Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vaříme zdravě 2 - dietní Vánoce

 

Fit Vánoce 

Tak vítězství je naše a nejklouzavější potvora na světě je nakrájená na podkovy v mrazáku a já jsem tady.
Chystáte se na rybí polívčičku, uvařte si maso zvlášť a zeleninu také, vodu dejte tu ze zeleniny, masíčko použijte z hlavy i z pangasia, bude ho víc, dietní a nejsou tam kosti, zahustěte polévku rozmixovanou troškou zeleniny ve vývaru, pokud na celý hrnec dáte půl polévkové lžíce másla na zjemnění, nic to nepokazí, přece je to do celého hrnce.
Pokud si neodepřete křupky do polévky, udělejte si je na teflonce nasucho z celozrnného pečiva.
Pro sebe si rybičku upečte s bylinkami a česnekem, kdo má rád sladší chutě, použijte šušené ovoce, pečte ovšem pod alobalem , aby nebyla ryba vysušená, pokapejte ji citronem před dopečením.
Také není špatný kapřík pečený na pivě.
Salátek je dobrý více zeleniny a málo brambor, buď s jogurtem a troškou hořtice nebo s ol.olejem - malinko. Z vajíček tam dejte jen bílky, cibulku červenou - nečpí tolik, zeleninu já dávám z Moravanky.
Pokud budete něco páct, vždy šťávu slejte a z vychladlé posbírejte a vyhoďte tuk, kůži na morce nebo kuřeti nahraďte zapečeným kouskwm šunky a plátkem sýry.
Přílohu z poloviny nahraďte dušeným v páře hráškem s mrkví.
Mezi svátky vyzkoušejte pangásia nebo pstruha.
Máte čas, vydejte se ven nebo obhlédněte nejbližší fitko, také bazém není k zahození.
Nezaměřujte se klasicky česky o Vánocích na jídlo , zaměřujte se na aktivitu a činnosti, užijete si víc zábavy a nepřiberete.
Návštěvy zaměřené jen na konzumaci raději zkraťte na nezbytně nutnou dobu.
Kačko, kup si kvalitní hovězí masíčko, nemusíš moc, ale dobré, doma si ho pomel a ochuť a upeč placičky pod alobalem ještě lepší je to v pomalém hrnci, rozřízni celozrnné tmavé housky přidej trochu kečupku a vsuň hotové masíčko, máš dietní hamburger, po kterém se nic moc nestane a huráá ven.
Ivanko, odpovídám na email tady, stoupni si vedle židle, jednou rukou se jí drž a v druhé drž aspoň 3kg, dělej podřepy 15 krát na jedné a 15 krát na druhé noze, tím se zadní strana stehen zpevní.

 

558676_706062752737759_932819112_n.jpg

  • Zdravější vánočka
  • 250ml mléka, vlažného, 100g másla rozpuštěného nebo oleje řepkového, 2 žloitky, lžíce rumu, 30g cukru a jeden vanilkový, 2 pol. lžíce sypké stévie, 250 g hladké mouky normální a 200 g hladké celozrnné nebo špaldové, špetka soli, sáček a půl droždí, kvůli kombinované mouce je ho tam více a rozinky namočené a sekané mandle. Kyne v pekárně, pak na válu 20 minut, pak na plechu 20 minut a potřít vajíčkem - žloutkem a posypat mandlemi a spíchat špejlemi, vyhřít troubu na 170 a 50 - 60 minut péct, jen zpočátku ji mám přehozenou zvrchu pečícím papírem, aby nebyla moc tmavá a pak ji odkreju na dopečení.

Pardubický pernik-pernicky:

300gr zitna chlebova mouka, 150gr cukru moucka,/dala bych stevii at je to bez cukru uplne/,120gr medu 1-2vejce,1/2 cajove lzicky sody,pernikove korenia citronove aroma nebo kura.Testo zpracovat a nechat min.3hod.odpocivat v lednici s chlazenym se lepe pracuje.Pect libovolne tvary,potrene rozslehanym vejcem na 180 C do zezlatnuti.Po upeceni ihned sundat z plechu.Slepit vzdy stejne tvary jakymkoli dzemem a pote namocit v cokolade.Nechat 1hod zatuhnout.

 

19.11. - Nový recept od Simonky

21.11. - Něco ňamkatého na neděli

21.11. - Segedínský guláš slaměného vdovce - Petr v komentářích

21.11. - Kuře na talíři - Ivana -také v komentářích

24.11. - Tvarohové kytičky s marmeládou a rozinková srdíčka

24.11. - Nepřicházejte o Vánocích o nervy

24.11. - Dejte si k večeřím o svátcích něco lehčího

28.11. - Jedno vajíčko a jeden brambor k obědu, zbláznila ses?

29.11. - Ovocný salátek nejen na vánoční stůl

4.12. - Pozor na vánoční sladkosti a klasická jídla - Kj na porci

4.12. - Třikrát kuřátko na svátečním stole

5.12. - Trochu jiný zelný salát ke kuřátkům

5.12. - Odlehčete bramborový salát

8.12. - Celozrnný jablečný závin

8.12. - I v zimě se dá sníst zeleninový salát

8.12. - Zbytečné Kj

12.12. - Ještě nějaké vánoční ingredience v Kj

13.12. - Dietní jídelníček na Štědrý den.

14.12. - Není majonéza jako majonéza

16.12. - Procházka před štědrovečerní večeří. Je to lepší než sedět doma u televize?

17.12. - Deset rad na dietní Vánoce v pohodě

18.12. - Dala jsem si cukroví, lze předcházet nějak ztloustnutí a vlčímu hladu po poklesu gl. v krvi?

21.12. Ještě něco ke štědrovečerní večeři - zdravěji?

29.12. - pod tabulku jídelníčku na Štědrý den dnes budu něco dávat k Silvestru

28.10. - Něco sladkého a zdravého do bříška

A je tady Silvestr - 10 zásad, jak nepřibrat za večer kg + pár návrhů na odlehčené ňamky, jednohubečky, salátky, pomazánky

Nepřicházejte o Vánocích o nervy

Pokud pak podlehneme lahůdkám svátečního stolu na jeden dva dny, většinou se ani nic hrozného nestane. Zvlášť pokud nadbytek jídla vykompenzujete trochou pohybu a nejpozději po Vánocích zase jídlo zásadně omezíte a budete dodržovat jeho pravidelnst, jen to nepřežeňte s krátkými cukry a tuky v cukroví.

 Přechodná jednorázová kalorická bomba naopak nastartuje metabolismus, který má jinak tendenci si na snížený přísun zvyknout. Pak dochází ke známému efektu, kdy lidé dodržují všechna pravidla a přesto jim váha stojí. Občasné vybočení je prý tedy jedině prospěšné.

A pokud to o Vánocích neubrzdíte? Pak budete mít alespoň náskok. Než začnete přibírat, budete se muset nejdřív dostat na svou váhu, kterou jste měli před začátkem diety.

Pohyb na Štědrý den, lepší než křeslo před televizí!!!!!!!!!!!!!!!!

Procházka před štědrovečerní večeří. Je to lepší než sedět doma u televize?
Pohyb před štědrovečerní večeří prospěje vašemu tělu i duši. A nemusí to být jen procházka. Zavzpomínejte na mládí, který druh pohybu vám vyhovoval, a uvědomte si, že nikdy není pozdě začít.  Pokud bude sníh, oprašte běžky. Budete možná překvapeni, co nových prožitků získáte a jak to přispěje k rodinné pohodě. Vycházka  se psem, svižná chůze na čerstvém vzduchu, to bude paráda!!!!!!! A až usednete po takovém výkonu do křesla, vychutnáte štědrovečerní večeři daleko více, než kdybyste se od rána nepohnuli. Zdánlivě ztracený čas se vám bohatě vrátí ve vašem lepším zdraví, v lepší kondici. Nezapomínejte i při sexu se spalují Kj.

Nejdůležitější je Vánoce si trochu naplánovat, váhu aspoň udržet, naplánujte si nejen jídlo, ale i pohyb, vycházky, kuželky, bazén.

 
ObrazekObrazek

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek Kuřecí roláda:

 

Vykostěné kuře jsem rozložila, posolila, potřela Dionskou hořticí a Krenexem, položila plátky krůtí šunky, nízkotučnéjo hermelínu, červené papriky a řapíkarého celeru a 2 nasucho usmačená vejce, zabalit a péct pod alobalen hodinu a půl bez něj. K tomu jsem dala americké brambory z fritézy bez tuku od Tefalu a zel.saláty.
Ten Krenex tomu dal vynikající chuť a vůbec to nepálilo.

 

Štědrovečerní večeře netradičně

Kapr pečený salátek s jogurtem a polévka zahuštěná hraškou.

dsc_1082.jpgdsc_1085.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dsc_1086.jpg

 

Deset rad na dietní Vánoce v pohodě

1. Začátek je při nákupu, mimo dobrůtek kupte i zeleninu a dost ovoce, ryby a cel.pečivo.

2. Při pečení pravidelně konzumujte cel.pečivo, abyste potlačili chuť na sladké.

3. Nejezte cukroví ve velkém, dejte si jen kousek a potom třeba 3 mandarinky a sklenici vody s rozpustnou vlákninou.

4. Nejlepší jsou piškotové řezy s želtinou a odpalované věvečky s krémem z Flóry light.

5. Kapříka si upečte a salátek udělejte s jogurtem smíchaným s troškou sójovky místo tatarky.

6. na návštěvě se vymluvte na podrážděný žkučník, bude to věrohodné a nebudou vás otravovat s kalorickými jídly.

7. Svým hostům nachystejte velkou oválnou mísu s kuřecí šunkou, nízkotučným eidamem a Hermelínem Figura, druhou mísu se zeleninou a talíř s celozrnným pečivem.

8. Nepijte vaječný koňak a tvrdý alkohol, pijte bílé víno nebo vinný střik

9.Nepijte slazené nápoje, pijte neslazený čaj - jahoda se smetanou od Jemči nebo Cherry od Teekanne nebo minerálky.

10. Krásně si užijte svátky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ještě něco ke štědrovečerní večeři - zdravěji?

Štědrovečerní polévka

Pokud chceme odlehčit polévku, ať už je to rybí, hrachová či jiná, nebudeme ji zahušťovat moukou či jíškou, ale použijeme lisovanou zeleninu (hodí se i brambory). V případě rybí polévky nemusíme zahušťovat vůbec. Takto připravenou polévkou snížíte množství energie o téměř 300 kJ a tuků o čtyři gramy.

Chutný a lehký bramborový salát

Každý má svůj oblíbený recept - někdo klasický bramborový (brambory, hrášek, mrkev, okurka, cibule a ,,pojidlo"), někdo přidává více zeleniny, další používá pouze brambory a cibuli. Často se do salátu přidává také uzenina a vařené vejce. Dochucení a spojení salátu je také různorodé - od hořčice přes ocet až k tradiční majonéze. Jenže - jak udělat z tradičního salátu jeho lehkou a přesto neméně chutnou verzi?

Majonézu nahraďte lehkou omáčkou s jogurtem. Nebojte se experimentovat - výborně chutná i salát spojený směsí citronové šťávy, hořčice a panenského olivového oleje. Redukční a nízkocholesterolovou variantu salátu docílíte také vynecháním uzeniny a vařených vajec.

Budeme-li se držet všech výše uvedených úprav, ze salátu, který obsahuje v jedné porci 2612 kJ, téměř 49 g tuku a 145 mg cholesterolu, můžeme udělat jiný, který chutná stejně dobře a jeho hodnoty jsou o poznání výhodnější - 868 kJ, 2,8 g tuku a 6 mg cholesterolu!

Kapr šetrný k linii

Kapr nemusí být za každou cenu smažený. Ryba výborně chutná např. lehce podušená na menším množství rostlinného tuku, doplněná oblíbeným kořením či pečená v alobalu s bylinkami.

Pokud však neodoláte smažení, mějte na paměti alespoň tyto zásady:

  • Na smažení vždy použijte tuk čerstvý - 100% rostlinné tuky nebo olej vhodný na smažení.
  • Dbejte na to, aby tuk byl dostatečně rozehřátý, ale nepřepaloval se.
  • Po usmažení odstraňte přebytečný tuk z potraviny buď vysušením ubrouskem, nebo ponořením usmažené potraviny na několik sekund do vroucí vody.
  • Při přípravě ryby v alobalu se může množství energie a tuku snížit o polovinu!

Dala jsem si cukroví, lze předcházet nějak ztloustnutí a vlčímu hladu po poklesu gl. v krvi?

No hladina krevního cukru vystřelí do dvaceti minut jako šíp, pokud se v této době vydáte na procházkju nebo zahájíte jinou fyzickou aktivitu, máte vyhráno, je velký předpoklad, že nějaký cukr spotřebujete jako energii a neuloží se ho tolik, když ale zůstanete sedět a pít kafíčko, bude se nadbytečná energie ukládat do tkání a postupně se měnit v tukové zásoby.

Z jednoduchých cukrů hladina cukru do hodiny zase prudce klesá. Tělo se snaží pokles blokovat a rozjíždí se pocit velkého hladu nebo chuť na další sladké -  čistá chemie.

Jde tomu trochu předcházet, po půl hodině od toho cukroví si kousněte dvakrát cel.pečiva, po další čtvrthodině si dejte polovinu grepu a za další zase půlku, po ní vypijte sklenici rozpustné vlákniny a ještě nějaký neslazený ovocný čaj.

Takže ideální je procházka a potom se vrhnout na citrusy.

Uvaříme cca půl balíčku cizrny do měkka.Nechame okapat a když je vychladnutá ,tak jí přesypeme do pekáče a dáme na chvilku zezlatnout pak jen osolíme a pojídáme místo slaných oříšků

Pozor na vánoční sladkosti a klasická jídla

vanilkové rohlíčky - 100g - 2500Kj

linecká kolečka s marmeládou - 100g - 2150Kj

čokoládové kuličky a ořechy a rumem nepečené - 100g - 2700Kj

jeden perníček - 300Kj

jedna pracka - 400Kj

jedna rumová kulička - 400Kj

jeden pocukrovaný kousek štrůdlu - 1000Kj

jeden plátek tukové vánočky .- 900Kj

talíř 250ml rybí polévka se smetanou a zásmažkou - 1000Kj

klasický bramborový salát a majonézou 2 vrchovaté polévkové lžíce + jedna porce 250g smažený kapr - 3500Kj

Zbytečné Kj

 

potravina 100g

energie

bílkoviny

sacharidy

tuky

mléčná čokoláda

2236 kJ

7,9 g

57,3 g

32,1 g

želatinové bonbóny

1456 kJ

6,2 g

78 g

0 g

tvrdé bonbóny

1485 kJ

0 g

93,4 g

0 g

 plněný máčený perník

1419 kJ

5,9 g

66,4 g

6,4 g

sušenky plněné čokoládové

1840 kJ

5,5 g

70,5 g

19,8 g

sušenky s oříškovou náplní

1935 kJ

6,2 g

63,2 g

20,4 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Není majonéza jako majonéza Kj
Tatrka Sojalife Racio 100g 1110Kj
Sojanéza 100g 1160Kj
Majonéza light 100g 1700Kj
Tatarská omáčka norm. 100g 2200Kj
Majolka norm. 100g 3300Kj

 

 

Ještě nějaké vánoční ingredience  
název 100g/Kj
včelí med 1360
lískové oříšky 2870
máslo 3000
mandle 2590
čokoláda 2230
vlašské ořechy 2700
rozinky 960
pšeničná bílá mouka 1410
želatina 1440

 

 Ukázkový možný  jídelníček na dietní Štědrý den

 
           
snídaně Množství Energie Bílkoviny Sacharidy Tuky
Activia Lehká & Fit Ananas 120g 265kJ 3,60g 7,20g 1,20g
Fit chléb celozrnný 25g 184kJ 1,40g 8,80g 0,30g
dopolední svačinka Množství Energie Bílkoviny Sacharidy Tuky
Grapefruit 200g 344kJ 1,00g 19,20g 0,60g
oběd Množství Energie Bílkoviny Sacharidy Tuky
Nudle se zeleninou a šunkou 130g 1 343kJ 18,75g 34,50g 12,00g
odpolední svačinka Množství Energie Bílkoviny Sacharidy Tuky
Kiwi 120g 248kJ 1,32g 10,92g 0,60g
Mandarinky 150g 296kJ 1,35g 15,90g 0,45g
večeře Množství Energie Bílkoviny Sacharidy Tuky
Kapr na česneku 120g 1 079kJ 17,00g 4,00g 19,00g
Salát z těchto ingrediencí          
Brambory vařené 80g 242kJ 1,41g 13,79g 0,10g
Bílek 60g 122kJ 6,55g 0,36g 0,18g
Dušená míchaná zelenina 70g 153kJ 1,08g 4,98g 1,44g
Bílý jogurt 50g 129kJ 2,25g 2,55g 1,20g
Celkem   4 404kJ 55,70g 122,21g 37,07g

Zdravější mazanec nebo vánočka
500 g mouky, půl na půl polohrubá bílá a celozrnná, jeden žloutek,90 - 100 ml řepkového oleje, šušené kvasnice jeden a půl sáčku, vanilkový cukr jeden sáček kvůli kvasení, dvě lžíce prášku ze stévie, dvě vrchovaté lžíce bílého jogurtu, 180 ml mléka, špetka soli, všechno vlažné, do pekárny nejdříve tekuté ingredience a pak ostatní, po cinknutí se přidají namočené rozinky a mandle.Snad jsem na nic nezapomněla.pečeme na 170st, a zkoušíme špejlí, zdy je upečený.

pc130047.jpgpc130048.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Dejte si k večeřím o svátcích něco lehčího

A je tady Silvestr - 10 zásad, jak nepřibrat za večer kg.

1. Takže všechno lehké a každou hodinu jen pár soust, hlady nebuďte, ale nenacpávelte se.

2. Pijte suché víno, tvrdý alkohol vynechte. také minerálka, ovocný čajík  a káva jde.

3. Saláty pro sebe i pro rodinu si dejte do ledničky na misečky, abyste si je mohli jen brát a nic nemuseli chystat.

4. Chlebíčky a jednohubky dělejte v několika variantách, jedna ale musí být i pro vás z celozrnného pečiva, s dietnější pomazánkou, kuřecí čunkou a zeleninkou.
Vždy snězte jen jeden chlebíček nebo 4 jednohubky a ne víc, další dávku nejdříve za tři čtvrtě hodiny, jinak vyrazí hladina krevního cukru nahoru a nespotřebované zásoby se budou ukládat do problémových partií.

5. Nebylo by špatné v 16, v 18 a v 21 hodin vypít sklenici vody s rozpustnou vlákninou.

6. Nejezte žádné hutné tlusté uzené a klobásy, pro tělo je to pohroma.

7. Klidně od rána vypijte hodně čaje neslazeného a také si dejte jakoby dopoledne zeleninový den, ať tělo tolik neuloží.

8. Vyprovokujte během večera nějaký pohyb, návštěvu známých, jen popřát mezi dveřmi a dál, domácí tanec nebo půlnoční vycházku.

9. Když bude nutné něco podat nebo odnést, rychle to s radostí udělejte vy, je to přece pohyb a ten pálí Kj.

10. Přečtěte si následujících pár návrhů na papinky a hezky to oslavte!!!!!!!!!!!!!!!! Po takových hodech bych si dala jeden až dva mim. dny nebo onocný a po něm jeden mim., potom teprve vstoupila na váhu.

Jednohubečky vcelku dietní

1. Eidam 20% t.v s. nakrájíme na menší kostičky a na každou připíchneme kousek syrového ananasu.

2. Eidam 20% t. v s. nakrájíme na kostečky , nebo celozrnný rohlík na tenký kolečka a mázneme ho pomazánkou z nízkotučného tvarohu a česneku, na to připíchneme kousek dušené krabí tyčinky a k tomu na některou zelenou papriku, na některou červenou papriku a na některou zase kousek syrového ananasu.

3. Tenké plátky celozrnného rohlíku pomažeme pomazánkou z nízkotučného tvarohu, česneku, strouhané mrkve a kousku celeru, přisáme malou kostičku drůbeží šunky a kousek nějaké zeleninky, také se dá přidat kostička Hermelínu Figura.

4. Nachystejte si před sebe talíř plný drobných kousků čerstvého ovoce  s vidličkou a zobejte ovoce, nízkotučný sýr a drůbeží šunku, na brambůrky ani nemyslete.Nebo si do kousků ovoce napíchejte párátka, aby si mohli brát i ostatní. Uvidíte, jak je to osvěžující.

Ovocný salát - osvěží a dodá vitamínky
1 jablko, 1 kiwi, 1 pomeranč, 1 mandarinka, 10 kuliček hroznového vína, 100-200ml vody,šťáva z jednoho citrónu

Ovoce očistíme. Jablko, kiwi, pomeranč, nakrájíme na drobnější kousky. Dílky mandarinky a hrozno necháme vcelku. Vložíme do mísy, přidáme citrónovou šťávu, vodu. Dáme vychladit a nezbývá, než se pustit do této osvěžující pochoutky.

Kuřecí salát Gyros

Ingredience: 300 g kuřecích řízků, zelenina kterou máme rádi, např. je možné použít: 1 ledový salát, 2 rajčata, menší kedlubna, půlka salátové okurky, paprika, dále koření gyros, sůl, pepř, ocet.
Postup přípravy: Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Osolíme, okyselíme octem a zasypeme gyrosovým kořením. Promícháme. Rozpálíme pánev a osmahneme na kostičky nakrájené kuřecí maso, zasypeme gyrosovým kořením a lehce osolíme. Jakmile je maso osmahnuté, lehce podlejeme a necháme dojít do křehka. Poté ho i s trochou šťávy přisypeme do mísy se zeleninou a dobře promícháme.

Ovocný salát se sýrem

Ingredience:

400 g čerstvého ananasu 2 pomeranče 2 mandarinky 1 kiwi tvrdý sýr 20% t.v s.(200 g) půl bílého jogurtu.

4 porce

Postup:

Ananas oloupeme, nakrájíme na plátky, vykrojíme střed a následně nakrájíme na kostičky, pomeranče, mandarinky a kiwi nakrájíme na kousky, vše smícháme. Polijeme bílým jogurtem a zasypeme nastrouhaným sýrem. Podáváme vychlazené.

Krabí salátek na večer

250 g krabích tyčinek, 100 g jogurtu bílého smíchaného s troškou gr.koření, 1 jablko, šťáva z 1/2 citronu, jedna strouhaná mrkev, špetka cukru, plátky citronu.

Krabí maso nakrájíme a vložíme do mísy. Jablko oloupeme, nastrouháme na nudličky a přidáme k masu. Ihned zakapeme citronovou šťávou, aby jablko nezhnědlo, osolíme, osladíme a vmícháme jogurt. Salát servírujeme vychlazený v miskách na zmrzlinu,  plátkem citronu.

Kuřecí salát

Ingredience:

Kuřecí prsní řízky 200 g 1 hlávkový salát 2 rajčata 1 salátová okurka 1 lžička hořčice 2 vejce uvařená natvrdo bazalka

Postup:

Kuřecí řízky nakrájíme na kostičky, na pánvi s olivovým olejem je krátce osmahneme a přibližně 5 minut dusíme pod pokličkou. Hlávkový salát, rajčata a okurku nakrájíme na kousky a v salátové míse důkladně promícháme s masem, hořčicí a trochou bazalky. Nakonec salát ozdobíme drobně nakrájenými rajčaty.

Tuňákový salát:
velké rajče 2 ks
bílá cibule 100 g
žlutá paprika 1 ks
tuňákové kousky ve vlastní šťávě 1 konzerva
salátová okurka 100 g
vejce 2 ks
zelené olivy bez pecek 100 g
ledový salát 1 ks
sterilovaná zlatá kukuřice 4 lžíce

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kroužky. Rajčata a okurku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Papriku omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Tuňáka a kukuřici necháme okapat. Okapané olivy nakrájíme na kolečka. Několik oliv necháme vcelku na ozdobu. Ledový salát zbavíme ovadlých horních listů. Čersvé listy ručně potrháme na kousky - sousta.

Na talíř klademe salát, rajčata, okurky a proužky papriky. Do středu talíře položíme okapaného tuňáka a nakrájená vejce. Posypeme kukuřicí a krájenou cibulí. Nakonec vše dozdobíme olivami.

 Podáváme s pečivem.

Kuřecí salát s broskví na Silvestra k vínečku červenému

Ingredience: pečené (grilované) kuře, kompotované broskve, půl sklenice, pórek, nízkotučný jogurt – polovina kelímku, 1 pol.lžíce majolka, sůl, pepř dle chuti.gr.koření na dochucení

Postup přípravy: Maso z grilovaného kuřete obereme, nakrájíme na kousky, přidáme na kostičky nakrájené broskve, na kolečka nakrájený pórek, vše spojíme jogurtem a majolkou . Dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s pečivem.

 

Silvestrovské chlebíčky.

1.

I dietnější chlebíčky mohou být dobré. Dáme si uvařit dvě větší branbory, můžete je docela skoro rozvařit a nechat vychladnout. Zatím si nakrájejte cibulku a okurku na maličké kousky. Do vychladlých brambor přidáme česnek , asi 3 stroužky, trochu soli a kečupu a projedeme to mixérem. Vzniklá kaše je základem na pomazánku bez tuku, kdyby byla málo mazlavá, přikápněte buď kečupu nebo malinko vody. Vmícháme cibulku a okurky. Chlebíčky natírám docela silně, na to dám plátek kuř.šunky , plátek vajíčka a krájenou barevnou papriku.

2.

Nastrouhám mrkev a kus celeru, vymačkám šťávu, rozpasítuji 3 stroužky česneku a pokrájím cibulku, to vše vmíchám do nízkotučného tvarohu a dochutím. Kdo chce, může vmíchat 80g tuňáka ve vlastní šťávě. Natírám na celozr.veku docela silně a dávám plátek eidamu 30%t.vs., plátek vajíčka a zase krájenou papriku nebo rajče.

Krabí pomazánka, celozrnný žitný chléb

suroviny:

50 g krabích tyčinek, 20 lžic bílého jogurtu, stroužek česneku, pažitka, 50 g žitného listy hlávkového salátu.

postup:

Dušené krabí tyčinky nakrájíme nadrobno, smícháme s jogurtem, česnekem a pažitkou a podáváme s čerstvým pečivem a listy hlávkového salátu.

Ostrá čeneková pomazánka

Nastrouhám 1 mrkev a kus celeru, nakrájím na malé kousky střední cibulku, oloupu si česnek, asi 5 stroužků. V misce smíchám několik lžic nízkotučného tvarohu s půlkou kelímku bílého jogurtu, trochu přisolím, do toho zamíchám strouhanou zeleninu, cibulku a prolisovaný čenek. Pomazánka nesmí být moc řídká. Natírám grahamovou veku a zdobím proužky různobarevné zeleniny.

Dietní pomazánka pro začátečníky
1 vanička nízkotučného tvarohu, 2 svazky ředkviček nebo nakrájené barevné papriky na jemné kousky, 1 svazek jarní cibulky, krenex nebo 3 rozpasírované stroužky česneku,
sůl

Ředkvičky nebo papriky umyjeme, odřízneme konce a postrouháme na struhadle a paptiky nasekáme na drobné kousky. Svazek jarních cibulek pečlivě umyjeme a pokrájíme i s natí nadrobno. Vše smícháme dohromady s tvarohem a solí. Podáváme s celozrnným pečivem .

Odlehčete bramborový salát

Klasický bramborový salát bohužel nepatří mezi nejdietnější pokrmy, existuje však jeho méně tučná varianta. Místo majonézy použijte bílý jogurt nebo »light« majonézu jogurtem doplňte. Bramborový salát může postrádat i uzeninu a žloutky z vejce, zvýšíte-li množství zeleniny.

Příklad:
Klasický bramborový salát 400 g = 3 150 kJ
(bramborový salát: 170 g brambor, 40 g hrášku, 40 g mrkve, 20 g vejce, 40 g junioru, 70 g majonézy, 15 g okurky, 15 g cibule, 7 g hořčice)
»Light bramborový salát« 400 g = 1 280 kJ
(bramborový salát je stejný jako v předchozím receptu, pouze místo majonézy je použit jogurt s pár kapkami sójové omáčky ).

 

I v zimě se dá sníst zeleninový salát

Míchaný salát:

  • 150 g oloupané okurky
  • 100 g čínského zelí (světlá část)
  • 80 g červené papriky
  • 40 g pórku
  • 1 menší červená cibulka (cca15 g)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sojová omáčka 
  • saturejka, bazalka nebo jiné bylinky, třeba řeřicha
  • sůl
  • můžete přidat strouhaný 20% eidan a kousíčky kuřecí šunky

Často se nám stává, že zásoba čerstvé zeleniny doma končí a tak se naskýtá otázka, jaký salát rychle vymyslet. Tento salát vznikl smícháním surovin, které se našly v ledničce a nakonec se ukázal jako velmi chutný i v rozšířené variantě se sýrema šunkou. Všechnu zeleninu si očistíme, omyjeme a připravíme ke krájení.

Okurky rozkrojíme podélně a pak na plátky, čínské zelí na hrubší nudličky, pórek na jemné podélné nudličky ze špalíčků o délce asi 3 cm, červenou papriku na proužky a cibulku na drobné „srpečky“. Cibulky není do salátu mnoho, proto ji nemusíme spařovat. Celkem dobře se v něm ztratí.

Veškerou zeleninu v míse promícháme, osolíme a okyselíme citrónovou šťávou.

Přidáme sušené bylinky dle chuti, ale opatrně,  jsou aromatické. Máme-li čerstvé, bude salát ještě lepší.

Nakonec zakápneme sojovou omáčkou a přidáme kvalitní tuk v podobě olivového oleje.

Chceme-li mít salát sytější, můžeme zvolit variantu se sýren a šunkou, které dodá do salátu živočišné bílkoviny. Jako přílohu dáváme celozrnné pečivo.

Celozrnný jablečný závin

Těsto:

  • 270 g jemné celozrnné špaldové mouky
  • 200 ml mléka
  • 70 g  slunečnicového oleje
  • 40 g jemné špaldové mouky na vyvalování

Náplň:

  • 200 g strouhaných jablek
  • 20 g hrubě sekaných vlašských ořechů
  • 20 g rozinek sultánek
  • mletá skořice
  • med
  • sezamové semínko
  • trochu  mléka na potření

1 závin na plech

Na trhu se již objevují „štrúdláky“, která se do celozrnného závinu hodí nejvíce. Na přípravu těsta použijeme jemnou špaldovou mouku,  mléko a slunečnicový olej. Při pečení není použito žádné vejce, ani do těsta a ani na potření.

Špaldovou mouku nasypeme do mísy, přilijeme slunečnicový olej a mléko. Vařečkou vymícháme jemné, mastné těsto. Těsto bude dobře zpracované až se nebude chytat nádoby a všechna mouka se vstřebá. Pak je přikryjeme a necháme v ledničce asi ½ hodiny odpočinout, aby se špaldová mouka dobře provázala.

Z připraveného odleženého těsta na pomoučeném vále vyválíme obdélník o délce dle velikosti plechu.   Poklademe je strouhanými jablky, posypeme skořicí, oříšky, rozinkami, pokapeme medem .

 

Trochu jiný zelný salát ke kuřátkům

¼ malého čínského zelí

1 malá mrkev

1 větší jablko

1 pomeranč

dle chuti: citrónová šťáva

1 špetka moučkového cukru

dle potřeby: pár kapek olivového oleje


Čínské zelí nakrájíme na nudličky a dáme je do mísy. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájené jablko a na kousky nakrájený oloupaný pomeranč. Přidáme trochu jemně pokrájené zelené petrželky a zalijeme zálivkou připravenou z trochy vody, citrónové šťávy, špetky moučkového cukru a pár kapek olivového oleje. Salát dáme na chvíli vychladit a můžeme podávat.

Zapečené kuřátko s bramborami v pomalém hrnci

 

Suroviny:

vařené brambory
400g kuřecího masa
1 cibule
3 vejce
250ml mléka
1 bal. nápady 4 druhy sýra
nastrouhaný tvrdý sýr eidam 20%

Postup:

Protože mám hrnec s nádobou z kameniny osmažila jsem si na sporáku v nádobě na 2 lžících cibulku a na kousky pokrájená kuřecí prsíčka přidala jsem na hranolky nakrájené vařené brambory a promíchala jsem je s masem, nádobu jsem vložila do PH a zalila jsem to směsí 3 vajec + 250ml mléka+ MAGGI nápady 4 druhy sýra půl sáčku & zapečené kuře pomalila jsem na hight 2,5 hod.před dokončením jsem posypala nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem. Bylo to moc dobré.

 

Kuřátko s ananasem

Suroviny:

300g kuřecích prsou, půl plechovky ananasu, 150g mraženého hrášku, 2 zelené papriky nebo půl porku, Marináda na maso: lžíce worchesteru, lžíce soj.omáčky, půl kávové lžičky třtinového cukru, trochu koření na čínu, 2 lžíce oleje, střik rybí omáčky

Postup:

Maso nakrájíme na nudličky a dáme odležet do rozšlehané marinády alespoň na 2 hodiny.Poté opečeme do tmavší barvy na pánvi bez tuku, přidáme ananas, lehce opečeme a zastříkneme pár lžícemi ananas.šťávy, odvaříme a přidáme hrášek a papriku či porek.Krátce zprudka orestujeme.Ochutnáme a podle chuti zastříkneme sojovou omáčkou(pozor-málo) a dochutíme mletým pepřem či solí.Podáváme s rýží .Směs má příjemnou nasládlou příchuť.

Kuřátko od Aničky s kukuřicí

Suroviny:

500 g kuřecích řízků, 1 konzerva rajčat, 1 konzerva kukuřice, 2 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, oregano nebo provensálské koření, sůl, pepř, špetka chilli, olej

Postup:

Maso nakrájíme na nudličky a zprudka opečeme na oleji. Přidáme bílé části cibulek a česnek nakrájený na jemné plátky. Osolíme, opepříme a okořeníme. Zalijeme rajčaty i s nálevem a dusíme do měkka. Na závěr přidáme zcezenou kukuřici a ještě krátce povaříme. Vmícháme nať z cibulek.

 

Ovocný salátek nejen na vánoční stůl

Čerstvý ananas, kiwi, jablíčko a měsíčky mandarinek nakrájíme do misky.Pokapeme pár kapkami citronové šťávy, aby jablíčko nezhnědlo, potom štávou z pomeranče a k tomu dáme úplnou špetičku skořicového cukru a lžičku kokosu, promícháme, vychladíme v ledničce, vyrazíma na procházku a potom si dáme k posezení s čajem z jablek a skořice. Nádhera!!

Rajčata plněná kuřecí směsí

Ingredience:
1 kg rajčat
150 g vařeného kuřecího masa
100 g vařené rýže
20 g oleje
20 g mrkve
20 g celeru
sůl
pepř
citronová šťáva
petrželka nebo oregano

Návod k přípravě: Nadrobno pokrájené kuřecí maso smícháme s vařenou rýží, nakrájenou vařenou mrkví a celerem, solí, pepřem, citronovou šťávou a olejem. Rajčatům uřízneme vršky, vydlabeme dužninu a naplníme je směsí. Dáme krátce zapéct (předtím můžeme posypat strouhaným sýrem).

 

Rajčatový salát s tuňákem

Potřebujeme: 500 g rajčat, 1 velká cibule, cca 200 g tuňáka z konzervy v tomatové omáčce, sůl, pepř, trocha najemno nasekané cibulky. S celozrnným pečivem jistě nepohrdne ani manžel.

Rozinková srdíčka

Těsto

  • 50 g celozrnné mouky
  • 140 g vlašských ořechů
  • 160 g rozinek
  • 100 ml citrónové šťávy
  • 1 bílek
  • žloutek na potření
  • mandle na ozdobu 

Příprava pokrmu

Ořechy a rozinky rozmixujeme, přidáme mouku, citrónovou šťávu a bílek. Vše řádně propracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme do druhého dne odležet. Pak rozválíme na plát silný 5 mm a vykrajujeme srdíčka. Potřeme žloutkem a ozdobíme půlkou mandle. Rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Po upečení necháme na plechu krátce vychladnout a pak přendáme na kovovou mřížku, kde necháme cukroví vychladnout úplně.

 

 

Tvarohové kytičky s marmeládou


image_17_MINI.jpg

Těsto

  • 250 g celozrnné žitné mouky
  • 250 g měkkého netučného tvarohu
  • 250 g Hery
  • 1 žloutek
  • sůl

Dohotovení

  • 30 g neslazené meruňkové marmelády
  • 50 g pistácií

Příprava pokrmu

Mouku prosijeme, přidáme na malé kousky nakrájenou Heru, tvaroh, žloutek, špetku soli a vše zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce asi 2 hodiny odležet. Pak těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrájíme z něj kolečka. Naskládáme na pečicí plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Po upečení přendáme na kovovou mřížku/prkénko a necháme vychladnout. Pak slabě potřeme medem a slepíme dvě kolečka k sobě. Povrch potřeme neslazenou marmeládou a posypeme nasekanými pistáciemi.

 

Něco ňamkatého na neděli , chlapi chtějí nějaká pečená kačení dtehýnka s broskvemi a já jsem si počítala, co si dát dobrého a také pečeného a nepřibrat po tom tunu.

NEUPRAVENÉ SUROVINY

Kuřecí prsíčka - 100g - 366Kj

Pagasius - 70g - 450Kj

Rajčátka malá - 200g - 206Kj

Papr.zelená - 200g - 130Kj

Cibuler - 100g - 137Kj

Eidam 30% - 50g - 559Kj

Vařený brambor hotový - 100g - 302Kj

Všechno si to napícghám na jehlu, pokořením bylinkami, upeču a zapeču se sýrem a dám s vařeným bramborem. Celá hodnota oběda: 2150, bude toho plný talíř, obsagh tuku malý, obsah bílkovin a vlákniny velký a trocha dlouhých sacharidů také nebude chybět. Jen aby mi chlapci ještě nezáviděli.

Kuřecí nebo rybí recept od Simonky

Ještě posílám recept, který velmi často používám na kuřecí maso, ale i na ryby,je to velmi rychlé - bez tuku myslím , že zdravé a velmi variabilní. Možná hoznáte.
Kuřecí prsa, vykoštěné stehno nebo sumečka - cokoli, okořením svým oblíbeným kořením. Na plech dám pečící papír na něj dám pod každý kousek lžičku bílého jogurtu, na to maso také trochu jogurtu, pomatlám tím to masíčko, okolo nakrájím na plátky brambory , okořením a za půl hodiny je supr večeře - DIETNÍ.
Na ty ryby do toho jogurtu zamíchám trochu hořčice - je to super. A na to kuřecí sobě ne, ale rodině nasypu rozmačkané paprikové chipsy - bomba !!!
Tak dobrou chuť Simona

 

Kuřecí roláda - BEZ ROLOVÁNÍ a ZAVAZOVÁNÍ!!  od Abendy

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 600 g kuřecího masa, šunka, plátkový sýr, vaječina,paprika, koření gyros,forma srnčí hřbet, pečící papír

POSTUP PŘÍPRAVY

srnčí hřbet vyložíme pěčícím papírem, naklepeme tenké řízky okořeníme a vyložíme formu, poklademe šunkou, sýrem, vaječinou, paprikou a opět řízky. Dáme péct. Je to moc dobré a jednoduché.

 

 

Vyložíme srnčí hřbet pečícím papírem.

 

 

Naklepeme co největší a nejtenčí řízky a vyložíme jím formu.

 

 

Vyložíme šunkou a sýrem.

 

 

Udělám vaječinu přidám ji do rolády a na to papriku na tenké nudličky.

 

 

Nakonec na to dám opět řízky a dám do trouby. Je to mňamka a celkem jenoduchá. Tak dobrou chuť!!

Pokusím se nabídnout alternativy k pokrmům, jež o svátcích pravidelně požíváte a tuky, které obsahují Vám hned na začátku dalšího roku začnou působit stres...  - ale bude to postupně, protože píši každý den něco:


* Při vaření a pečení použijte místo másla jakýkoli rostlinný tuk.

* Gothaj nebo jiné tučné salámy nahraďte drůbežím salámem.

* Místo pudinku je lepší použít želatinu.

* Uzeninu v těstovinách radši zaměňte za zeleninu.

* Smažené brambory (krokety nebo hranolky) nahraďte vařeným bramborem.

* Pokud chcete nabídnout očka s krekry, nahraďte je radši černým chlebem.

* Není-li nutné použít majonézu - alternativa je jogurt.

Zásady na Vánoce:

1. Nevařte zbytečně mnoho jídla
Vánoce byly svátky hojnosti i pro naše předky, kteří jinak žili po celý rok střídmě.

 2.Nenápadné ujídání po celý den člověka včas nevaruje, že už má dost.

3. Nepolehávejte před televizí, naplánujte si program
Nejhorší na vzestup váhy je nicnedělání svádějící k polehávání před televizí s talířkem jídla.

4. Nakupte hodně ovoce
Zásobte se dopředu ovocem, dopřejte si třeba méně obvyklé druhy a jezte jej místo cukroví.

5. Vyrazte na návštěvy a nákupy pěšky .

6. Smažení:
NESMAŽTE - vyzkoušejte možná poprvé rybu (případně maso) dusit nebo grilovat...

7. Ovoce:
Jezte hlavně citrusové plody. Obsahují víc vitamínu C (jablka zase např. pektin).

8. Pijte:
Denně alespoň 2 litry tekutin (minerálka nebo voda) s přidanou citronovou šťávou jsou vhodným doplňkem Vánočních tabulí. Pokud minerálky nemusíte - pijte čaj. Nejlépe zelený nebo mátový. Pití sladkých nápojů, je absolutně nevhodné. Stejně tak i pivo... ale to už těm našim chlapům asi nevysvětlíme...

9. Cukroví:

Pokud musíte už nějaké mít, dejte si jeden kousek a další jídlo trochu okleštěte na Kj, vydejte se na procházku, chladná příroda a pohab vám nějaké Kj odeberou, prostě i dietnější druhy mají kj hodně a v sobě rychlé cukry.

Do klasické mouky přidejte celozrnnou v poměru cca 1:1, cukroví je pak chutnější a zdravější.

Zásadně hotové neposýpáme cukrem.

10. Místo cukroví jezte ananas

zdravé a dobré ananas Čerstvý ananas urychluje látkovou výměnu a pomáhá při problémech s trávením.  Ananas obsahuje všechny důležité vitamíny, 16 minerálních látek a stopových prvků. Když dáváme na stůl pro rodinu cukroví, nakrájejte si jablka, oloupejte mandarinky ,kiwi a  čerstvý ananas, budete mít zdravé zobání a zůstanete krásné.

 

Pod chlupatou slupkou kiwi se skrývá vysokou dávku vitaminu C. Je ho ještě více, než kolik stanoví denní doporučená dávka. Můžete si dopřát dvě tři kiwy bez obav, že se tímto ovocem předávkujete.

Kiwi pomáhá snižovat hladinu cholesterilu

Vláknina, kterou kiwi obsahuje,  je rozpustná v krvi a celé řečiště vám pěkně pročistí.

Kiwi vám dodá i potřebné množství draslíku, který udržuje optimální vlhkost pokožky a zamezuje nadměrnému praskání tenkých podkožních cévek. Draslík je také strážcem hladiny sodíku v těle. Když se vám totiž ukládá v orgánech přespříliš sodíku, váže na sebe mnoho vody, která pak může způsobovat nepříjemné otoky končetin.

  Když vás během dne přepadne neodbytná chuť na čokoládu, vyměňte ji za kiwi. Okamžitě vám  dodá energii a tělo nabudí na mnohem delší dobu. Kromě toho kiwi prospívá pokožce, vypíná ji a zpomaluje stárnutí.

 

Jíme hodně ovoce – jablíčka, mandarinky, pomeranče, banány, kiwi, na Štědrý den se netýráme s celodenní hladovkou, ale lehce posnídáme , na oběd rýže se zeleninkou a se strouhaným sýrem a na večeři musí být  polévka, pečená ryba (netrváme na kaprovi) a bramborový salát bez majonézy.

11. Odpoledne vyrážíme na procházku.

Dokonce už dvacetiminutová chůze dokáže oddálit prokrvení zažívacího traktu a udržet prokrvené svaly. Procházky mohou zabránit vzestupu hmotnosti o tři až čtyři "vánoční" kilogramy. "

12. Důležité je dodržet denní energetický limit, obvyklý před Vánoci. To znamená, že pokud člověk sní například více sladkostí, musí následně ubrat u svačiny či večeře, nebo zvýšit ten den energetický výdej.

13. K večeři si dávejte salátky pro celou rodinu, bude jim také lépe než nacpaným cukrovím a bůčkem. Budete mít jinou náladu, když nebudete mít bolesti břicha a větry z mastných a nadýmavých jídel. Nelitujte peněz za papriky, rajčata a salátovky, čínské zelí.

14. Nemusí být jenom kačena.

Krůtí maso s ananasem

Suroviny: 100g krůtí prsa, 1 cibule , 1 dcl bílého vína , 30g ananasového kompotu , 1 lžička mletého zázvoru , sladká sojová omáčka ,troška ol. oleje na osmažení , kostka masoxu, příloha 100g rýže vařená.
Na oleji vzpěníme cibulku, přidáme maso a zprudka ho necháme zatáhnout. Podlijeme vínem, přidáme masox a zázvor a zvolna dusíme. Když zůstane v pánvi s masem prakticky jen šťáva, přidáme kousky naloženého ananasu v poměru 1:1 s vodou a dál podléváme naředěnou šťávou z tohoto kompotu. Když je maso hotové, a v pánvi s ním zbyla opět pouze dostatečně hustá šťáva, vypneme sporák a do jídla vmícháme sojovou omáčku. Jídlo dle chuti dosolíme. Podáváme s rýží.

Co všechno papriky obsahují?

Paprikové lusky obsahují celou abecedu vitamínů a k tomu četné minerální látky. Mimořádně bohatá je na vitamín C. Množství vitamínu C může být v paprice rozdílné, a to 100 až více než 200mg ve 100g jedlého podílu. A hlavně paprika neobsahuje enzym askorbinázu, takže vitamín C se nerozkládá tak snadno, jako v jiné zelenině či ovoci.

Tak například: Můžeme připravit plněnou papriku, několikrát ji ohřívat a vitamínu C takřka neubývá. „Paprikové poklady“ se neomezují pouze na cenný vitamin C, ale jako obvykle je provází, a to ve velkém množství, vitamín P. A právě tento vitamín P neboli rutin (či citrín) chrání před předčasným kornatěním cév, zpevňuje jejich stěny a mimo jiné i nemocné žíly v konečníku, tj. hemeroidy. Není tedy divu, že paprika při cévních chorobách tohoto typu doporučuje lidové léčitelství a nyní i oficiální medicína.

Ve 100g papriky je pouhých 113kJ (27kcal), ale zároveň hodně vitamínu A, takřka všechny vitamíny skupiny B a vitamín E. Kromě toho četné minerální látky: vápník, draslík, hořčík, fosfor, síra, železo, mangan, měď.

Co všechno rajčata obsahují?

Především vodu (92%). Ale kromě toho skoro všechny vitamíny: A, C, D, F, K a celý soubor skupiny B. Dále spoustu minerálních látek: vápník, draslík, železo, měď, fosfor, kobalt, hořčík, mangan, nikl a podobně. Rovněž mají značné množství kyseliny citrónové, jablečné, a dalších.

Účinkují lehce močopudně, projímavě, antitoxicky. Jsou zásadotvorné. Ve 100g rajčat je pouze 113kJ (27kcal), čili jsou neocenitelné při odtučňovacích kúrách.

Po cukroví budete mít chvíli pokoj a potom přijde prudký hlad. Cukr je „trojským koněm“ tuků! Vysoká hladinu inzulinu, způsobená konzumací potravin s vysokým glykemickým indexem, nám způsobuje tyto děje v těle:

Do tukových zásob je přiváděno zbytečně mnoho cukru a tuku. Vysoká hladina inzulinu má za následek prudký pokles hladiny cukru, který se zhruba po hodině ohlásí naléhavým pocitem hladu. Mluvíme o nebezpečném kolísáním hladiny inzulinu a cukru: U mnoha lidí vyvolává jeden záchvat hladu za druhým. Je odpovědné za známé výkyvy výkonnosti a koncentrace.
Abyste hubli cíleně a trvale, omezte či zcela vylučte potraviny s vysokým glykemickým indexem. Zde na stránkách najdete tabulky GI potravin  pro vaši orientaci.

Alkohol o Vánocích

Vaječný koňak obsahuje spoustu cukru a tuku a také nežádoucího cholesterolu. Svou energetickou hodnotou si nijak nezadá s vepřovým masem.

Podobně zrádné jsou také míchané nápoje a hodně cukru obsahuje rovněž pivo, které však na druhou stranu může usnadnit trávení, a proto v malém množství nevadí. Když už alkohol, dejte přednost suchému bílému nebo červenému vínu.

Řecký salát

Řecký salát

2 papriky
3 rajská jablíčka
1 čerstvá okurka
100g sýra eidam 30%
pár kapek olivového oleje
troška vinného octa
100ml vody
100g kuřecích prsíček
sůl
oregáno
špetka cukru

Postup: Prsíčka osolíme, přidáme oregáno  a upečeme na sucho v alobalu, pak smícháme s na kostičky nakrájenou zeleninou zalijeme vodou s octem cukrem a olejem.
Dobrou chuť

Celozrnné nudle se zelím

Suroviny: 200g celozrnné těstoviny, 50g kysaného zelí, olej, sůl, pepř.
Uvaříme obvyklým způsobem těstoviny v osolené vodě. Kysané zelí podusíme do měkka a smícháme s těstovinami, osolíme a opepříme. Místo zelí můžeme dát podušené houby na cibulce.
  Mrkvová kolečka
           

Ingredience: 300 g polohrubé celozrnné mouky, 300 g strouhané mrkve, 250 g tuku, 1 vajíčko, 1 prášek do pečiva, citronová kůra

 
 

Postup přípravy: Vše smícháme a zpracujeme v těsto. Vykrájíme tvary a pečeme na 200 °C.

Makrobiotické kokosové rohlíčky
           

Ingredience: 1 šálek strouhaného kokosu, 1 šálek mišutky, 2 lžíce sučeného ječmenného sladu, 3 lžíce vody, 2 lžíce celozrnné mouky, 2 lžíce sušeného sojového, ovesného nebo kukuřičného mléka

 
 

Postup přípravy: Vše smícháme v misce, propracujeme rukou a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Těsto rozdělíme na malé kousky a z nich na prkénku tvoříme rohlíčky. Po upečení obalujeme v sušeném sojovém mléce.
Pečeme těsně před Štědrým dnem, protože bez cukru podléhá zkáze. Uchováváme v chladu.

  Ovesné placičky
           

Ingredience: 100 g mletých ořechů, 100 g ovesných vloček, 100 g tuku, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 100 g hladké mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, hrst rozinek

 
 

Postup přípravy: Předem namočené vločky osolíme, smícháme s vejcem, rozpuštěným tukem, ořechy, rozinkami, moukou a cukrem, přidáme prášek do pečiva a z výsledné hmoty tvoříme placičky, které pokládáme na plech pokrytý pečícím papírem. Upečeme v předehřáté troubě.

Vločkové sušenky
           

Ingredience: 200 g ovesných vloček, 200 g hladké mouky, 120 g mletého cukru, 130 g másla, 1 vejce, prášek do pečiva, vanilkový cukr

 
 

Postup přípravy: Vločky pomeleme, přidáme ostatní a vypracujeme těsto, vyválíme na plát, vykrajujeme různé tvary, upečeme.

  Celozrnné sušenky
           

Ingredience: 1 hrnek mandlí, 1 hrnek vloček, 1 hrnek celozrnné mouky, 1/2 hrnku oleje, 1/3 hrnku medu, lžička skořice, sůl, trocha prášku do pečiva, marmeláda (trochu tužší - např. rybízová)

 
 

Postup přípravy: Mandle a vločky rozmixujeme a smícháme s moukou, špetkou soli, skořicí a práškem do pečiva. Pak přidáme olej a med a dobře promícháme. Z těsta tvoříme hrudky, které klademe na plech - buď vymazaný nebo vyložený pečícím papírem. Do hrudek uděláme prstem ďolík, který vyplníme marmeládou. Dáme péct do středně vyhřáté trouby.

  Celozrnný ovocný koláč
           

Ingredience: 300 g pšeničné celozrnné mouky, 50 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g krupicového cukru, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje, cca 250 ml vody
Drobenka: 150 pšeničné celozrnné mouky, 75 g krupicového cukru, 125 g tuhého másla

 
 

Postup přípravy: Šlehačem (v robotu) zpracujeme těsto hustotou jako na perník (celozrnná mouka saje více vody). Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem (klidně kompot), posypeme drobenkou a pečeme na 150-180 °C 35-40 minut. To podle trouby, prostě jako bublaninu. Nebojte se slova celozrnný, koláč je jen trošku tmavší, má lehce oříškovou příchuť a v neposlední řadě je o mnoho zdravější.

 

Jogurtová zmrzlina s jablečným přelivem

2 malá jablka, 1pomeranč, 2 kusy celé skořice, 1/2 lžičky mleté skořice (nemusí být), 1 bílý nízkotučný jogurt, 1 vanilková Vitalinea, 1/2 lžičky sladkého kakaa (nejlépe bio).

2 porce, 1 porce asi 650 kJ

Nejprve smícháme v misce jogurt s vanilkovým krémem Vitalinea a naplníme ho do misek, ve kterých ho budeme i mrazit. Když máme misky rovnoměrně naplněné, nasypeme na jedno místo 1/4 lžičky kakaa (sladkého) a rozmícháme po směru hodinových ručiček, takže se nám v krému vytvoří tmavá dekorativní spirálka. Dáme zmrazit (1 - 2h, podle velikosti).

Mezitím jablka oloupeme a nakrájená na kostičky dáme dusit do malého množství vody. Oloupeme 1/2 pomeranče a nakrájíme k jablku, ovoce vaříme s 2 kusy celé skořice. Dáme pozor, aby se voda nevyvařila a "přeliv" se nám nepřipálil. Kdo má rád, může si přidat i mletou skořici, ev. i osladit. Vaříme tak dlouho (cca 15 minut), až máme ovocnou kaši.

Před podáváním zmrzlinky vyndáme z mrazáku. Kdo si troufne, postaví je na chvíli do teplé vody a pak zkusí vyklopit na talířek. Můžeme je ale servírovat rovnou v miskách. Přelijeme je horkou směsí jablek a pomeranče a ozdobíme kouskem skořice a plátkem pomeranče.

Kuřecí prsíčka na jehle

2 kuřecí řízky, 2 plátky anglickéslaniny, 4 plátky kuřecí šunky, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu (vybírejte druh bez chem. a konzervačních látek), hrst čerstvé bazalky (lze nahradit menším množstvím sušené), 1 stroužek česneku, sůl, pepř.

2 porce, 1 má asi 700 kJ

Kuřecí řízek podélně nařízneme, takže získáme z každé porce 2 nízké plátky kuřecího masa, ty ještě jemně naklepeme rukou nebo válečkem. Kuřecí plátky pomažeme směsí protlaku a rozmačkaného česneku, poklademe plátkem  šunky, osolíme, opepříme, posypeme bazalkou a stočíme do roládky. Tu opatrně (aby se nerozbalila) nakrájíme na plátky cca 2cm silné a ty napichujeme na jehlu nebo špejly. (Jehla nakonec vypadá jako semafor, jedno kolečko vedle druhého, to abyste nenapichovali jinak.) Jehly umístíme na plech a z obou stran grilujeme do měkka a křupava.

Mezi svátky si dejte netučnou bílkovinu - Šmakoun.

Francouzské brambory se ŠMAKOUNEM
Z cibule, rajčat, paprik a nakrájeného ŠMAKOUNA připravíme lečo. Do zapékací misky střídavě vrstvíme brambory a směs zeleniny se ŠMAKOUNEM. Nakonec vše posypeme
strouhaným sýrem a dáme zapéci.

Čína ze ŠMAKOUNA
ŠMAKOUNA nakrájíme na nudličky a naložíme do směsi z bílku, solamylu a koření na
čínu. Necháme 30 minut odležet. Na pánvi lehce osmahneme zeleninu – zelí, pórek, mrkev, papriku, žampiony – pak přidáme naloženého ŠMAKOUNA a sojovou omáčku a provaříme.
Podáváme s rýží.

Na Štědrý den nemusí být jnom smažený kapr pro všechny.

Růžový kapr

Ingredience

4 porce kapra, sůl, karí koření, lžíce ol.oleje a lžíce mouky

Postup

Porce kapra osolíme, poprášíme karí kořením a necháme krátce odpočinout. Poprášíme moukou, vložíme na rozehřátou teflonovou pánev potřenou olejem a zvolna usmažíme dorůžova nebo jenom zatáhneme a dáme na 20minutek do trouby dopéct. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninou.

Po Štědrém dni si dejte něco lehkého.

Mísa plná vitamínů

Ingredience

různé druhy čerstvé zeleniny (co supermarket dá), sůl, mletý pepř, 1-2 lžíce olivového oleje, 100-150 g balkánského sýra

Postup

Všechnu zeleninu opereme a osušíme. Nakrájíme na libovolné kousky (kostičky, proužky, plátky,...) a dáme do mísy. Podle chuti osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Promícháme a necháme v chladu uležet půl hodiny až hodinu (zelenina pustí šťávu). Pak znovu promícháme a přimícháme na kostičky pokrájený nebo postrouhaný sýr.

Na chlebíčky dejte nízkotučnou pomazánku, kuřecí šunku, eidam 20%t.v s. a zeleninku.

Tvarohová krabí pomazánka

Ingredience

250 g měkkého tvarohu, 150 g bílého jogurtu, 250 g krabích tyčinek, 1 větší mrkev, sůl, mletý bílý pepř, šťáva z 1/2 citronu

Postup

Tvaroh s jogurtem smícháme na hladkou hmotu. Vmícháme najemno postrouhanou mrkev, nadrobno pokrájené dušené v páře krabí tyčinky a promícháme. Podle chuti osolíme, opepříme a okyselíme citronovou šťávou.

Pro návštěvu nachystejte něco dietního acel.pečivem

Sýrová roláda s uzeným lososem

300 g nízkotučného sýra vcelku, 250 g nízkotučného tvarohu, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 100 g uzeného lososa nebo kuřecí šunky, (hrst čerstvých bylinek - pažitka, petrželka ap.), 1 mikrotenový sáček, potravinová fólie

6 porcí, jedna porce asi 950 kJ

Tvrdý sýr dáme do mikroténového sáčku a ponoříme do kastrolu s vodou a dáme vařit. V průběhu vaření vody se postupně sýr v sáčku rozpustí na měkkou hmotu, kterou lze vyválet na placku. Čím nižší obsah tuku je v sýru, tím delší dobu budeme vařit. Tvárnost sýra zkoušíme opatrně obráceným koncem vřečky (, abychom neprotrhli sáček). Je-li měkký, rychle vyjmeme a vyválíme placku. Pomažeme ji pomazánkou, kterou jsme získali smícháním tvarohu, jogurtu a prolisovaného česneku. Kdo chce, může ji přisolit. Pomazaný sýr posypeme na kostičky nakrájeným lososem a bylinkami. Roládu zavineme, zabalíme do potravinové fólie a vychladíme. Krájíme na plátky.

Tohle jsem objevila u kamarádky, možná to mají ještě v obchodech.

Autor: Pavel Martin

Vánoce u stolu zdravě a náp. (Pavel Martin)

 

  Zapečený květák se šmakounem
           

Ingredience: 5 brambor, 1 menší květák, 1 balení uzeného šmakouna, 3 vajíčka, mléko, sůl, pepř, cibulka

 
 

Postup přípravy: Brambory uvaříme do poloměkka a nakrájíme jak jsme zvyklí (plátky, hranolky, kostičky), dáme do mísy, květák povaříme a na drobno pokrájíme, přidáme do mísy. Šmakouna pokrájíme na drobné kostky (jako uzené) a společně v míse promícháme, osolíme a opepříme. Přendáme do zapékací misky a zalejeme rozšlehanými vajíčky s mlékem. Zapékáme asi 1/2 hodiny. Na talíři zdomíme jemně posekanou jarní cibulkou.
Vhodnou přílohou je míchaný zeleninový salát.

Jedno vajíčko a jeden brambor k obědu ? Zbláznila ses? Takhle mne častovala kamarádka, když jsem ji pozvala na oběd. Děti byly pryč a my měly volné pole působnosti.

Nakonec si libovala, jak se pěkně najedla a měla dobrý pocit , že jedla zdravě, nyv ázaly jsme malou procházkou, bylo to příjemné idpoledne plné nápadů.

Postup - zapékací mísa s teflonovým povrchem se potře pírkem ol.olejem a zahřeje, na zahřátou malilinkou vrstvičku oleje jsem dala sdrcnout dv vajíčka, obložila jsem je krájeným vařeným bramborem, dvěma plátky kuřecí šunky , pokořenila a malinko posolila a posypala strouhaným sýrem 30%. Daly jsme to zapéct a spři konzumaci doplnily zelným salátem. Dobrou chuť.

Něco zdravého do bříška.  28. 10.

Na dno 4 skleniček položíma po 4 piškotcích a kápneme malinko 2 kávové lžičky studené kávy, pak dáme vrstvičku bílého jogurtu, plátky banánu, vrstvu ovocného jogurtu a plátky kiwi a zase trošku jogurtu a malinko poprášíme kakaem a ozdobíme ještě ovoce, šup do lednice a za dvě hodinky je dobrá svačinka plná bílkovin.
 

Náhledy fotografií ze složky Dietní nápady


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

věnečky

(kristýna, 21. 4. 2011 21:28)

děkuji moc za rady, jenom bych se chtěla zeptat na recept na odpalované věnečky s florou light, moc by mě to zajímalo děkuji:)

kuchařka - kde ji koupit

(Dani, 26. 11. 2009 13:32)

Dneska jsem si koupila kuchařku, kterou pani Eva doporucuje. Info pro Pražáky - mají ji na Vinohradské ulici, je to po pravé straně, když se jde směrem nahoru, před Rossmannem je knihkupectví s levnými knihami. Tak tam jich ještě několik mají a stojí krásných 10Kč!!!

Super!

(Dani, 24. 11. 2009 15:51)

dobry den, myslim, ze za pomoci vasich rad se daji Vanoce zvladnout bez velkych nasledku. Minimalne recepty na cukrovi jsou paradni a kdyz si spocitam, kolik muzu snist toho dietniho versus par kousku klasiky, jde mi hlava kolem. Takze jeste jednou diky!

Děkuji

(Anna D, 29. 12. 2008 21:01)

Taky bych chtěla moc poděkovat za recepty, při kterých se má rodina najedla s chutí. Aniž by vstali od stolu s pocitem, že se přejedli, chválili. Děkuji

díky

(Dana, 28. 12. 2008 19:44)

musím moc poděkovat za receptíky, které jsou pro mě opravdu plné inspirace. Je moc fajn, že si dáváte takovou práci a nám to moc pomáhá. Děkuji a přeji krásný a úspěšný nový rok

Kuře na talíři

(Ivana, 21. 11. 2008 11:56)

Kuře se osolí, může se mírně posypat grilovacím kořením a dá se na keramický talíř. Peče se ve středně vyhřáté troubě 75 minut z každé strany, čili dohromady 150 minut. Nedává se vůbec tuk, nesmí se polévat vodou, zvláště studenou, protože by hrozilo prasknutí talíře. Vypeče se spousta tuku a kuře je moc a moc dobré a křuplavé. Příloha brambory. Recepr je velmi jednoduchý, tento postup nahradí gril. Přeji dobrou chuť !

Segedínský guláš slaměného vdovce

(Petr, 21. 11. 2008 11:51)


1 cibule, 1 lžíce oleje, mletá sladká a pálivá paprika, 1 balíček nebo velká sklenice kyselého zelí, 1 konzerva vepř. nebo hov. masa ve vlastní šťávě, sůl. Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, poprášíme paprikou, přidáme kyselé zelí a povaříme. Po chvíli přidáme konzervu krůtího masa, osolíme a ještě krátce povaříme. Podáváme s chlebem či jiným pečivem.

Kniha

(Eva, 14. 11. 2008 12:51)

Tak jsem to objednala, uvidíme, zda to přijde, díky za radu.E

Knížka "Vánoce u stolu..."

(Janča, 14. 11. 2008 12:29)

Tady jsem ji našla v antikvariátu, ale jelikož moc nevařím a nepeču, tak je pro mne zbytečné si ji kupovat.
http://www.antikvariat-luziny.cz/catalogue.aspx?id=53261&page=2&catId=18

Cukroví

(Zuzka, 14. 11. 2008 7:30)

Evičko, chci se zeptat.Peču každý rok cukroví se sorbitem aby ho na vánoce mohl manžel a tatínek,má stejně kalorií jako klasické cukroví?Když už cukroví není tohle ta ,,lepší,, varianta?