Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rady na co si dávat pozor před hubnutím a v jeho průběhu

 

 100 rad, na co si dávat pozor při hubnutí a držení mého jídelníčku

1. rada: Plánujte svůj jídelníček dopředu a nebojte se se mnou poradit
Pokud nemáte naplánováno, co budete během dne jíst, necháváte to náhodě. A to je špatné. Pak si určitě koupíte nějaká nezdravá jídla nebo budete o hladu, což má za následek pomalejší funkci metabolismu. Takto rozhodně svou tukovou vrstvu nesnížíte!

2. rada: Choďte nakupovat se seznamem
Pokud nemám seznam věcí, které si mám koupit, pak jistě koupím věci, které jsou mnohdy nevhodné. A na ty důležité zapomenu. Pište si, co potřebujete a dávejte si to na seznam dle priorit. Nekupujte další nezbytnosti.

3. rada: Objevte obchody se zdravou výživou
I ve vašem okolí jistě naleznete nějaký obchod se zdravou výživou – nyní je ideální čas objevit ho. Existují totiž také zdravé delikatesy. Jsou to různé tyčinky, sušenky jak sladké tak slané, které obsahují mnoho komplexních sacharidů, jakými jsou ovesné vločky, celozrnná žitná mouka, jáhly a taky zdravé složky jako kokosový olej nebo javorový sirup místo cukru… Tyto sladkosti nemají přidané cukry ani konzervanty a jsou velmi chutné.

4. rada: Motivujte sami sebe
Stanovte si, proč chcete zhubnout a najděte si emocionální propojení s daným cílem. Vytvořit si plán – buď to zvládnu sám nebo si nechám pomoci třeba výživovým specialistou ( jde o to, jak moc mám silnou vůli).  Začněte postupně, každý den udělejte maličkost, neodkládejte nic na zítra s tím, že zítra vše změním – to nikdy nefunguje.

5. rada: Semínka nad zlato
Zařaďte do své stravy hodně semínek. Obsahují velké množství vlákniny a zdravých tuků. Přidávejte rozemletá semínka do různých pokrmů. Nejúčinnější jsou lněné, konopné, slunečnicové nebo dýňové semínko. Přidat se dají v podstatě do jakéhokoliv pokrmu a vašemu tělu udělají nevídaně dobře. Například lněné semínko si můžete umlít mlýnkem na kávu nebo mák a přidávat jej do každého jídla. Úžasně podpoříte očistu tlustého střeva a tím velmi odlehčíte játrům.

6. rada: Jako žába na prameni
Zlepšete svůj pitný režim, vždy mějte po ruce nějakou vodu – zapomeňte však na ty perlivé, k očistnému režimu volte buď filtrované, nebo kojenecké. Voda velmi ovlivňuje acidobazicitu těla a to ovlivňuje hubnutí a pochopitelně i zdraví.

7. rada: Probuďte své tělo k životu
Jakmile se každý den probudíte, vypijte sklenici teplé vody (cca 3 dcl) s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a 3- 4 lžičkami rozemletého lněného semínka. Vypijte nejdřív 1,5 dcl, pak si udělejte několik rotací trupu, několik předklonů a i třeba několik dřepů – stačí jich pět až deset. Je prokázáno, že největší účinek mají tyto cviky prováděné mezi pátou až sedmou hodinou ranní, kdy tlusté střevo nejvíce pracuje, a tak jednoduše a naprosto přirozeně podpoříte trávení.

8. rada: Oleje, které spalují tuky
Při přípravě jídel se nebojte experimentovat a vyzkoušejte nejrůznější zdravé oleje – lněný, makadamový nebo konopný. Tyto oleje patří do studené kuchyně. Jsou bohaté na tzv. omega-3 mastné kyseliny, u kterých bylo prokázáno, že ovlivňují spalování tuků.

9. rada: Zeleninové šťávy jako detox
Je vhodné podpořit tělo speciálními zeleninovými šťávami. Buď se dají koupit zeleninové šťávy z kysané zeleniny nebo si doma můžete zeleninu sami odšťavnit . Doporučuji tento detoxikační mix: kousek brokolice, rajčete, kedlubny, stroužek česneku, čtvrtinu cibule, mrkev, zázvor, celer a červenou řepu.  Dle čínské medicíny schválně přidáváme česnek, cibuli a zázvor, aby nás šťávy kvůli termickému účinku moc neochlazovaly. A pijte alespoň jednu sklenici denně – dodá tělu minerály, živiny, enzymy a sníží chuť na sladké.

10. Dopřejte si očistnou kůru
Očistných kúr je mnoho, nejlépe a nejrychleji zabírá ta, která spočívá ve vynechávání masa. Dopřejte si tři až pět nemasitých dnů. Nyní v zimě zařaďte do svého jídelníčku mnoho tepelně upravené zeleniny, abychom si dle čínské medicíny nezachlazovali tělo a tím nepodkopávali imunitu. Myslete hlavně na tu kořenovou, jako je celer, červená řepa, mrkev, ale nebojte se ani jiného typu zeleniny, například brokolice a nešetřete na cibuli ani česneku.

11. rada: Braňte se chuti na sladké
Chuť na sladké nenásilně zaženou dvě deci vody s pár kapkami extraktu z grepových jadérek.

12. rada: Ke sladkostem vždy kousek ovoce
Lepší je jíst celozrnné sladkosti, pokud je nemůžete nebo nechcete jíst, zde je rychlý trik. K jiným sladkostem si vždy dávejte trochu ovoce – díky vláknině v něm se daný cukr nebude ve vašem těle tak rychle vstřebávat a přeměňovat na tuk. Pokud máte rádi dorty, volte spíše ty ovocné. Sladkosti jezte raději dopoledne nebo odpoledne, večer už rozhodně ne. A jezte malé porce a pořádně si každé sousto vychutnejte.

13. rada: Pravidlo šesti
Je potřeba jíst malé porce několikrát za den. Nejlépe 5 – 6 x denně. Ke každému jídlu se snažte jíst zeleninu (nejlépe tepelně upravenou v páře nebo syrovou se zálivkou ze lněného, mandlového, konopného a olivového oleje). A jídlo si den dopředu plánujte, ideální je zavést si deníček a tam si den předem vše naplánovat – a večer vše pěkně odškrtat.

14. rada: Nevynechávejte jídla
Pokud budete vynechávat jídla, budete jíst třeba po více než čtyři, šest a více hodinách, vaše tělo „přepne“ metabolismus na úsporný režim a veškerou stravu, kterou během dne dále sníte, si uloží do zásob tuku. A navíc se ještě sníží vaše svalová hmota.

15. rada: Zázračná kapka citronu
Pokud už se stane, že budu mít hlad, nejdříve se napijte. Voda s několika kapkami citronu (nebo také zeleninové šťávy) ho pomůže zahnat a budete mít čas si něco v klidu obstarat, aniž byste příliš trpěli a nemohli to vydržet či se rychle museli najíst něčeho extrémně nezdravého.

16. rada: Svižná chůze před jídlem pomůže
Chůze podporuje správné trávení. Zvyšuje se peristaltika střev, díky tomu jídlo lépe strávíte, podpoříte detoxikaci a tím celkovou vitalitu těla. To ovlivní acidobazicitu organismu a lépe se pak budou spalovat tuky.

17. rada: Hlídejte si bílkoviny
Zdravé hubnutí podpoříme velice pozorným dodržováním dostatečného množství bílkovin ve stravě. Jídlo by vždy mělo být složeno z bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny. Zdroje bílkovin jsou jak rostlinného (obiloviny, luštěniny, sójové produkty = tofu, tempeh, robi maso, klaso sekaná apod.) tak i živočišného původu (mléčné výrobky, maso, vejce, výrobky z vaječných bílků = šmakoun).

18. rada: Snídaně a hubnutí
Lidé, kteří snídají, mají větší šanci snižovat svou podkožní vrstvu a udržet si dlouhodobě váhu.

19. rada: Jezte po ránu ovesné vločky
Ovesné vločky patří mezi tzv. komplexní sacharidy, které se pomalu uvolňují do těla, energie vám dlouho vydrží a mají hodně vlákniny. Doporučují smíchávat se sójovým nebo mandlovým, případně mlékem z quinoa. Několik ořechů a sušeného ovoce a je to skvělá snídaně pro hubnutí.

20. rada: Po ránu si dávejte kaše
Teplé a postupně se uvolňující pokrmy jsou po ránu velmi zdravé a nastartují proces hubnutí na celý den. Přidávejte si do kaší (ovesná, jáhlová, pohanková) několik ořechů, ovoce a skořici.

21. rada: Používejte skořici na ovoce a do kaší
Skořice nejenom podporuje zahřívání těla v období zimy, ale pomáhá i v boji s chutěmi. Díky tomu nebudete mít potřebu používat cukr.

22. rada: Jezte zdravé tuky – z oliv, ryb a ořechů
V české populaci nesmírně chybí tzv. omega-3 mastné kyseliny. Ochraňují naše srdce, cévy, klouby, ale také pomáhají při spalování útrobního tuku (kolem orgánů v oblasti břicha).

23. rada: Bílá pečivu nesluší
Nejlepší je nejíst bílé, tmavé, cereální ani vícezrnné pečivo, ale jen celozrnné – ideálně žitné kváskové. Je velmi chutné a skvělé na namazání různých zdravých pomazánek. A díky obsahu bakterií mléčného kvašení, podpoříte zdravé fungování vašich střev. Pak Vám energie dlouho vydrží a omezí se ukládání do tukové vrstvy.

24. rada: Pozor na párky a klobásy!
Nejvíce se prokazatelně přibírá po klobáskách a párcích. Pokud už je musíte, či prostě chcete, jíst, dejte si k nim dostatečné množství zeleniny – nejlépe ve stejné nebo větší hmotnosti než je daná uzenina. Toto je skvělý návyk nejen na svátky.

25. rada: Losos a tuňák, to je zdravá dvojka
Jsou bohaté na bílkoviny, které ochrání vaše svaly a pomohou vám s hubnutím. Také je možno občas využít konzerv.

26. rada: Chlebíčky ano, ale zdravé
Bez obložených chlebíčků by mnohé svátky a oslavy ani nemohly být. Co ale třeba vyzkoušet letos jejich zdravou variantu? Celozrnnou bagetu rozkrojte jako plátek veky, namažte ji kozím sýrem, přidejte trochu tofu nebo tempehu, obložte zeleninou, posypejte rozemletým lněným nebo konopným semínkem a nakonec přidejte mandle, kešu nebo para ořechy.

27. rada: Polévka je základ
Udělejte si hustou čočkovou nebo fazolovou polévku. Zasytí vás, dodá živiny a podpoří vaše hubnutí.

28. rada: Ozdravné koktejly
Proteinové koktejly ze sóji nebo hrachu a bez přidaných umělých sladidel (bez acesulfamu, sucralozy, aspartamu) jsou velmi zdravé. Podporují regeneraci těla a přispívají ke změně metabolismu směrem ke spalování tuků. A šetří čas. Stačí alespoň jeden denně a máte vyšší šanci zhubnout. Nejlépe jsou ty kolem 80 až 90% bílkovin na 100 g produktu.

29. rada: Využívejte různé druhy přípravy jídel
Vařte, využijte páry, duste – grilujte a pečte naopak jen výjimečně. Zdravé hubnutí je i o přípravě jídel. Chceme, aby se nezvyšoval tzv. glykemický index stravy, v jídle se zachovalo co nejvíce vitamínů, minerálů, fytoživin a enzymů. Proto volme krátké úpravy za nízkých teplot.

30. Vejce a hubnutí
Vědci zjistili, že konzumace vajec 3-4 týdně přispívá k většímu pocitu zasycení a podpoře redukce tukové tkáně.

31. rada: Středomořská strava je zdravá
Tato strava je bohatá na lehce stravitelné bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu. Prospívá proto srdci, ale také pomáhá spalovat vaše tukové zásoby.

32. rada: Konzumujte fazole, čočku a cizrnu
Luštěniny jsou skvělá náhrada masa. Mají mnoho bílkovin, vlákniny, postupně se uvolňují do těla a také mají velké množství protirakovinných látek.

33. rada: Hrajte si s barvami
Jezte širokou barvenou škálu různého druhu zeleniny a ovoce denně – to pak bude síla antioxidantů.

34. rada: Kysané zelí je grunt
Konzumujte každý den kysané zelí a jinou kvašenou zeleninu – tzv. pickles. Je blahodárná pro vaše střeva a trávení, podporuje vitalitu a energii. A pak máte chuť i na hubnutí.

35. rada: Nepoužívejte klasickou majonézu ani tatarku
Vyzkoušejte místo toho kozí jogurt nebo případně BIO sojovou majonézu nebo tatarku.

36. rada: Mějte naplánované jídlo až do večeře
Není nic horšího než skončit s posledním jídlem v 18 hodin a pak v noci kvůli chutím a hladu vybílit lednici. Raději skončete s lehkým jídlem ve 20 hodin, než abyste se pak něčím nezdravým dojídali.

37. rada: Používejte čerstvé bylinky
Podpoří to trávení, pomohou dodat tělu živiny, a to bude mít pozitivní vliv na acidobazicitu těla a tím i na hubnutí.

38. rada: Omezte sůl nebo úplně přestaňte solit
Dneska jsou lidé úplně „přesolení“. To má vliv na rozvoj rakoviny, na zadržování vody v těle a taky vysoký krevní tlak. Pokud nebudete solit vůbec, nebojte se. Soli je dostatek i v samotném celozrnném pečivu a jiných potravinách.

39. rada: Jezte houby
Houby jsou velmi zdravé, obsahují mnoho vlákniny a jsou lehce stravitelné. Nejlépe je jen vařte nebo duste. Není vhodné je smažit, protože se olejem „nacucají jako houby“.

40. rada: Zdravé alternativy brambůrek
Místo brambůrek jezte zdravé delikatesy formou sušeného ovoce nebo lupínků z amarantu.

41. rada: Používejte kokosový olej na tělo, ale do vaření spíše kvalitní olivový a řepkový
Ten se tolik neukládá do tuku, ale využívá se jako zdroj okamžité energie.

42. rada: Nepoužívejte příliš mikrovlnnou troubu
Tam lidé nejčastěji dávají nezdravé polotovary. Hlavně využívejte pánve, na nichž se dá vždy udělat směs lehce stravitelných bílkovin, jakými jsou ryby, mnoho zeleniny a zdravé přílohy jako celozrnný kuskus, quiona, bulgur, rýže natural, celozrnné těstoviny, jáhly apod.

43. rada: Nechoďte do závodní jídelny
Většinou právě v závodních jídelnách nebo kantýnách mají nezdravá jídla. Je lépe se jim obloukem vyhnout.

44. rada: Do práce si noste zdravé balíčky
Svačina plná zeleniny, ořechů a semínek by měla být ve vaší pracovní tašce své místo každý den. Je plná vlákniny a taky slouží jako doplněk většího jídla.

45. rada: Krásné krabičky
Připravujte si jídla sebou do práce a na cesty do hezkých krabiček, abyste si jídlo užívali i očima a měli na ně chuť.

46. rada: Snažte se v kuchyni dělat i jiné práce, nejenom vařit
Nebo si spíše vybírejte jiné místnosti, kde budete dělat domácí práce. Pak vás to nebude tolik lákat více jíst.

47. rada: Nejezte u televize, počítače ani u knihy
Pokud se nezaměřuji na to, co, a kolik toho jím, většinou toho sním velmi mnoho a nepodporuji trávení. Hlavně u negativních zpráv to má negativní dopad na zdraví i hubnutí.

48. rada: Místo odpolední a večerní kávy pijte caro
Káva silně překyseluje tělo, tím narušuje acidobazicitu (pH prostředí těla) a proto je vaše tělo zatíženo. Nejlépe pijte kávu bez kofeinu nebo náhradu kávy jako je caro (směs obilovin).

49. rada: Jezte tvaroh a mléko
Hlavně u starších žen je třeba hodně nílkovin a vápníku.

50. rada: Nejezte večer samotné saláty, přidejte kousek pečiva a bílkovin
Pokud budeme jíst pouze zeleninové saláty, které nebudou obsahovat bílkoviny, bude docházet „k požíraní“ svalů a tím zpomalování metabolismu a naopak k přibírání tukové tkáně. Je nezbytně nutné si dát např. rybu nebo vajíčko, tofu nebo tempeh apod.

51. rada: Nejezte ovoce v neomezeném množství, držte se množství v jídelníčku
Ovoce je plné jednoduchých cukrů, které mají tendenci se vázat na podkožní tuk, pokud jich je více najednou.

52. rada: Nejezte pizzu celou, vždy jeden nebo dva klínky, více ne, nejlepší je doma dělaná celozrnná
Pizza je většinou vyráběna z necelozrnné pšeničné mouky, nejméně kvalitních ingrediencí jako jsou salámy a sýry. Proto je to kalorická bomba plná toxických látek, které podporují nabírání tukové tkáně.  Doporučuji si udělat pizzu z celozrnné žitné mouky, přidat si mnoho různých druhů zeleniny, bylinek, kvalitní rajčatové omáčky, extra panenského olivového oleje a například lososa nebo vajec, příp. sojových derivátů.

53. rada: Zázračná yucca
Yucca je rostlina, která velmi podporuje detoxikaci těla a díky tomu pomáhá procesu hubnutí.

54. rada: Zelená je dobrá
Zelená zelenina má pozitivní vliv na organismus, protože dodávají enzymy, vitamíny, minerály a látky, které zbavují tělo těžkých kovů. Také podporují regeneraci.

55. rada: Doplňte hořčík
Hořčík je minerál, který v jídelníčku průměrného Čecha velmi chybí. Proto konzumujte každý den 6  ořechů.

56. rada: Nejezte potraviny s vysokým obsahem cukru
Čtěte etikety a snažte se vyvarovat těch potravin, kde najdete tuto složku, protože se v těle rychle mění na tuk.

57. rada: Pozor na některá průmyslová sladidla
Čtěte etikety a snažte se vyvarovat těch potravin, kde najdete tuto složku, protože se v těle rovněž rychle mění na tuk. 

58. rada: Vyřaďte potraviny s přidanými cukry
Kupujte jen ty potraviny, které neobsahují ve složení složku „cukr“ .

59. rada: Jezte ořechy, ale pozor nejvíce 6 kusů za den, jsou tučné
Ořechy obsahují velké množství zdravých tuků, které konzumované v rozumné míře podporují hubnutí.

60. rada: Objevte tempeh
Tempeh je sójový sýr. Obsahuje kvalitní bílkoviny, mnoho vitamínů a minerálů a také bakterie mléčného kvašení, které podporují zdravou rovnováhu tlustého střeva. Je to velmi vhodná náhrada masa.

61. rada: Šmakoun vám bude šmakovat
Šmakoun je skvělá nízkotučná náhrada masa. Je složený z vaječných bílků a dá se upravovat na mnoho způsobů. Jak ve studené tak teplé kuchyni.

62. rada: Jezte přílohy
Pokud lidé nejedí přílohy, jejich metabolismus se zpomaluje a díky tomu se více a více potravy v těle ukládá.

63. rada: Skvělá náhrada masa = robi a klaso maso
Nejenom z masa živ je člověk. Není nutné konzumovat je každý den. Naopak. Proto je vhodné se vzdělávat, jaké existují chutné a zdravé alternativy.

64. rada: dohromady luštěniny a uzeninu, nadýmá a těžce se tráví
Takto zvolená kombinace jídel velmi poznamená vaše trávení, znečišťuje vaše tělo a negativně ovlivní zdravé hubnutí.

65. rada: Dejte si čerstvý ananas  s proteinovým koktejlem po sportu
Toto ovoce obsahuje trávicí enzymy, které pomáhají trávení bílkovin. Ty se pak do těla lépe vstřebají a využijí. Vaše svaly to ocení, dojde k lepšímu budování svalové hmoty a tím i podpoře metabolismu a spalování tuků.

66. rada: Nejezte samotné rýžové ani kukuřičné chlebíky
Tyto chlebíky mají vysoký glykemický index, proto se rychle vstřebávají do těla a přeměňují se na tukovou vrstvu. A také zatěžují slinivku břišní a podporují rozvoj cukrovky. Nesmí se jíst samotné. Pouze se zeleninou a bílkovinami (vejce, tofu, tempeh, sýr, šunka apod.)

67. rada: Nepijte džusy
Džusy obsahují fruktózu, která se velmi rychle přeměňuje v těle na tuk. A hlavně na tuk útrobní (tuk kolem orgánů uvnitř břišní oblasti), který je nejvíce nebezpečný.

68. rada: Nepijte sladké nápoje
Sladké nápoje (kolové, slazené studené čaje apod.) obsahují velké množství cukru, ze kterého si tělo dělá tukové zásoby.

69. rada: Nejezte zdravé proteinové tyčinky
I během hubnutí se dá mlsat zdravě? Existuje několik rádoby zdravých tyčinek, u kterých na etiketě nenajdete přidané cukry, umělá sladidla ani konzervanty apod.Ale jejich energetická hodnota je jakobyste snědla celý oběd.

70. rada: Užívejte omega-3 mastné kyseliny formou kapslí
Kapsle „rybího tuku“ velmi pozitivně ovlivňují imunitu, klouby a také efektivní a zdravé hubnutí.

71. rada: Fast foody = velký zabiják hubnutí
Rychlá občerstvení jsou plná nezdravých tuků, cukrů, nevhodných chemických látek. Pro hubnutí silně nevhodné.

72. rada: Nekonzumujte jídlo rovnou přinesené ze supermarketu
Ukliďte ho nejdříve do skříněk, přesně si udělejte velikost porcí a pak teprve jezte. Jinak toho sníte jistě mnohem více a kvůli tomu zastavíte hubnutí.

73. rada: V restauraci si počkejte na hlavní chod
Nejhorší je dát si před samotným hlavním jídlem nezdravé předkrmy v podobě bílého pečiva a mléčných výrobků. Lépe je se napít nebo si dát jako předkrm ovoce.

74. rada: Pozor na lednici
Pokud chcete hubnout a žít zdravě, ujistěte se, že máte lednici i špíz plnou jen zdravého jídla.

75. rada: Produkty na rychlé zhubnutí
Reklama je tady od toho, aby vám něco prodala. Jen vám jde o vaše zdraví. Nikomu jinému. To platí na produkty o hubnutí dvojnásob. Většina z nich v sobě má skrytý velký Jo-Jo efekt.

76. rada: Užívejte Selen a Zinek
Tyto prvky v české populaci velmi chybí. Jsou zodpovědné za imunitní systém a prevenci civilizačních chorob, hlavně onkologická onemocnění. Pokud chceme být dlouhodobě zdraví a štíhlí, tyto prvky přijímejme. Jsou hlavně v mořských plodech a ořechách.

77. rada: Naučte se rozumět etiketám potravin
Pokud nebudete rozumět složení dané potraviny, výrobce a reklama snadno ovlivní to, co jíte.  Pak se necháváte jednoduše ovlivnit. Záleží většině výrobců na jejich prodeji nebo na vašem zdraví?

78. rada: Po jídle hned na procházku
Trik, jak podpořit trávení a zabránit nárůstu hmotnosti je velice jednoduchý. Po obědě nebo větším jídle si udělejte malou i třeba jen dvacetiminutovou procházku. Tím rozpohybujete trávení, tělo lépe vstřebá živiny a tolik se toho neuloží. Nejhorší je, si po větším jídle sednout nebo lehnout – pak se střeva hodně blokují a metabolismus ani trávení nefunguje.

79. rada: Choďte všude, kde se dá
Buďte milovníky chůze. Do schodů, na tramvaj, na výlety, na vyhlídky apod.
Udělejte si z toho závislost a dávejte si i různé cíle, co vše jen tak ujdete nebo kam „vylezete“.

80. rada: Nejméně 10 tisíc kroků denně
Nejzdravější pohyb je chůze. Správnou chůzi se nezatěžují klouby ani páteř. Naopak velmi podporuje posilování středu těla a také je vhodná při hubnutí. Tisíc kroků vychází časově na cca 45 min rychlé chůze, to přece není nijak moc.

81. rada: Zvolte ten správný pohyb
Hubnout nelze bez pohybu, vy ale musíte zjistit, jaký je právě pro vás vhodný (a který vás bude bavit). Nejlepší je aktivita, při které dovedete udržet tepovou frekvenci na přibližně stejné hodnotě po dobu cvičení. Na to je nejvhodnější chůze, cvičení na crossovém trenažéru, pomalý běh nebo rotoped. Pro začátek stačí i domácí posilování s vlastním tělem (kliky, polo dřepy apod.) Zde je alespoň jeden cvik, který vám pomůže zpevnit břišní svaly a následně zmírnit bolest zad, která většinu lidí trápí: lehněte si na zem, ruce roztáhněte rovně do šířky, pokrčte kolena tak, aby vaše nohy svíraly pravý úhel a zvedněte je do pravého úhlu k trupu a kružte s nimi.

82. rada: Svaly spalují tuky, zaměřte se na posilování
Zaměřujte se na cvičení, které posiluje a buduje svaly – tzv. anaerobní. Díky svalům se pak váš metabolismus zvýší a budete spalovat více tuků i 24 až 48 hodin po cvičení.

83. rada: Používejte při cvičení sport tester
Nejlépe se spalují tuky v nižší tepové frekvenci. Abyste ji během cvičení mohli udržet, používejte sport tester k měření tepové frekvence. Jednoduchý návod výpočtu: 1. 220 – věk= výsledek 2. z toho pak udělejte 55 % = celkový výsledný tep, který byste neměli přesahovat.

84. rada: Kupte si domů crossový trenažér nebo chodící pás
Skvělá investice do vašeho zdraví i do procesu hubnutí je mít doma stroj pro efektivní spalování tuků. Ušetří to čas za dopravu a návštěvy sportovních center. Ale musíte mít silnou vnitřní motivaci.

85. rada: Střídejte cvičení aerobní s anaerobním
Pro hubnutí je důležité svaly posilovat a také se soustředit na aerobní aktivitu (chůze, běh, crossový trenažér, rotoped, chůze po pásu) .

86. rada: Optimální délka cvičení
Pokud chceme efektivně cvičit, aby docházelo ke spalování tuku, je nutné cvičit v délce minimálně 35 až 90 minut.

87. rada: Dávejte si u silového cvičení pauzy
Součástí cvičení podporujícího hubnutí je i posilování. Nejvhodnější je cvičit např. 15 sekund a následně 15 sekund odpočinek.

88. rada: Více svalů zajistí více spalování v klidovém stavu
Mnohé ženy se bojí nabírat svalovou hmotu, přitom více svalů znamená, že tělo spaluje tuk i v klidu, např. když spíte, díváte se na televizi nebo sedíte u počítače.

89. rada: Jídlo do 15 minut po cvičení
Po cvičení si do 15 min dejte jednoduché cukry jako ovoce, sušené ovoce nebo hroznový cukr. Pokud to neuděláte, vaše tělo ztratí svaly a o to více druhý den naberete na tuku.

90. rada: Jídlo do 30 min po cvičení
Kvalitní bílkoviny jsou důležité pro stavbu svalů a nesmírně důležité pro zdravé hubnutí. Obzvláště po cvičení. Bez toho nebude docházet ke spalování tuků.

91. rada: nechte si ukázat někým zkušenám, jak cviky provádět
Jen správně prováděné cviky zajistí efektivní a bezpečné posílení celého těla a také hubnutí.

92. rada: Nechejte si pomoct s jídlem a nebojte se mi zavolat
Strava a detoxikace jsou při hubnutí nesmírně důležité, tvoří až 80% úspěchu.  Mnoho lidí si nedovede poradit s novými návyky samo, proto je pro ně velmi vhodná spolupráce a pomoc od specialisty. Správný kouč je i dobrý psycholog, motivuje vás a dodává víru, že dokážete zhubnout, byť máte za sebou třeba už nesčetné množství neúspěšných pokusů.

93. rada: Zbavte tělo parazitů a překyselení, dávejte jednou za čas den se zeleninovými a ovocnými šťávami.
Většina lidí má tělo plné parazitů jako jsou bakterie, viry, plísně, různé larvy, červi, motolice apod., kteří tělo velmi intoxikují.  To přispívá k rozvoji civilizačních chorob a také to velmi zpomaluje zdravé hubnutí.

94. rada: Pravidelně očisťujte tlusté střevo
Tlusté střevo je základ zdravého těla. Pokud je zanesené, pak jsou i játra špatná. Kvůli tomu je tělo zaneřáděné toxiny a nemůže docházet k efektivnímu zdravému hubnutí. Existuje mnoho technik, jak udržovat střevo čisté. Jsou speciální „kroutící cviky“, chůze, konzumace semínek, kvašené zeleniny a dodržování pitného režimu. Jde t

95. rada: Využívejte meditacío i specielní jógou
Pro dnešní dobu je typický přílišný stres, napětí, špatná nálada… Pokud chceme zdravě hubnout, musíme být v pohodě a klidu. Ale jak to udělat? Začněte se vzdělávat v oblasti technik práce se stresem, uvolňování napětí v těle a mysli po práci. A pak je pomalu aplikujte každý den. I pět minut denně stojí za to.

96. rada: Naordinujte si pravidelný a vášnivý sex
Je prokázáno, že intenzivní milování podporuje spalování tuků, zvyšuje produkci hormonů, podporuje regeneraci těla a je prevencí chorob. Navíc se tak rychle zbavíte stresu a napětí.

97. rada: Mějte své tělo rádi
Pokud nemáte své tělo rádi a nejste vděční za stav, v jakém jste, nemůžete zdravě hubnout a být dlouhodobě zdraví. To, jak se vidíte, a jak o sobě přemýšlíte – tím se pak stáváte.

98. rada: Choďte spát brzy
Nejlépe choďte spát kolem 22 hodiny. Tělo v tuto dobu nejvíce regeneruje a produkuje správné hormony. Chodit dlouhodobě spát po 24 hodině přispívá negativně tomu, že nebudete hubnout.

99. rada: Začněte malými krůčky
Nechtějte vždy hned vše najednou. Vyhrává ten, kdo dovede dělat malé krůčky, vytrvale a po dlouhou dobu. A to dvojnásob platí i pro hubnutí.

100. rada: Zaměstnávejte se koníčky
Pokud je jídlo jediným vaším potěšením, zkuste si najít nějaké koníčky, poslouchat hudbu, chodit do různých kroužků apod.

101. rada: Choďte se dívat na své vysněné oblečení!
Choďte se dívat na oblečení, do kterého se vejdete, až zhubnete. Představujte si, jaké to bude, až budete mít na sobě džíny a šaty o několik velikostí menší. Každá taková návštěva vám dodá palivo do víry, že stojí za to zhubnout a to vás přiměje k vyšší aktivitě.

102. rada: Podělte se o informace o vašem hubnutí
To, že zhubnete, záměrně píšu slovo ZHUBNUTE, řekněte každému, koho znáte a hlavně z řad svých přátel i spolupracovníků. Požádejte je o povzbuzování.

103. rada: Foťte se každý týden, abyste tu změnu viděli
Udělejte si album svých fotek z výsledků svých hubnoucích aktivit. Výsledky vaší práce vás budou motivovat. A motivace je základ. Stejně jako pochvala a ocenění toho, co děláte.

104. rada: Spalovače tuku
Možná se více zapotíte a déle vydržíte cvičit, ale zázraky nečekejte

105. rada: Zhmotněte si svou vysněnou váhu
Vytvořte si kartičku, kde si napíšete své cíle. Např. vaši chtěnou váhu, obvody těla po zhubnutí. Každý den si ji čtěte a díky tomu si do svého podvědomí neustále vkládejte stav, který sice ještě není reálný, ale kam směřujete. Toto je síla myšlení. Jste tím, na co každý den myslíte. Pokud budete myslet jen na to, že jste tlustí, a že po všem přibíráte, nemůžete nikdy výrazně a trvale zhubnout.

106. rada: Sledujte zdravé potravony a novinky v nich
Pokud se sami vzděláváte, pak sami ovlivňujete to, co jíte. Díky tomu i váš zdravotní stav i míru nadváhy.

107. rada: Odpočívejte
Pokud je tělo přetrénované, nemůže jak nabírat svalovou hmotu tak ani zdravě hubnout. Takže to s pohybem nepřehánějte. Efektivní cvičení stačí 4 až 5 x týdně po 75 až 90 minutách.

108. rada: Mluvte k sobě hezky
To, jak každý den mluvíte o jiných i o sobě, vytváří realitu. Jen hezké slovo přitahuje hezké chvíle a i zdravý fyzický stav.

109. rada: Dělejte vše pro to, abyste byli šťastní
Jen šťastné tělo může být dlouhodobě zdravé a fit a bez nadbytečné tukové vrstvy. Pracujte na pozitivním myšlení a každý den se usmívejte. Úsměv vyvolává ozdravné procesy ve vašem těle.

110. Plánujte si aktivity a cvičení a nedejte se ničím odradit, vaše tělo a vaše zdraví je jen vaše záležitost na rýpaly se vykašlete.

 

 

Náhledy fotografií ze složky 1 Moje zhubnutí navždy