Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kokosový olej nebo ne?

Na internetu je spousta černobílých článků o kokosovém oleji. Server centrum.cz ho popisuje jako totální zázrak, který vám zlepší celý život, od ústní hygieny až po partnerský život. Některé servery jdou ještě dál, využívají titulovaných hlav, protože těm se určitě dá věřit.

Kokosový olej obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin (dále jen MK), proto je tuhý. Díky tuhosti bývá mylně nazýván kokosovým máslem (máslo je pouze to, co vznikne z mléka odstředěním). Kokosový olej se ale vyrábí z dužiny kokosu. Nasycené MK jsou obsaženy v živočnišných tucích, hlavními zdroji v naší potravě jsou sádlo, máslo, lůj atd. Jejich podíl ve stravě by měl být omezován. Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou (ta patří mezi nasycené MK). Laurové kyselině jsou připisovány ony zázračné účinky na zdraví. Ale čeho má tento olej opravdu málo, je dobrých nenasycených MK jako má třeba panenský olivový nebo slunečnicový olej. A v tom je jádro pudla. Obdivovatelé kokosového oleje se tak moc soustředí na kyselinu laurovou, že nevidí olej jako celek.

Pěkně to shrnul Doc. Pánek. V podstatě řekl, že kokosový olej by nezakázal ale ani nedoporučil. Já bych jen dodala, že pokud nejíte vůbec sádlo, máslo a jiné živočišné tuky, pak proti kokosovému oleji nemůžu nic namítat. Ale pokud občas jíte zmíněné živočišné tuky, pak už je kokosový olej navíc a nebude tělu prospěšný. Možná ho jíte, aniž byste o tom věděli. Podívejte se na obal zmrzliny, sušenky, sladké pomazánky. A ještě jedna poznámka na okraj – mnoho výživových odborníků doporučuje jíst lokální potraviny, k nim kokos určitě nepatří.