v troubě nebo konvektomatu na vyšší mřížce, aby vzduch kolem pěkně proudil.
Jedna porce asi - 1500Kj, z toho, 8g tuku
 

Náhledy fotografií ze složky Dietní nápady

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

všem

(Oldřiška, 23. 9. 2010 15:58)

A tak se dívám, že jsem neuváděla teploty.Takže- řízky -dolní rošt bez obracení-cca 30 min.-250.Musíte si to vychytat, každá máme jiný mustr na výšku masa.Pokud budete chtít karbanátky/při větším počtu strávníků používám dolní i horní rošt, uvedu teploty. Mám i teploty a postupy na pečení vánočního cukroví. Vím, že se to zdá, že je čas, ale....

prosím o radu

(Míla, 22. 11. 2010 19:11)

Oldřiško,řízky a karbenátky? To na tuku?Manžel je na řízky ujetý,zatím se nám vaření v konvektomatu nedaří.Čas co je uvedený v návodu není pravdivý,vše trvá daleko déle.Možná,když se povedou řízky tak bude hrnec ,alespon´na ně.

vzkaz

(Míla, 5. 12. 2010 14:32)

Milá Oldřiško,děkuji za recepty - konvektomat.Ve čtvrtek jsem dělala karbenátky a dnes řízky.Manžel si velice pochvaloval karbenátky,ale dnes z řízků jsme byli nadšení oba.Vždy jsem musela dělat řízky v troubě na sádle né žádné filtry.Dnes nám řízky velice chutnali z konvektomatu bez tuku,štˇavnaté ,ještě jednou dík.

Prosím o pomoc

(Soňa, 8. 12. 2010 7:22)

Milá Oldřiško, dostala jsem konvektomat, mrzí mě, že ho nevyužívám, opravdu bych ráda, ale bohužel jsem u něj neměla žádný návod nic, prosím, pomůžete mi?

Re: Oldřiška

(Věra, 9. 12. 2012 12:49)

moc prosím o vaše rady a recepty pro horkovzdušný hrnec, právě jsem ho dostala a nemám žádné zkušenosti moc děkuju Všra

Re: všem

(petra, 9. 12. 2013 20:47)

prosim o nějaké zaručené recepty vánočního cukroví v horkovzdušném hrnci....

Re: Re: všem

(Eva, 9. 12. 2013 21:26)

To jsem nezkoušela, moc nepeču sladké

konvektomat - další recepty

(martina, 3. 8. 2013 17:21)

Našla jsem další recepty na vaření v konvektomatu na:
http://www.dama.cz/diskuse/komunita.php?d=21498

recepty

(Jiřka, 2. 7. 2013 16:03)

Moc dobré recepty jsou na Dámě v diskuzi-Horkovzdušná trouba.Já v ní běžně peču i chleba a nemá chybu.

Dotaz

(Ivan Přibyl, 18. 6. 2011 6:51)

Dobrý den.Koupil jsem si podobný kulatý konvektomat,bohužel s asi 6 recepty.Proto bych potřeboval poradit,zda existuje nějaká speciální kuchařka s recepty pro tento výrobek.Děkuji za odpověď.

Re: Dotaz

(Miloslav, 28. 8. 2012 17:32)

Zná někdo recept na přípravu králíka v Konvektomatu? Díky za odpověď

Dotaz

(Ivan Přibyl, 18. 6. 2011 6:53)

Dobrý den.Koupil jsem si podobný kulatý konvektomat,bohužel s asi 6 recepty.Proto bych potřeboval poradit,zda existuje nějaká speciální kuchařka s recepty pro tento výrobek.Děkuji za odpověď.

Re: Dotaz

(Oldřiška, 24. 6. 2011 16:47)

Knihy existují také formě sešitků, ale byly vydány již dávno. Na názvy se podívejte dolů na mé odpovědi z března.-

Re: Re: Dotaz

(Libor, 15. 10. 2011 10:34)

Dobrý den, Oldřiško. Níže jste psala o receptech na karbenátky a na řízky. Mohla byste sem ty recepty napsat? Stálo by vás to jen pár minut času a věřte mi, že byste tím pomohla mnoha lidem, kteří si tento pravděpodobně skvělý výrobek koupili, ale nepoužívají jej jen proto, že nemají žádné recepty. A nezlobte se na mne, ale jíst kuře s banánem nebo jehněčí s pomerančem... No, to pro mne prostě není, přeci jen jsem Moravan a ne Američan nebo Afričan.
Předem mnohokrát děkuji nejen za sebe, ale i za všechny ostatní, kterým se konvektomat válí někde v komoře jen proto, že nemají recepty a po prvních neúspěších ztratili i chuť experimentovat a vyhazovat další jídlo do popelnice.
S pozdravem Libor

Re: Re: Re: Dotaz

(oldriska, 20. 10. 2011 11:58)

Libore,moc se omlouvam za komolenou cestinu,ale jsem v zahranici a pocitaci se dostanu jen sporadicky.Pokud se jedna o karbanatky-pouzijte / pri vice porcich najednou/ oba rosty. Teplota cca 25O ,-doporucuji nejdrive vyzkouset cca 15 min. na 1 ks.Dolu davam misku na odkapavany tuk-delam pak z toho stavu. Rizky - dolni rost bez obraceni,cca 3o min./25O st..Zase zalezi na vysce masa.My Moravanky jsme zvykle delat maso vyssi,ne hospodske.Muzete to maso event. trochu pomazat tukem. Sestra ma konvektomat na odklopeni vika,tak hledam doma stojan pro ty nase vyrobky.Existuje-ale kde? Jinak doporucuji,prectete si uplne vsechny prispevky, ktere tu jsou. Zdravim!

Re: Re: Re: Dotaz

(oldriska, 20. 10. 2011 12:03)

Jo,a Libore, existuje jeden figl na krupavy obal rizku.Dejte do xstruhanky trochu kukuricneho skrobu-Hoste budou praskat fousama!!

Dotaz

(Ivan Přibyl, 18. 6. 2011 6:52)

Dobrý den.Koupil jsem si podobný kulatý konvektomat,bohužel s asi 6 recepty.Proto bych potřeboval poradit,zda existuje nějaká speciální kuchařka s recepty pro tento výrobek.Děkuji za odpověď.

Dotaz

(Ivan Přibyl, 18. 6. 2011 6:51)

Dobrý den.Koupil jsem si podobný kulatý konvektomat,bohužel s asi 6 recepty.Proto bych potřeboval poradit,zda existuje nějaká speciální kuchařka s recepty pro tento výrobek.Děkuji za odpověď.

další návody-zavařování

(Oldřiška, 17. 4. 2011 15:54)

Každý sám si musí vyzkoušet, každá trouba má jiný příkon, ikdyž se o tom nemluví.
TakžePři zavařování sklenice měníme ve spotřebiči ihned, nemusíme čekat až vychladnou.Při použití sklenic 0,72 na sadíme pod víko nerezový nádstavec.
Zeleninu, okurk,ovoce naskládáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem/ drobného ovoce, u kterého se bojím, že ho rozňahňám,používám nálev který jakoby začal vařit-přidám ovoce a jakmile se mi začínají tvoři perličky ve vodě, stáhnu a dávám do sklenic/.
Stavíme na spodní rošt-nejlépe podložené alobalem, složeným na vyšší vrstvu.Na dno trouby nalejeme cca 3 cm horké vody.
Zeleninu a okurky ve sladkokys. málevu sterilujeme při 90-100
c- 30 -40 min.
Houby v nálevu při 90-100, 30-40 min./Vidíte, jak jsem se elegantně vyhla označení stupňů?Neumím to totiž napsat, ale to neva.
Ovoce v cukerném nálevu při 80, 20 - 25 min.

Rajčatový džem:
2 kg rajčat
1,3 kg cukr
2 balíčky vanilk.cukru
3 balíčky pektogelu
2 lžičky kyseliny citrovoé
150 ml rumu-
za tento recept mně Eva zabije,ale máte doma i nehubnoucí
Rjčata rozvaříme na dnu horkovz.trouby při 250-cca 30 min.
Potom rajčata rozmixujeme a propasírujeme.Vlijeme zpět do trouby,přidáme cukr,vanil.cukr,pektogel, kyselinu citron. a ještě několik min. za občasného míchání vaříme.
Hotovou směs plníme do sklenic a ještě přo 80 - 20 min. sterilujeme.

Mám tady ještě domácí kečup, chilli omáčku, okurky sterilované a sterilované zelí s křenem.
Držím palečky, sezona zavařování začíná, i když se to nezdá.

Hance

(Oldřiška, 11. 9. 2010 13:07)

Hani, spodní rošt je na větší kusy masa a na pečení,Vyšší je na grilování.Pokud se jedná o kovový límec, používám jej jako nádstavec např.na větší kusy/aby se maso nespálilo/a také při zavařování.Pokud chceš, napiš si o moji adresu Evě,rozepíši ti potom vše, o co budeš mít zájem.
Jinak vařím v něm vše kromě omáček a polévek.