Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obsah:

- č. 1. "Miš maš" k těstovinám, rýži a tak. - 27.12.

 - č. 2. Brokolička jako malovaná. - 28.12.

- č. 3. Zelí nám pomůže s odlehčeným jídelníčkem - 29.12.

- č. 4. Po oslavě nebo jiné bujaré příležitosti si dejte odlehčený den nebo dva a přidejte pohybu, vycházky , domácí cvičení, úklid domu - 29.12.

- č. 5. Zeleninové saláty jsou moc dobré a dietní - 29.12.

- č.6. Jarní den proti únavě, plný vitamínu C

- č. 7. Fazolová omáčka na špagetky

- č. 8. Ach ty tuky!!! - odbourávání tuků

- č. 9. Čaje nám pomohou chutně a nenásilně dodržet pitný režim

- č.10. Dvakrát dietní recept pečený v alobalu

 . č.11. Připraveným štěstí přeje.

- č.12. Pangasí neděle pro každého.

- č. 13. Pangasius v krustě

- č. 14. Vynikající čína

- č. 15. Sobotní rychlý oběd pro jednu ženu a bandu chlapů

- č. 16. Cesta do nebe mého muže, ale s méně Kj

- č. 17. I dietář může gulášek

- č.18. Zapečená krůtí nebo bařantí prsa

- č. 19. Špagety se zeleninou

- č. 20. Pangas- pangasius trochu nedietně , ale šíleně dobrý od naší paní vedoucí kuchyně

- č. 21. Nápad nejen na neděli - drůbeží neděle

- č. 22. Pečená treska nebo pangasius, zelenina nebo fazolky v tomatě

- č.23. Pangasius lidově pangas od Zuzanky

- č. 24. BAREVNÉ KUŘE

- č. 25. Takové pohlazení střev

- č. 26 Kuře s ovocem

- č. 27. Rozhýbejte si metabolismus

- č. 28. Netradiční příloha k masu od Elišky

 - č. 29. Nedělní krůtí prsíčka na Moravance

- č. 30. Kopřivová rýže s pórkem a rajčaty

- č. 31. Maso v alobalu - jarní

- č. 32. Rybí filé od Dáši

- č. 33. Pikantní a šťavnaté kuře v jogurtu

- č. 34 Biftek

 

1. "Miš maš" k těstovinám, rýži a tak.

Už máte dost masa a těžkých jídel? Tak to vyzkoušejte. Na pánvičce v trošce vody poduste na plátky pokrájené žampiony ,na kousky nakrájenou zelenou papriku a kroužky pórku, po chvíli k nim dejte 4 polévkové lžíce zavařeného leča a dvě lžíce sterilovaných fazolí ve slaném nálevu a ještě chvilku duste, potom přidejte 3 pol.lžíce kečupu a už jen prohřejte. Vzniklá hmota je na tři porce rýže nebo těstovin, můžete si posypat ještě strouhaným eidamem 20%t.v s.

2. Brokolička jako malovaná.

Jestli jste četli ve Vlastnostech potravin, tak brokolice je moc zdravá a nízkokalorická, rozlámu ji na malé růžičky, uvařím malinko posolenou v páře nebo v parním hrnci, abych z ní nevyluhovala minerální látky a chuť, potom si udělám na plechu dvě alobalové mističky, do jedné dám brokolici pro sebe s cibulí na kolečka a rozmačkaným česnekem, do druhé mističky přidám ještě k tomu všemu osmaženou šunku nebo slaninu - to pro moje masožravé chlapy. někdy přidávám i plátky žampionů, dám na dset minut péci a potom sobě zaleji kašičkou z 50g eidamu 20% t.v s. strouhaného a 2 bílků, chlapcům dákm tři vajíčka a 100g sýra, vše zase deset minut pěču. K tomu dělám krájenou papriku a rajče a vařené brambory sypané řeřichou z okna.

3. Zelí nám pomůže s odlehčeným jídelníčkem - jinak další recepty na zelné saláty jsou v Receptech hubnoucí ženy , nakdete v příspěvcích ve sloupci na levé straně stránky.

Během zimních měsíců, na začátku jara, kdy může být dodávka zeleniny někdy nevalná a cenově ne vždy příznivá, je výborný zelný salát. Nakrouhané zelí se posolí, nechá se stát po promíchání 2 – 3 hodiny, může se do něho nakrájet něco cibule, mrkve, nastrouhat křen. Salát se potom „promačká“, většinou za 2 – 3 hodiny „pustí“ něco vody. Salát se okyselí citrónovou šťávou , přelije se troškou oleje (např. slunečnicového nebo olivového) Salát takto upravený je chutnější až příští den, až se „zaleží“. V ledničce se takto připravený salát může uchovat ve skleněné lahvi, např.od okurek (nejlépe v dvoulitrové, aby to stálo zato) po dobu 1 – 2 týdnů a je k dispozici každý den. Zelí je nejen nízkoenergetické, ale i finančně přístupné, má i dost C vitaminu (na 100 g celých 22 mg, tedy skoro 4krát více než jablka), vlákniny. A při tom je takto upravené i velmi chutné. Já  ho konzumuji ve formě salátu prakticky denně k večeři přes celou zimu a  celé jaro.

4. Po oslavě nebo jiné bujaré příležitosti si dejte odlehčený den nebo dva a přidejte pohybu, vycházky , domácí cvičení, úklid domu.

My si můžeme dát dva mimořádné dny, zeleninový a jeden mim. nebo ovocný a jeden mim.

Jde ovšem i tato varianta :

Zelenina je požehnáním pro obézní, možno ji konzumovat v rozumné míře bez většího omezování (rajčata, okurky, papriky, zelí, čínské zelí atd.). Výše uvedenou zeleninu lze upravit ve formě salátu, s citronem nebo octem, s trochou oleje. Opět k zelenině, na celý den, možno sníst např. 150 g celozrnného chleba. Pokud jíte ovoce, chléb není nutné jíst. Nedělejte veliké intervaly mezi jednotlivými „jídly“, tzn. jezte 5- 6krát denně.

5. Zeleninové saláty jsou moc dobré a dietní.

Saláty zeleninové i ovocné jsem vložila so zvláštního oddílu:

Saláty hubnoucí ženy na jaro , léto, podzim i zimu

Nemohu so ale odpustit, abych sem ten, co dělávám nejčastěji nevložila. je kreativní a osvěží v každé roční době, jde vzít do práce nebo jíst na lehkou večeři.

Nakrájím červenou a bílou papriku, červenou malou cibuli, salátovou okurku, když je někdo alergický na papriky, může si tam nakrájet místo nich třeba čínské zelí , dušené v páře a vychlazené krabí tyčinky pokrájím na kousky a přidám také, nastrouhám eidam 20%t. v s. 100g, trochu nedietních černých oliv může salátek oživit, trošku posypu gr.kořením, ale jenom mališko, promíchám, dám vychladit a může se jíst. synové ho majíí rádi s rohlíky, já jen tak.

Také se dá využít jako příloha k masu, stačí přidat uvařené vrtule a třeba kolečka pórku.

6. Jarní den proti únavě, plný vitamínu C

Den plný vitamínu C

ráno – Káva s mlékem

cel. pečivo 30g + 2 kiwi, 2 mandarinky

trocha svižného pohybu, v práci obejděte ostatní kanceláře, proběhněte budovu

svačinka – Jablko, kiwi a mandarinka + sklenice rozpustné vlákniny ve vodě

zase se proběhněte, vždy se najde nějaký pracovní úkol, který vás vyžene do budovy

oběd, jestli chodíte do jídelny, snězte jen třetinku porce, dejte zase 2 mandarinky a kiwi

pokud nechodíte do jídelny dejte 200g vařené brokolice a 30g cel. pečiva + zase 2 mandarinky a kiwi

svačinka - paprika bílá, nejlépe 2 kusy a k tomu 25g cel. pečiva + sklenice rozpustné vlákniny ve vodě

1.večeře – grep a 20g cel. pečiva

2.večeře – bílá paprika nejlépe 2 kusy + 20g cel. pečiva a cupky do postýlky

CELÝ DEN PIJTE OVOCNÉ ČAJE – 2,5 litru

Po takovém dni se budete cítit skvěle!!!!!!!!!!

Následující den si dejte zase nějaké libové masíčko nebo fazolky na doplnění bílkovin.

Více o blahodárném vlivu vitamínu C na organismus najdete v bodě 12. ve  oddílu 100 rad jak tak rychle nestárnout.

Nebojte se toho ovoce :

    100g                      Kj

Ananas             180Kj

Grepfruit           170Kj

Kiwi                    210Kj

Mandarinka      182Kj

Pomeranč         190Kj

Pomelo               170Kj

 7. Fazolová omáčka na špagetky

Omáčka na celozrnné těstoviny 500g, cena 24Kč, 100g jenom 177Kj,foto ve fotogalerii Dietní nápady,  na velkou porci je třeba 1O0g se v hrnci smíchá s konzervou okapaných červených fazolí, prohříváme, přidáme a přidáme v mikrovlnce podušenou zeleninu a prolisovaný česnek dle chuti, dáme na vařené špagetky , ale jen 120g  vařených, jsou dost  kalorické.

8. Ach ty tuky!!! - odbourávání tuků

Tuky se po strávení uvolňuji do krve odtud se ukládají jako triglyceridy. Na stejném místě skončí i přebytek jednoduchých cukrů těm tam pomůže inzulín, který se vyplaví při prudkem a vysokém příjmu jednoduchých cukrů.

Hodně žen, má sice štíhlou postavu, ale jen v rámci pevných kalhot a když dojde na plavky už je to horší. Zde se pokusím poradit všem ženám, které jsou sice štíhlé, ale chtěly by odstranit povisle tuky, širší boky, či bříško.

Tuky, které jsou ukládány v špecích jsou uloženy jako triglyceridy. Jejich štěpení nastartuje fyzický aktivita, která nemusí být nějak moc šíleně těžká, ale musí trvat déle, znamená to, že třeba na rotopedu je lepší šlapat déle na nižší zátěž nebo si žátěž střídat, abych vydržela déle, po půl až tři čtvrthodině si udělejte přestávku asi patnáct minut, štěpení pokračuje, napijte se  a lehce se pohybujte chůzí, posilujte třeba bříško a zase na rotoped, nízká zátěž a další blok, to je opravdu nejúčinnější.

Zhubnout musíte všude, tělo nedokáže pálit tuk na určitém místě. Musíte si uvědomit, že pálení tuků probíhá přes krev. A to asi tak, že když svaly svou činnosti, a je jedno které svaly a kde, spálí určitou energii (sachry) tak za určitých okolností se tělo rozhodne použit jako další zdroj energie tuky. Toto rozhodnuti je do praxe uváděno pomocí hormónů a dalších látek, které jsou všechny vypuštěny do krve. A tato krev s touto instrukci kudy teče tělem a narazí na tuk tak ho použije jako zdroj energie.

Proto většině žen zůstává nejdéle tuk na bocích, břichu a zadečku. Chce to tedy trpělivost a vhodnou kombinaci stravy a posilovacích cviků. Mně se podařilo zadek a stehna úplně vyrušit až po půl roce. Břicho a pas cvičím stále, tam to zpevňování dá více práce.


Na vybrané partie si doma cvičte opakované série cviků, třeba odpoledne , kolem šesté a potom kolem osmé hodiny večer, před spaním už necvičte, nemohli byste usnout. Účelem tréninku je tedy vyčerpat dané svaly z glykogenu a spustit proces jejich regenerace. A to ať za účelem zpevnění  svalové hmoty v určité partii. Nejúčinnější budou ty cviky, co posílám vždy po 4 sériích po 40-ti opakováních.
Necvičte jen břicho - tím rozhodně nezhubnete spíš doporučuji zaměřit se na zadek a stehna, tyto dvě skupiny dohromady představuji více než polovinu svalů celého vašeho těla a proto při jejich cvičení vydáte logický i nejvíc energie.

9. Čaje nám pomohou chutně a nenásilně dodržet pitný režim

Dobrý čajíček v půllitrovém hrnku můžeme popíjet i hodinu, ale musí stát poblíž, aby se nám připomínal. Čaj má proti minerálce takovou zvláštnost v tom, že nechá prochu "oschlou"chuť na patře a vede nás tak abychom se napili za chvilku zase.

na trhu je mnho moc dobrých čajů, já mám nejoblíbenější tyto:

Zlatý šálek - Jablka se skořicí

Pickwick - Hruška, citron a vanilka

Teekanne - Sweet Cherry

Dukát - Medový čaj

Loyd Tea - Svařák medový

Vitax - Regulactive 3

Jemča - Mátový

          - Jahoda se smetanou

10. Dvakrát dietní recept pečený v alobalu

Recepr jedna

Pstruh se zeleninou

Na obdélníky alobalu dáme vrstvu na kolečka nakrájené cibule, na ni omyté a osolené pstruhy pokapané citronem, obložíme zase cibulí, růžičkami brokolice, baby karotkou, fazolkami a malými rajčátky, vše trošku poprášíme tymiánem a gr, kořením, svým chlapcům přidávám ještě kousek másla a plátky snaniny, sobě ne. Zabalíme a pečeme na 200 st. 45 minut. Dávám k tomu vařené brambory z parního hrnce s mraženou zeleninkou, to je potom barev na talíři.

Kuřecí prsa plněná rybou.

Kuřecí řízky si rozřízneme tak, aby z nich šla udělat kapsa, posolíme trošku a vstrčíme do nich buď mraženou zeleninku a kousek lososa nebo místo lososa vrchovatou polévkovou lžíci tuňáka ve vlastní štávě nebo v tomatě. Sepneme párátkem. na 2 lžících ol.oleje na teflonové pánvi necháme povrch lehce zatáhnout.

Na díly alobalu si dáme plátky brambor smíchané s plátky cibule, jemně posolené, chlapům tam zase dávám slaninu, sobě ne, na to položíma kapsu, zabalíme a pečeme 50 minut v troubě na 250 st., podávám se zelným salátem.

11. Připraveným štěstí přeje.

Vezměte si do ruky kalendář a sedněte k internetu. Rozvrhněte si čas, podívejte se na akce, které se ve Vašem okolí plánují, co všechno se děje v kraji, aktivita, prospívá a znamená pohyb a společné zážitky s rodinou nebo kamarády, nejhorší je zůstat sedět doma u lednice a u televize.

12. Pangasí neděle pro každého.

No není to vepřové, ale každý si nakonec vybere, čím víc je lidí v rodině, tím různější mají chutě, základen toho všeho je mít v mrazáku obalené i neobalené filrty z pangase.

Do hrnce dám vařit brambory a vedle 2 vajíčka, neobalené filety potřu česnekem, posypu trochu kořením na ryby , zasypu kolečky cibule a dám péct. Potom uvařené vychladlé brambory zčásti smíchám s cibulí dvěma vajíčky, pár nasekanými plátky kuřecí šunky a okurkami, osolíme a operříme, dámě lžičku plnotučné hořtice a Lučinu nízkokalorickiou do salátu, je v dietních nápadech a konzistence je jako tatarka. Obalované pangasí  filety usmažím, no a potom si někdo vezme pečené, někdo smažené, , někdo br.salát a někdo jenom vařené šťouchané brambory.

Já si beru pečené a vařené šťouchané brambory.

13. Pangasius v krustě

Suroviny:

pangasius,mražená zeleninová směs,koření na ryby,bílý jogurt,vejce,strouhaný sýr eidam 30% ,cibule

Postup:

Na dno vymazané 1 lžící ol.oleje zapékací misky dáme cibuli nakrájenou na půlměsíčky,zeleninovou směs,rybu ochucenou kořením a dáme do trouby vyhřáté na 200°.Asi po 20 min.pokryjeme směsí jogurtu vajec a sýru a pečeme asi 15 min.Podáváme s brambory

Poznámka:

Množství surovin přizpůsobujeme počtem strávníků.

14. Vynikající čína

500g kuřecích prsíček, 200g uzeného lososa, sójová omáčka, sůl dle chuti, ale skoro není třeba a na celou pánev jedna hrst arašídů.
Na pánev jsem dala jednu pol. lžíci ol.oleje, nadrobno nakrájená kuř prsícka, pokapat sójovou omáčkou a trošku soli, ani nemusí být.
po rár minutách jsem přidala lososa na malé kousky a přilila půl malé klenky vody,přihodíme arašidy, ještě jsem to upravovala 5 minut, vonělo to nádherně a chutnalo úžasně. podávala jsm to na trošce rýže.

 

15. Sobotní rychlý oběd pro jednu ženu a bandu chlapů

Znáte to, jak stihnout nákup a ještě vydatný a přitom zdarvý oběd? Stokrýt omílaná úvaha. Hlavní je moc se nenadřít a zaplnit jim žaludky, pokud možno i zdravě.

Takže než odjíždím rychle si naškrábu hrnec . asi 8 větších brambor , nakrájím na silnější plátky a namočím do vody, nákup musí zahrnovat i některé ingredience k obědu. Po příjezdu našplíchnu lehounce plech olejem, ale jen lehoulince. rozuložím brambory, posolím, kysané zelí propláchbu a rozložím na brambory, do zelí posadím po deseti cm růžičky kuřecí šunky, vše dám péci do trouby a mezitím si vybalím celý nákup a po 40 minutách je v tkoubě hotovo.

Z obchodu jsem si donesla pro chlapy grilovaná kuřecí stehna, ohřeji je v mic.troubě. Na talíře dám brambory a zelí a ozdobím šunkou a k tomu kuřecí stehno. Chlapci se olizují a práce byla minimální. No a já si dám jen se šunkou.

16. Cesta do nebe mého muže, ale s méně Kj

Suroviny: 400 g celozrnné mouky, , 1 bílý jogurt, půl Hery (jiný margarín na pečení), 1 vajíčko, špetka soli, 5 velkých jablek, strouhanka, vejce na potření, rozinky

Postup: Do mísy vložíme mouku, jogurt, tuk, vajíčko a špetku soli. Vše rukama zpracujeme do hladkého pevnějšího těsta, které necháme asi půl hodiny odpočinout v ledničce.
Mezitím si nastrouháme na struhadle jablka.
Po vytáhnutí těsta jej rozdělíme na 4 díly (z jednoho dílu bude jeden štrúdl). Díl vyválíme na pomoučeném vále na plát o síle asi 2-3cm. Prostředek posypeme trochou strouhanky, poklademe nastrouhané jablka skořicí a rozinkami. Následně štrúdl buď volnými stranami překryjeme a nebo smotáme. Smotaný štrúdl přeneseme na malinko vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Plech vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 30minut při 170°C. Pečeme tak dlouho dokud nám těsto nezačne mírně zlátnout. Po upečení necháme zchladnout a podáváme.manžel si ho cukruje, já ne, místo svačivky si dám dva kousky ke kávě a hurá ven na vycházku.

 

17. I dietář může gulášek

Na dvou lžících ol.oleje zesklovatíme tři cibule a necháme zatáhnout 500g kuřecích prsíček. Přidáme sladkou papriku, vegetu, sůl a pepř podle chuti. přidáme vodu a malou skleničku leča. Vše v tlakovém hrnci podusíme asi půl hodiny , potom zahustíme, buď celozrnou moujkou rokvedlanou ve vodě nebo bramborem. S celozrnným pečivem vám může na oběd chutnat i dva dny za sebou. také lze do něj přidat hrst předvažených fazolí.

 

18. Zapečená krůtí nebo bažantí prsa

Naklepeme prsíčka, porřeme je pastou z česneku  a necháme v lednici chvíli odležet. Plech lehce vymázneme pár kapkami ol.oleje a poklademe plátky brambor, posolíme je malinko. Na ně položíme prsíčka, poklademe je šunkou a oroužky cibule. V mléce si rozmícháme šikovné recepty - jakékoli - a polejeme. Pečeme na 250  - 40 minut, pal ztlumíme na 200 a posypeme sýren 30% t.v s. a pečeme ještě deset minut, příloha jsou ty brambory pod masem a zelný salát. Pozor s tím solením, šikovné recepty ji také obsahují!!!

 

19. Špagety se zeleninou


Ingredience:

špagety - 300 g (1980 kJ)     660 kJ / 100 g
mrkev, karotka - 400 g (620 kJ)     155 kJ / 100 g
cuketa - 400 g (308 kJ)     77 kJ / 100 g
rajčata - 400 g (412 kJ)     103 kJ / 100 g
česnek - 3 stroužky (136 kJ)     452 kJ / 100 g
olej olivový - 2 lžíce (776 kJ)     3881 kJ / 100 ml
sůl & pepř - špetka (0 kJ)     0 kJ / 100 g


Návod:
Oloupanou mrkev a cuketu nastrouháme (nejlépe škrabkou na brambory) na dlouhé úzké proužky. Rajčata rozpůlíme, zbavíme semen a dužinu nakrájíme na nudličky.
Uvaříme špagety a na poslední 2 minuty varu přidáme proužky mrkve a cukety. Přecedíme.
Oloupeme česnek, který nakrájíme na kostičky a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme rajčata a špagety se zeleninou. Za stálého míchání krátce osmahneme.
Osolíme, opepříme a rozdělíme na talíře.


Doba přípravy: 35min.
Porce: 4
Energetická hodnota: jedna porce 1058 kJ

20. Pangasis -  trochu nedietní naší paní vedoucí kuchyně

Na trošce ol.oleje osmahnem,e na páncvi horu kroužků z cibule a rozetřený česnek k jedné paličky, dvě hrsti lupínků mandlí a poprášíme kiořením na ryby.

Pangasia rozložíme do pekáčku, trochu poslejeme a poklademe směsí z pánve , pečemě 25 minut, je to prostě balada, nakonec těch pár soust mandlí se nějak vsákne.

21. Nápad nejen na neděli - drůbeží neděle

Polévka - uvaříme droby a přidáme mraženou zeleninku a ještě chvilku povaříme, přidáme pár nudliček a bujón, je-li třeba.

Maso - krůtí vykostěné řízečky ze stehen, ochutíme česnekem, solí a možná trochou gril.koření a upečeme v pečícím sáčku, po vybalení pečeme ještě deset minut volně.

Příloha - uvařené a vychladlé celozrnné těstoviny, krájený pórek, jednu červenou papriku a strouhaný eidam 30%, možno smíchat s trochou bílého jogurtu a pár stříkanci sójové omáčky. Jinak lze dochutit podle momentální nálady.

Miska - ledový salát v klasik zálivce s kousky pomeranče - viz. v "Salátech hubnoucí ženy"  41. Salátek naší paní účetní - 4.2.

Zákusek pro chlapce, kteří s námi sdílí domácnosti - banán pokapaný citronovou šťávou, postříknutý šlehačkou a pokapaný čokoládovou polevou v lahvičce, pro hubnoucí děvčata nevhodné, těm musí stačit samotná půlka banánu.

22. Pečená treska nebo pangasius, zelenina nebo fazolky v tomatě

suroviny:

150 g filé treska nebo pangasius, 10 g olivového oleje, 100 g sterilovaných fazolek nebo jiné zeleninky, třeba Moravanka, 50 g rajčatového protlaku, citronová šťáva, česnek, zázvor

postup:

Na plech potřený olivovým olejem položíme opepřenou a osolenou tresku, potřeme česnekem, zázvorem a zakapeme citronovou šťávou.

Pečeme v troubě při asi 200 °C po dobu přibližně 10 minut. Fazolky nebo zeleninu smícháme s rajským protlakem a krátce prohřejme, podáváme k filetu a zdobíme zelenou petrželkou.

23. Pangasius lidově pangas od Zuzanky z fotogalerie


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

brambory na přílohu filety z pangase či jiné ryby,brokolice,Vitana šikovné recepty na zapékání ryb,mléko .

POSTUP PŘÍPRAVY

1. osolevý a okořeněný filet PANGASE dáme na dno pekáčku
2. povařenou brokolici rozdělíme na růžičky a rybu jí poklademe
3. do mléka rozděláme omáču a vše s ní zalijeme
4. oloupané brambory vaříme
5. po 30 min nandáme na talíře a můžeme to sníst

Před dokončením poečení je možno i posypat strouhaným eidamem 30% t.v s..

24. BAREVNÉ KUŘE

1 kuře, červená a zelená paprika, 150g cibule, 300g rajčat, 2 stroužky česneku.
Směs: 1 lžíce sójovky, jedna lžíce hořtice, 1 lžíce citronové šťávy, pepř, sůl, 1/2 lžičky mleté papriky

Porce kuřete potřeme směsí a pečeme při 175°C asi 40 minut. Přidáme nakrájenou cibuli, papriky na nudličky, oloupaná rajčata na kolečka a pečeme 15-20 minut. Pak na kuře nasypeme nasekaný česnek a ještě asi 5 minut dopečeme.
Příloha: rýže, brambory

25. Takové pohlazení střev, během dne si dejte acidofilní můéko, zelný salát a salát ze strouhané mrkve a jablíček a pijte projímací čaj, krásně se vám střeva jednou za týden pročistí.

 

26. Kuře s ovocem

Ingredience: kuřecí prsa, mléko, kari koření, ananas nebo ananasový kompot, nastrouhaný tvrdý sýr - množství surovin si upravíme podle počtu strávníků.

Postup: Maso nakrájíme na kousky, na teflonce necháme zatáhnout povrch, přidáme kari koření a zalejeme mlékem. Do vymazané zapékací misky dáme nakrájený nebo okapaný ananas, na něj vyklopíme plátky z pánve, posypeme sýrem a zapečeme do růžova.  Místo ananasu můžeme dát na kolečka nakrájené banány a plátky jablek.

27. Rozhýbejte si metabolismus

V sobotu a v neděli nevysedávejte dlouho po snídani, dejte se s chutí do prací a pokud máte nějaký strojek na cvičení, naskočte na něj aspoň na deset minutek, ne se zničit, ale zahřát. Nezapomínejte na pití.
No a v týdnu, jsme vázáni v práci, tak snad jen pár nápadů na zvýšení aktivity ve všedních dnech.
1. Při sprchování si dejte protahovací cvičení na záda.
2. Nechoďte na nejbližší toaletu na poschodí, jděte v práci na tu vzdálenější.
3. Při přípravě večeře rodině si pusťte pěknou písničku a trocha tanečních kroků vás nezabije.
4. Při telefonování choďte.
5. Neseďte doma, dělejte vše ráda, každý pohyb pálí kalorie.
6. Auto si před zaměstnáním i před obchodem zaparkujte daleko od vchodu a projděte se.
7. Když chcete mluvit se spolupracovníky a je na to čas nevolejte jim a zajděte za nimi.
8. Nepoužívejte výtah, doma si odpoledne taky vyběhněte pětkrát za sebou do prvního patra a před spaním také.

28. Netradiční příloha k masu od Elišky

sýr: 50 g
cibule: 1
květák: 600 g
petrželka nebo jarní cibulka
česnek
kečup: 100 g
Cibuli pokrájíme najemno . Potom k ní přidáme utřený česnek‚ nakrájenou zelenou petrželku‚ vmícháme růžičky květáku‚ krátce s troškou vody podusíme a přidáme kečup.
Směs podle chuti osolíme‚ opepříme a dodusíme doměkka‚ případně můžeme podlít vývarem. Na talíři posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme na minutku v mikrovlnce.
K tomu dělává rolky z pangase, plní je mrkví, pórkem, plátkem šunky a sýry, dohromady jsou to kulinářské zdravé hody.

29. Nedělní krůtí prsíčka na Moravance

Tak chcete u toho dělat milion jiných věcí a přitom mít dobré a dietní masíčko k obědu, jde to dát dohromady. Tak velký kus krůtích prsou necháme na 2 lžících ol.oleje zatáhnout na pánvi, aby nám šťáva zůstala uvnitř, je to pořádný špoalek masa, tak opatrně, no a můžeme jej péct v pomalém hrnci nebo v pečícím sáčku, to podle vašich možností, maso osolíme a poprášíme kořením podle chuti vaší rodiny, ale ne moc, v případě uzavženého pečení není potřeba tolik ochucovadel. Do sáčku nebo do pomalého hrnce přidáme jednu Moravanku i s vovou z ní a rozetřené 4 stroužky česneku, sáček uzavřeme a pečeme nebo pomalý hrnec dáme na nejvyšší výkon a pečeme. Před podáváním maso nakrájíme na tenoučké plátky, které jakoby na talíři nařasíme a na to položíme volské oko dělané bez tuku v mik.troubě, podávám s vařenými brambory a jakoukoli variantou zelného salátu, dobrou chuť , letím vařit.

30. Kopřivová rýže s pórkem a rajčaty

Kopřivy jsou nejenom výborně jako čaj na jarní pročištění, ale dají se z nich připravit i chutná jídla.

1/2 kg kopřiv
200 g rýže
100 g pórku
2 rajčata
lžička mleté papriky
sůl
olivový olej

Návod k přípravě:
Na pol.lžíci ol.oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a zasypeme mletou paprikou.
Pak přidáme rajčata nakrájená nadrobno, pokrájené kopřivy a pórek a zalijeme teplou vodou.
Když se voda vaří, vložíme rýži, osolíme a uvaříme doměkka.

 

31. Maso v alobalu

Plátek masa(kuřecí,krůtí,vepřové,rybí),jakákoliv zelenina čerstvá i nakládaná,plátek šunky,plátek sýra,žampiony,sůl,oblíbené koření.
Plátek masa osolíme a okořeníme.Položíme na alobal a navrstvíme na něj různou zeleninu dle naší chuti,žampiony a vše přikryjeme plátkem sýra nebo šunky nebo obojím.Pevně zabalíme do alobalu,tak,aby nám nevytekla šťáva.Vložíme do rozpálené trouby a pečeme podle druhu masa 20-40 min.Na tento pokrm nepotřebujeme ani kapku oleje a maso zůstane krásně šťavnaté.
Podávám s vařeným bramborem nebo kuskusem a zelným salátem.
Rychlé a jarně barevné.

32. Rybí filé zapečené se sýrem a zeleninou od Dáši
Rybí filé 100g dáme do zapékací misky, obsypeme mraženou nebo čerstvou zeleninou ( hrášek, kukuřice, mrkev, fazolové lusky ) osolíme, opepříme a dáme péct, po 15 - 20 minutách, nastrouháme 50g cihly 30% a dopečeme. Můžeme přidat trochu kečupu. Přeji dobrou chuť, je to rychlé a dietní.

33. Pikantní a šťavnaté kuře v jogurtu 

KUŘE V JOGURTU
1 kuře, 1 bílý jogurt, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička kari.
-----
Jogurt smícháme s kořením. Kuře omyjeme, potřeme kašičkou a necháme v lednici několik hodin uležet. Pak dáme na pekáč , podlijeme a upečeme v troubě.
Příloha: brambory, bramborová kaše, rýže.

34. Biftek je také dietní - něco na neděli

biftek se zeleninou
4 bifteky cca 3 cm silné
■ 4 dlouhé plátky anglické slaniny
■ 1 lžíci citronové šťávy
■ 3 lžíce olivového oleje
■ 400 g brokolice
■ 200 g  hrášku
■ 5 g másla
■ sůl
■ drcený pepř
■ 1 lžíci provensálského koření

Plátky ze střední části svíčkové lehce naklepte hřbetem ruky, potřete citronovou šťávou, olejem, posypte provensálským kořením, pepřem a upravte do původního tvaru. Pak obalte po obvodu plátky anglické slaniny a nechte chvíli uležet. Maso dejte na rozpálenou pánev potřenou olejem, prudce opečte z obou stran cca 1 minutu, teplotu snižte a dopečte asi 2 až 3 minuty z každé strany (podle toho, jak chcete mít maso propečené). Mezitím povařte ve vroucí osolené vodě na růžičky rozebranou brokolici a cukrový hrášek. Zeleninu sceďte a omastěte kouskem másla. Podávejte s vařenými brambory.

 

 

 

 

 


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

rýžový nákyp

(Helena, 5. 3. 2011 22:19)

Neměl by jste někdo recept na dietní rýžový nákyp podle pravidel Evičky?