Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty konvektomat

Celou kuchařku najdete v pdf na tomto odkazu:

http://e-knihy.tvorbawebov.eu/knihy/recepty/kucharka_retigo.pdf

http://www.gastroform.cz/vareni-v-konvektomatu-ret...
http://www.tv-products.cz/files/manual/konvektomat...

http://www.trendprodukte.at/shop/product_info.php?products_id=1081&osCsid=a2770de16f2a03d257e116e745715989

Řízky v trojobalu jsem ve flavoru nedělala, ale přírodní ano, ty můžu dělat na roštu. Jinak hranolky mám ráda, ty dělám tak, že si na ten vyšší rošt dám alobalový tácek a na něj bez tuku dám hranolky. Dělám je 12 minut na 180 stupňů C a ten nejrychlejší větrák.

 

 Recepty od jednoho pána z internetuObrazek

Žebírka na pomeranči

6 – 8 porcí

Doba marinování 4 – 8 hodin

Čas vaření 20 – 25 minut

1,35 kg vepřové žebírko

Marináda:

2 pomeranče

1 polévk. lžíce (PL) medu

1 PL citronové šťávy

1 pl worcester. omáčky

1 čajová lžička (čl) sojové omáčky

Sůl a pepř na dochucení

1. Nakrájejte žebírka na porce

2. Marináda: Nastrouhejte pomerančovou kůru ma jemném struhadle, vsypte ji do menšího hrnce. Odšťavte oba pomeranče, přidejte do hrnce spolu s citr. šťávou, medem, worcestrem a sojovou omáčkou. Za občasného míchání vařte asi 10 minut. Pak důkladně vychlaďte. Polejte žebírka, přikryjte a dejte do chladničky aspoň na 4 hodiny.

4. vložte rošt do nádoby trouby, nastavte teplotu na 220° C, slejte marinádu z žebírek a dejte ji bokem na polévání. Umístěte žebírka přímo na rošt, pečte 10 minut. Snižte teplotu na 180° C a pečte dalších 10-15 minut.

Každých 5 minut polejte žebírka zbylou marinádou.

 

Pikantní křidélka

6 porcí

Doba marinování: minimálně 30 minut

Doba vaření: 30 minut

1,35 kg kuřecí křidélka

Marináda:

1 lžíce rostlinného oleje

½ šálku sojové omáčky

1 čl pikantní chilli olej

1 velký stroužek česneku krájený na plátky

1. příprava marinády: ve velké nádobě smíchejte olej, chilli olej, sojovou omáčku a česnek. Přidejte kuřecí křidélka, přikryjte a dejte do chladničky na minimálně 30 minut.

2. umístěte oba rošty do nádoby trouby, slejte marinádu, křidélka umístěte přímo na rošty, polovinu na dolní, polovinu na horní rošt. Nastavte teplotu na 230° C, pečte 10 minut. Pak snižte teplotu na 200° C a pečte dalších 10 minut.

3. vyjměte žebírka z horního roštu, křidélka na dolním roště pečte dalších 10 minut. Podávejte teplé.

 

 

Sladkokyselý kuřecí kebab

20-30 jehlic na grilování

Marináda: min. 30 minut

Doba vaření 10 minut

3,5 kg vykostěná kuřecí prsa

30 grilovacích jehlic 18 cm dlouhých

Marináda:

½ šálku suché sherry

1/3 šálku orientální sladkokyselé omáčky

2 stroužky česneku prolisované

1/3 šálku citronové šťávy


 

1. Nakrájejte kuřecí prsa podélně na pásky asi 2,5 cm dlouhé. Opatrně napichujte maso podélně na grilovací jehly a pak je dejte na rošt. V malé nádobě smíchejte sherry a sladkokyselou omáčku. Přidejte česnek, citr. šťávu a důkladně promíchejte. Nalejte marinádu na kuřecí maso, přikryjte a vložte do chladničky – minimálně na 30 minut, 1 x otočte.

2. Slejte marinádu, dejte stranou. Vložte rošt do skleněné nádoby trouby, rozložte na něj kuřecí maso, dejte pozor, aby nebylo příliš blízko sebe.

Nastavte teplotu na 200° C a pečte 20 minut. Opakujte se zbylým masem.

Kuře obalené trochu v gr. koření bez soli, trochu posolené a postříknuté po vrchu ol.olejem v rozprašovači. Dělalo se hodinu na 220 stupňů, v polovině jsem ho otočila, maso bylo šťavnaté kůže zkřiuplá. Jedno vylepšení bych měla, první 3/4 hodiny to dělat zabalené v alobalu na 220, pak rozbalit a dát půl hodiny na zkřupnutí kůže. Některá místa koření byla podle mne moc hnědá. Vkládám fota.

Také mi známá radila, že tam gr. koření dává až 20 minut před dopečením a nezhnědne to.

ObrazekObrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzená kuřecí stehýnky z koncektomatu

Použité suroviny:

250 g brambor  |  2 cibule  |  2 uzená stehýnka  |  špetka soli

Postup:

Alobal pomažeme trošičkou ol. oleje, položíme plátky brambor, trošku osolíme. Na brambory dáme cibuli nakrájenou na kolečka, na to položíme stehýnka a zabalíme. Pečeme v konvektomatu na 220 asi 50 minut, pokud jsou stehýnka malá i méně.

Rybí filé s pórkem v balíčku
1/2 červené papriky, malá feleronka, 2 stroužky česneku, súl, pepř, na kolečka krájený pórek, kuřecí šunka a nízkotučný sýr na plátky.
Na kousky alobalu si dáme brambory promáchané s česnekem a solí a nasekanou feferonkou, na to položíme plátek filé, plátek šunky,plátek nízkotučného sýra, posypeme bohatě pórkem a nasekanou červenou paprikou, zabalíme a upečeme v troubě nebo konvektomatu na vyšší mřížce, aby vzduch kolem pěkně proudil.
Jedna porce asi - 1500Kj, z toho, 8g tuku
 

Náhledy fotografií ze složky Dietní nápady

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dotaz

(Ivan Přibyl, 18. 6. 2011 6:52)

Dobrý den.Koupil jsem si podobný kulatý konvektomat,bohužel s asi 6 recepty.Proto bych potřeboval poradit,zda existuje nějaká speciální kuchařka s recepty pro tento výrobek.Děkuji za odpověď.

Dotaz

(Ivan Přibyl, 18. 6. 2011 6:51)

Dobrý den.Koupil jsem si podobný kulatý konvektomat,bohužel s asi 6 recepty.Proto bych potřeboval poradit,zda existuje nějaká speciální kuchařka s recepty pro tento výrobek.Děkuji za odpověď.

další návody-zavařování

(Oldřiška, 17. 4. 2011 15:54)

Každý sám si musí vyzkoušet, každá trouba má jiný příkon, ikdyž se o tom nemluví.
TakžePři zavařování sklenice měníme ve spotřebiči ihned, nemusíme čekat až vychladnou.Při použití sklenic 0,72 na sadíme pod víko nerezový nádstavec.
Zeleninu, okurk,ovoce naskládáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem/ drobného ovoce, u kterého se bojím, že ho rozňahňám,používám nálev který jakoby začal vařit-přidám ovoce a jakmile se mi začínají tvoři perličky ve vodě, stáhnu a dávám do sklenic/.
Stavíme na spodní rošt-nejlépe podložené alobalem, složeným na vyšší vrstvu.Na dno trouby nalejeme cca 3 cm horké vody.
Zeleninu a okurky ve sladkokys. málevu sterilujeme při 90-100
c- 30 -40 min.
Houby v nálevu při 90-100, 30-40 min./Vidíte, jak jsem se elegantně vyhla označení stupňů?Neumím to totiž napsat, ale to neva.
Ovoce v cukerném nálevu při 80, 20 - 25 min.

Rajčatový džem:
2 kg rajčat
1,3 kg cukr
2 balíčky vanilk.cukru
3 balíčky pektogelu
2 lžičky kyseliny citrovoé
150 ml rumu-
za tento recept mně Eva zabije,ale máte doma i nehubnoucí
Rjčata rozvaříme na dnu horkovz.trouby při 250-cca 30 min.
Potom rajčata rozmixujeme a propasírujeme.Vlijeme zpět do trouby,přidáme cukr,vanil.cukr,pektogel, kyselinu citron. a ještě několik min. za občasného míchání vaříme.
Hotovou směs plníme do sklenic a ještě přo 80 - 20 min. sterilujeme.

Mám tady ještě domácí kečup, chilli omáčku, okurky sterilované a sterilované zelí s křenem.
Držím palečky, sezona zavařování začíná, i když se to nezdá.

Hance

(Oldřiška, 11. 9. 2010 13:07)

Hani, spodní rošt je na větší kusy masa a na pečení,Vyšší je na grilování.Pokud se jedná o kovový límec, používám jej jako nádstavec např.na větší kusy/aby se maso nespálilo/a také při zavařování.Pokud chceš, napiš si o moji adresu Evě,rozepíši ti potom vše, o co budeš mít zájem.
Jinak vařím v něm vše kromě omáček a polévek.

Re: Hance

(Naïra, 24. 3. 2011 10:05)

Hledám a vidím,že máte zkušenosti se zavařováním.Mohla by jste mi napsat postup ? Mockrát děkuji předem.

kulatá horkovzdušná trouba

(Oldřiška, 13. 3. 2011 11:58)

Omlouvám se, že jsem dlouho neodpovídala. Recepty jednak zkouším a potom jsem sehnala ve slevněných knihách:edice Apetit -Mikrovlnná a horkovzdušná trouba,Hrníčková kuchařka od Jaroslavy Pechové - Vaříme a pečeme v horkovzdušné troubě,sešit 199 předpisů Vaříme v horkovzdušné troubě/nakladatelství Práce z r. 95/.
Jinak, pokoušejte se hledat v antikvariátech.
Všechny zdravíma držím palce při experimentování.

kulatá horkovzdušná trouba

(Oldřiška, 13. 3. 2011 11:55)

Omlouvám se, že jsem dlouho neodpovídala. Recepty jednak zkouším a potom jsem sehnala ve slevněných knihách:edice Apetit -Mikrovlnná a horkovzdušná trouba,Hrníčková kuchařka od Jaroslavy Pechové - Vaříme a pečeme v horkovzdušné troubě,sešit 199 předpisů Vaříme v horkovzdušné troubě/nakladatelství Práce z r. 95/.
Jinak, pokoušejte se hledat v antikvariátech.
Všechny zdravíma držím palce při experimentování.

Dotaz

(Renata F., 15. 12. 2010 20:00)

Dobrý den,to jsou první stránky co jsem našla za celí rok co mám kulatou horkovzdušnou troubu-tzv konvektomat,proto Vás prosím jde berete inspiraci a recepty.Ja tuto trochu koupila přes druhou ruku tudíž nemám knihu receptů a nikde ji nemohu sehnat.Budu moc ráda,když mě odepíšete nebo poradíte.Pěkný večer přeji s pozdravem Renata

Karbanátky? Řízky??

(Libor, 15. 12. 2010 1:08)

Dobrý den.
Tak jsem taky dostal konvektomat, zn. Rohnson R 298, a klasicky bez návodu a bez receptů. Tak hledám na netu každou pomoc. Tady jsem v diskusi četl poděkování za návod na řízky a na karbanátky, ale žádný recept. Mohl by někdo, třeba i autorka článku, sem tyto recepty napsat? A jen malá připomínka - ten červený odkaz na recepty na začátku článku je sice skvělý, ale odkazuje jen na firmu která zpracovává webové stránky, takže s recepty na konvektomat to má fakt pramálo společného.
Předem moc děkuji, pokud někdo poradí.
PS: Ten recept na knedlíky, uvedený níže, co nejdříve vyzkouším, protože poslední, co mi vadí na vaření domácích knedlíků je to vaření na utěrce v páře. Jestli v tomhle přístroji půjde ještě vařit i knedlík, tak je to naprosto dokonalé :-)

všem

(oldřiška, 23. 9. 2010 15:49)

Rady pro přípravu jídel:dolů do mísy si vždy dejte misku na odchytávání tuku-můžete použít např. formu na pizu.
Dávám do ní vodu,protože odkapný tuk, který se nasbírá,používám na přípravu šťávy.
Celé kusy masa-příprava na dolním roštu a zase záleží, o jaké maso se jedná.Drůbež je rychleji připravena, vepřové je tučné, doba delší,nejvíce je u hovězího, to ale nakládám.Drůbež upravuji nejlépe porcovanou/kratší doba přípravy/.
Při pečení větší pečeně/kuře,kachna,husa v celku/ měním teploty.Při rychlém zapečení masa nastavím teplotu na nižší stupeň,aby se maso lé propeklo as před dokončením teplotu zvýším, aby se vytvořila kůrka.

horkovzdušný hrnec

(Hana, 10. 9. 2010 20:03)

Dobrý den Oldřiško,dnes jsem dostala tento hrnec a neumím si poradit.Jsou tam dva rošty, miska asi 15mm vysoká. Nevím co všechno mám použít a hlavně co tam vařit.Prosím o radu a popřípadě ještě nějaký receptík. Předem moc a moc děkuji. Jestli spíš chcete napsat na email, tak příště ho napíšu.
Děkuji Hana

kuře

(Oldřiška, 27. 8. 2010 13:53)

dolní rošt 30 min. na 220.
Kuřecí roláda - spodní rošt 35-40 min. při 220.
Kuřecí stehna s banánem nebo anansem:očistěná osolíme, opepříme -spodní rošt 25-30 min. při 220.Po upeční přidáme opečenou šunku s plátky banánů nebo ananasem.

kuře a další

(Oldřiška, 27. 8. 2010 13:43)

Kuře v alobalu - spodní rošt, 220- 30 min.
Kuře dušené s pomeranči: marinované v alobalu cca 4 hod. odležet.Jednotlivé porce potom vložíme do zapékací misky a zalijeme dobře rozmíchanou směsí z pomerančové šťávy,trocha džemu/nemusí být/, sůl,pepř, kari.Můžeme rozředit trochou vody.Pečeme

knedlíky

(Oldřiška, 7. 4. 2010 19:46)

Velikonoce- knedlík pro rodinu:připravím těsto pro hrníčkové knedlíky, dám do vymazané formy na biskupský chlebíček-do formy dám spodní rošt, naleji vodu cca 3dl, na rošt dám formu s těstem.
200 st.-20 min.
Fantazie na ntou.

maso

(Oldřiška, 5. 11. 2009 12:32)

nakrájíme na nudličky, naložit, nechat odležet.Dáme na tácek/já požívám skleněnou poklici, která zůstala po prasklé zapékací míse/,maso rozložit, spodní rošt, 30 min. na 200.Posledních 10 min. promíchat a dopéct.
Výborná je příloha z konzervy hrášek+mrkvička-prohřát.
Nedávám další přílohu,protože při nakládání používám částečně kukuřičný škrob.