Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cukroví zdravěji

Rozpis pro 2 velké plechy.
Z půlky těsta uděláme rohlíčky, které se vejdou na 1 plech.

Těsto připravíme ideálně den před pečením, necháme přes noc v lednici.

250 g hladké mouky, dala jsem špaldovou, , čočkovou a normální na tři díly a 2 pol.lžíce rozpustné vlákniny
220 g másla
35 g cukru moučky
120 g jader vlašských ořechů
6 vrchovatých polévkových lžic moučkového cukru na obalení
3 polévkové lžíce vanilkového cukru na obalení a 1 lžíce vlákniny a 2 lžíce vanilkového proteinu
- cukr a mouku a vlákninu smíchat s jemně mletými ořechy, zpracovat s máslem
- zabalit do fólie, nechat v chladu několik hodin uležet
- vyválet do válečku, rozdělit na kousky, vytvarovat rohlíčky
- péct okolo 10 minut při 180 °C
- ihned po vytažení z trouby obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem, a proteinem a vlákninou
jde i nahradit cukr sladidlem

15391005_1355513387792689_4351039479194344266_n.jpg

 

 

 

 

 

Tvarohová vánočka
300g hl.mouky klasik
100g jáhlové mouky
100g pohankové mouky nebo čočkové hladké
7 lžic mléka a v nich rozpuštěné 2 pol.lžíce zcela rozpustné vlákniny
75g cukru nebo nahradit sladidlem
3 žloutky
špetka soli
2 bio prášky do pečiva ze zdravé výživy
1 kostka tvarohu
150 g rozpuštěného másla nebo 8 lžic rostlinného oleje
ořechy, mandle a pár rozinek
vypracovat těsto
splést vánočku, spíchnout párátky nebo špejlemi
potřít vajíčkem a posypat plátky mandlí
pečeme 40 minut na 160 - 170 v troubě, prvně zakryté alobalem a ke konci odkrýt
Vláknina zpomalí vsřrebávání cukrů a tvaroh vylepší skore bílkoviny a cukry trochu ve prospěch bílkovin a také prodlouží dobu trávení, krevní cukr po plátku této vánočky nebude tolik kolísat

15319205_1352801214730573_3899990053786505855_n.jpg

 

 

 

 

 

Ořechové kuličky bez cukru

• 1 hrnek vlašských ořechů
• 1/2 hrnku ovesných vloček • 1 a 1/2 hrnku sušených datlí bez pecek předem namočených ve vodě • 2 lžíce karobového prášku • špetku soli a trochu vanilkového extraktu Na obalení: strouhaný kokos, karobový prášek a chia semínka 3 pol.lžíce rozpustné vlákniny 1. Vlašské ořechy, vločky a karobový prášek rozsekejte společně v robotu. Přidejte vlákninu, datle, sůl a vanilku a znovu rozsekejte, až vznikne kompaktní hmota. Pokud se drobí a je příliš suchá, přidejte ještě trochu datlí nebo případně lžíci kokosového oleje. 2. Hmotu rozdělte na menší kousky, vytvarujte z nich v dlaních kuličky a obalte je v kokosu, karobu nebo chia semínkách.
 

Kokosky se stévií 10 větších kokosek Nutriční hodnoty (1 kokoska): Kj: 465, Tuk: 5 g, Sacharidy: 0.5 g, Vláknina: 0.5 g, Bílkoviny: 1.8 g

¼ hrnku mandlové mouky ½ hrnku strouhaného kokosu stévie v prášku dle chuti na oslazení, popř. jiné sladidlo 1 lžíce vanilkového extraktu 1 lžíce kokosového oleje 3 bílky Postup V misce smíchejte mandlovou mouku, kokos a sladidlo. Rozpusťte olej v rendlíku, smíchejte s vanilkou a vlijte jej do suché směsi. Bílky rozšlehejte dotuha a opatrně je přimíchejte k připravenému těstu. Malé porce směsi dávkujte na pečící plech a pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 8 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout, než budete s kokoskami manipulovat.

Linecké pečivo

200 g hladké celozrnné pšeničné mouky špaldové BIO nebo i část z toho pohankové 140 g másla 2 žloutky 20 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ 40 g glukopuru
Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme v chladnu asi půl hodiny odpočinout. Pak těsto vyválíme a vypichujeme kytičky, hvězdičky či srdíčka apod. Stejné množství tvarů i s otvorem. Pečeme v mírné troubě při 160 – 180°C a asi 2x 10 minut. Druhých 10 minut musíme hlídat, aby moc neztmavly. Slepujeme marmeládou bez cukru, např. značka St. Dalfour.