Jdi na obsah Jdi na menu
 


Závislost na sladkém nebo chemie těla?

POKUD SE VÁM ZDAJÍ PÍSMENKA MALÁ, ZMÁČKNĚTE CTRL A DRŽTE A TOČTE KOLEČKEM NA MYŠI K SOBĚ, PÍSMENKA SE ZVĚTŠÍ A LÉPE SE ČTE.

Je to jako začarovaný kruh, naučíme se , že při stresu nebo nepříjemných pocitech si rychle ulevíme porcí sladkého, potom máme černé svědomí a zase stres a zase si něco malého vezmeme. a tukové buńky se nadouvají, je jim dobře.

Krevní cukr máme jako na houpačce, stresem poklesne, čokoládou ho prudce zvedneme, do půl hodiny zase poklesne, tělo žádá další doplnění a dokola tralalalal!!!

Když to tak uděláme dvakrát za sebou, dostaví se kromě chuti na sladké také vlčí hlad, potom už je docela jedno , co jíš, hlavně ať je toho dost. Potom mám zase váčitky a stres, dnes nic, zítra jen minimum jídla a hladovím, tělo nejen že se chystá na další dávky sladkostí a jídla, ale chystá se na ukládání zásob na období nouze.

Panečku, bříško a zadeček rostou, tak dneska s najím a zítra dost, dva dny hladovím a jím jem jogurty a zeleninu, žádné pečivo, zhubla jsem kg, no a nyní si dám aspoň jeden normální oběd.

No a je to tady, vždyť já jsem přibrala kg a půl, co je??????????????????

Neznáte to odněkud??????

Je to čistá chemie těla, projevuje se přirozeně, chce mít dostatek, chce mít vyrovnanou hladinu cukru a fungovat, neumí si samo pomoct, nemůže jíst místo vás.

Tak jestli tohle prožíváte, zacházíte s tělem jako kdysi jí a to dost špatně, je chytré a nic nám neodpouští, je to živý organismus, se kterým je možné se domluvit promyšleně na bázi biologických pochodů. Nepotřebujete prášky ani zázraky, jen trochu zdravého rozumu a vyvážené normální jídlo.

Konzultace, které k jídelníčkům poskytuji, jsou zaměřené na takové individuální potíže, je třeba vypozorovat reakce vlastního těla, dobu, kdy krize přichází a předcházet tomu nebo to alespoň usměrňovat.

Mezi  příčiny nezvladatelné chuti na sladké musíme nutně zařadit nevyváženou hladinu krevního cukru díky  celkově nevhodnému výběru potravin během dne. Zdánlivě nevinné potraviny vám dokáží „zadělat“ na pořádný problém, který se vleče i několik dnů; nemluvě pak ani o tom, jestliže tyto potraviny jíte několikrát denně, a stále! Patří sem např. slané brambůrky a tyčinky (je omyl se domnívat, že „po nich se netloustne“ – jsou přece slané!), bílé pšeničné pečivo konzumované bez dalších příloh, proslazované sušené ovoce, slané oříšky... Jde buď o jídla, která dráždí váš žaludek ke konzumaci dalšího jídla, nebo o potraviny s vysokým glykemickým indexem – tzn., že po jejich snězení dojde k rychlému zvýšení hladiny glukózy v krvi a značné sekreci inzulínu; následně k vlčímu hladu. Takovou „potravinou“ – smutná zpráva pro muže – je i pivo. Má vyšší glykemický index než samotná glukóza!

Příčinou chuti na sladké může ovšem být i vaše nadměrné vyčerpání při cvičení – kdy jsou vyčerpány zásoby „paliva“ glykogenu a tělo je chce co nejrychleji doplnit.

- jezte pravidelně a snažte se minimalizovat stres

- pokud se rozhodnete konzumovat sladkost, snižte její glykemický index např. konzumací ovoce nebo použitím vlákniny

 - vybírejte si ke konzumaci potraviny nedráždivé, bez speciálního solení, bez přepálených tuků a s nízkým obsahem volných cukrů

Po sladkém budete mít chvíli pokoj a potom přijde prudký hlad. Cukr je „trojským koněm“ tuků! Vysoká hladinu inzulinu, způsobená konzumací potravin s vysokým glykemickým indexem, nám způsobuje tyto děje v těle:

Do tukových zásob je přiváděno zbytečně mnoho cukru a tuku. Vysoká hladina inzulinu má za následek prudký pokles hladiny cukru, který se zhruba po hodině ohlásí naléhavým pocitem hladu. Mluvíme o nebezpečném kolísáním hladiny inzulinu a cukru: U mnoha lidí vyvolává jeden záchvat hladu za druhým. Je odpovědné za známé výkyvy výkonnosti a koncentrace.
Abyste hubli cíleně a trvale, omezte či zcela vylučte potraviny s vysokým glykemickým indexem. Zde na stránkách najdete tabulky GI potravin  pro vaši orientaci.

Zvýšená chuť na sladké

Způsobuje:
- poruchu acidobazické rovnováhy,
- orientaci na jednostranné stravování,
- vyčerpávání slinivky břišní,
- inzulínovou rezistenci,
- diabetes 2. typu,
- nadváhu,
- intoxikaci nervové soustavy.
Jaké jsou příčiny?
Fyziologické
- výkyvy hladiny krevního cukru,nevhodná strava
- tvorba endorfinů.
Emoční
- vznik příjemných pocitů (emocí).
- pocity vnitřního a fyzického vyčerpání

Co ještě zbrzdí chutě?

Například celozrnný chléb a čočková polévka zastavují usazování tuků, drží vytovnanou hladinu krevního cukru a tlumí chutě .
Nekontrolované útoky silného hladu jsou jako kameny, o něž zakopáváte na cestě k štíhlé linii. Vyvolává je výrazný výkyv v hladině cukru v krvi, který pokračuje zvýšeným vyloučením inzulínu.
Zásobní hormon inzulín řídí ukládání tuku v tukových buňkách. Čím víc inzulínu proudí krví, o to víc tuku se uzavírá do takzvaných "zásobáren" ve formě zásobního tuku, a to zvlášť v podkožním vazivu a kolem orgánů v dutině břišní. Navíc se přičinlivý inzulín stará i o přeměnu cukru na tuk. Jestliže konzumujete převážně rostlinné potraviny s vysokou hustotou živin, tento mechanismus "tloustnutí" se drží pod kontrolou. Pomohou přitom především celozrnné produkty a luštěniny, které obsahují velice komplexní složené sacharidy.
Konzumujeme je tedy tak, aby nám krevní cukr nekolísal, návaly vlčího hladu zmizely a ukládání tuku v těle se minimalizovalo, proto si děvčata drží hmotnost pod kontrolou i nadále nebo jdou ještě trochu níž, i když si jídelníčky dělají už sama. Chemie těla není zase tak složitá, jen ji uchopit do svých návyků a šanci má prakticky každý.
Nějaké bláboly o zázračných prostředcích pusťte z hlavy , to je jen tahání peněz z lidí a efekt - 00 nic.

 

Chutě na sladké zvládneme jen mozkem 


Možná se naštvete, ale já se musím vrátit k podstatě obezity. U většiny lidí, kteří mají nutkavé chutě opakovaně na sladké a na velké porc krátkých sacharidů, jde o poruchu vylučování inzulinu, po dávce krátkých saharidů, se vám vyloučí víc inzulinu a tělo rychle srazí jejich hlasinu v krvi tím, že je uloží do tkání jako zásoby a do jater jako glykogen. Pokud se opakují neustále i "hříchy" tohoto druhu, tělo se této poruchy nezbaví,hladinu cukru v krvi prudce stoupne a klesne a dostaví se další chuť na sladké, člověk je potom jen otrokem chemie těla a chutí, jde se bránit jen hlavou, lze tuto poruchu skoro úplně odstranit jen tím, že třeba se zvýší hlasina cukru malou cereální oplatkou a za ní se sní kousek cel.pečiva, který nám bude hladinu cukru v krvi stabilizovat a pokud to zapijete navrch nízkotučnou bílkovinou, která navozuje sytost a jdete něco dělat a nemyslíte na to , chutě odezní.
Ono se hezky řekne jsme jen lidi, jenže tělo to tak nebere, pokud se hřeší tímto způsobem často, je to cesta k cukrovce druhého typu, zdravá výživa , nezdravá výživa. Sice se vypustí nezdravé tuky a jedí ty dobré, ale sladké rozbourá chutě na několik dní a zvýší pocity hladu, pak se nevymlouvejme na tělo, když ono reaguje , jak může, to jen my jsme to nezvládli v hlavě.
Chrom může pomoct hladinu cukru trochu stabilizovat a také hořčík, ale nečekejme zázraky.
Prostě bílé pečivo a buchty jedli dřív hlavně bohatí lidé a ti byli tlustí a brzy umírali, chudší jedli černý chleba a pracovali do pozdního věku.
Konzumace cukru také přináší probukci endorfinů dobré nálady, ovšem i cvičení je dokáže vyplavovat, tak zase máme na výběr cvičení nebo sladké.Většina lidí vybírá to jednodušší.
To, co tady prožívá někdo po požití sladkého, je klasika, psychika se nabudí po sladkém, dobré pocity, po hodin+ a ž dvou přichází zvýšený nápor chuti k jídlu zaviněný hypoglykemií, nabaluje se přibývání hmotnosti, pocity vyčerpanosti, náladovost, deprese a znovu toužíme zlepšit si náladu, ale s tou váhou se nám už cvičit nechce, tak zase raději sáhneme po sladkém a celý kruh se opakuje , až jsme jak koule, pomalu umíráme na nesmyslné choroby, které jsme si zavinili sami.
Omlouvám se, že jsem to napsala tak natvrdo, ale když ona je to nepříjemná pravda.

Ještě nové pokusy, jak potlačit chutě na sladké

Kdo má s ní potíže, mohl by si na dopolední svačinu dát to ovoce dělené do dvou menších kousků a mezi nimi jen samotných 30g cel.pečiva, talže po třičtvrti hodině.
No testovalo to pět děvčat a u čtyř to zabíralo dobře.
Ovoce zůstává v žaludku jen asi 15 minut a zbytek trávení probíhá ve střevech, kromě banámu, takové dopoledne působí na trávicí trakt odpočinkově.
Vyzkoušejte a napište, jak působil na vás, já sama musím říci, že byl fajn.Člověk je po takovém dopoledni cítí fakt svěží, na nižší váhu dejte 200g ovoce a na vyšší 250g.
Ideální návažnistí je potom oběd se zeleninou, vařenou neloupanou rýží, rybou. Odpoledne by potom mělo být sice s malou dávkou sacharidů , ale ve zvamení zeleniny a bílkovin, aby si člověk doplnil, že je dopoledne nejedl.

Nejčastější výmluva:

Mám děti, mají doma sladkosti
  Základní otázka je, když má matka nebo otec sklon k obezitě, proč by dítě vůbec mudelo jíst sladkosti?
Zvyk je železná košile, přemýšlejte, jak to vymýtit, domluvte se s rodinou, aby to vašim dětem nekupovali, dětem vysvětlujte, že je bude bolet bříško a u větších, že budou nemocné a tlusté a kamarádi se jim budou smát.
Pokud to doma máte, dějte je někam stranou , ne na dosah, taky to jde vyhodit nebo rozdat nepřátelům.
Dbejte hodně na to nejen , co jíte vy, ale i vaše děti, nyní je můžete ovlivnit na celý život, aby nemusely bojovat jako vy. Nadprodukce intulinu se začíná pěstovat jedením sladkostí v dětském věku, mějte proto se svými dětmi slitování, ony tomu ještě nerozumí, ale mohou být v dospělosti nešťastné. Přece je máte rádi a nechcete vše vždy řešit na úkor zdraví nejjednodušší cestou.

 

 Co sladké dělá s tělem, jak může vyprovokovat i smrtelné nemoci a rychlé stárnutí.

O výkyvech ktevního cukru a následných záchvatech přejídání a malátnosti a další chuti na sladké psát už nebudu, budu psát o tom, co e děje v krvi a těle při soustavném předávkování rafinovaným cukrem, jak tělo chátrá , selhává imunitní systém, dostáváme opravdu vážné choroby, hekáme, že nevíme, proč jsme onemocněli zrovna my, no a přitom jsme si tělo rozkládali roky a roky a hlava nemyslela. Člověk nemusí být ani v pokročilejším věku obtloustlý a nemocný některými nemocemi.
Základem všeho je povýšit mozek nad chuťové buňky , myšlenku nad pocity. Nechovat se pudově, ale rozumně.
Krev rozvádí po těle živiny a bílkoviny do tkání, to vše slouží k udržení rovnováhy v těle, k jeho obnově a správnému fungování.
Když je krev neustále přehlcena cukry, jednak se nám opotřebovávají žlázy s vnitřní sekrecí a vznikají poruchy štítné žlázy a cukrovka, jak jsem psala níže, ale ještě něco vážného se děje. Je to plíživé a pomalé a ve finále nás to stojí vždy život.
Při nižší hladině cukrů v krvi a při jejím vyrovnané hladině se v krvi cukry při chemických reakcích napojují na bílkoviny tzv.vazbou A - enzymatickou cestou a vytváří glykoproteiny, které potřebuje tělo.
Když máme cukru nadbytek a opakovaně sladkými pokrmy rozkolísáváme hladinu krevního cukru, tělo neví , co má dělat. Snaží se cukrů zbavit co nejrychleji, najednou nestačí ani nadměrné množství inzulinu, který produkuje slinivka , najednou je proces vázání cukrů k bílkovinám v krvi moc zdlouhavý, tělo si pomůže tím, že je k sobě váže cestou B - neenzimaticky. Vzniklá sloučenina ovšem není pro tělo přínosná, je to zvláštní druh bílkoviny - glykosylovaná. Najednou má jiné složení než potřebné bílkoviny a místo aby buňky obnovovala, působí na ně toxicky - jedovatě. Tělo , které nemůže pořádně obnovovat buňky, stárne rychleji, vysiluje se jeho imunitní systém, jsme unavení, rezignivaní, popudliví, nejsme to my.Dochází u nás k plíživé degeneraci těla. Najednou máme ztuhlejší klouby a vyšší obsah kyseliny močové v krvi, odvápňují se nám kosti, atrofují svaly a ukládá se více tuk. Stáří přichází nejen opotřebením věkem, ale přichází i nedostatečnou regenerací těla.
Čím je menší obranyschopnost těla a špatnější výživa těla,tím více nemocí přichází, k cukrovce se přidá vysoký tlak ,potom taky některá buňka se zblázní a máme rakovinu a přemýšlíme, proč já jsem onemocněl?
V obchodech vidíte, že pro zisk výrobci vyrábějí stále chuťově zajímavější potraviny, obsahují hodně cukru a ještě tuku, aby jeho chuť zvýraznil. Spoléhají, že lidé se chovají jak bez hlavy a nakupují ty blbosti a nejen sobě, také je nakupují ve velkém svým dětem, které tak chystají svou štědrostí do hrobu také dřív než by tam musely.
Tak doufám, že jsem aspoň jednomu člověku pokazila chuť na něco sladkého.

O štítné žláze a cukrovce 

No nejsem lékař, ale opotřebitelnost všech orgánů je daná jednak dědičností a jednak stravovacími prohřešky. Když jsou časté a nevedeme zrovna zdravý způsob života, chtějí žlázy s vnitřní sekrecí nerovnováhu v tle nějak napravit. Tím se zvašuje jejich činnost a opotřebovávají se.
Tělo je spojené, pokud nedostatečně funguje štítná žláza, je narušená rovnováha v těle a slinivka začne vylučovat vyšší množství inzulinu, snaží se tělo chránit, ale ono zatím ukládá stále větší tukové zásoby, které inzulin žene do buněk a slinivka se opotřebí, to znamená jediné, cukrovku.
Vysvětlila jsem to hodně zjednodušeně, podílí se na těch procesech více chemických látek, ale snad je to trochu srozumitelné.
Vaše lékařka určitě měla pravdu, léky berte pravidelně, aby se rovnováha v těle obnovila.

Sladké Vánoce kvůli dětem?

1. Poškozuje imunitu viz.článek o neenzymatických vazbách v těle viz výše.

2. Výkyvy hladiny cukru způsobují podrážděnost a následnou malátnost.

3. Zvyšuje se hladina triglyceridů v krvi - nebezpečné tuky vznikající z cukru.

4. Cukr narušuje vstřebávání minerálních látek a vápníku do těla , nejvíc to škodí u dětí a srarších lidí.

5. Zvyšuje riziko rakoviny vznikající hromaděním kvasících zbytků ve střevě.

6. Zamezuje - li regeneraci buněk stárne rychleji i kůže a šediví více vlasy.

7. Živí plísně a kvasinkové infekce.

8. Napomáhá tvorbě žlučových a ledvinových kamenů.

9. Zvyšuje hladinu serotoninu a zapřičiňuje zúžení cév.

10. Zhoršuje dědičné předpoklady pro sklerózu.

11. Vyvolává inzulinovou rezistenci a opotřebení slinivky a spolu s tuky cukrovku 2.typu.

12. Podporuje ztučnění jater a jejich zvětšení.

13. Zvyšuje přilnavost krevních destiček a podporuje tak vznik krevních sraženin, zánětů žil a embolií.

Kolik toho budete letos péct, kvůli dětem? Chcete aby měly potom náběh ke všem těmto nemocem a přivykly sladké chuti co nejvíce, aby ho v budoucnu konzumovaly ? Máte je tedy fakt rádi?

Čím při dietě sladit?

Bílý cukr je zcela nevhodný, hnědý, melasa a třtinový cukr mají ovšem také dost Kj na 100g , i když nejsou tak moc nezdravé jako bílý cukr, trochu lépe je na tom šťáva z agave, ale i ta je hodně kalorická, nejlepší je stévie , ta sladí mnohem více než cukr a kalotická hodnota je nulová, na netu i v lékárnách a zdravých výživách jde koupit její sušená forma nebo prášek z ní.

Metabolický syndrom

 

S tím metabolickým syndromem je to laicky řečeno tak, jak píši tady v menu v oddíle " Závislost na sladkém nebo chemie těla", tam je popsaný začátek. Začátek je kdysi dávno, když člověk sní víc než by měl a zachutná mu sladké a omezí pohyb.
Hned se neděje nic, ale běda, když se třeba vdáte, vaříte , pečete koláče a také je s miláčkem papáte. no a místo, abyste šli na procházku nebo tančit, zůstanete doma u telky. Jak to pokračuje několik měsíců, tělo začne strádat, tuk a cukr z jídla převyšují schopnosti metabolismu vstřebat je bez následků a začíná metaboliský syndrom.
Trigliceridy se tvoří z přemíry tuků v jídle a slinivka mimo inzulinu na běžné cukry ze stravy produkuje inzulin i na jejich zpracování.
Tvoří ho velké množství,Tukové buňky v těle rychle ukládají cukry změněné na tuky a nafukují se, proto mnohé obézní ženy jsou jakoby napumpované vzduchem. Ale jsou bohužel nadíté tuky.
Slinivka se touto nadprodukcí opotřebovává a my máme na nezdravou stravu skoro závislost.
Pokud se to nezastaví včas, poškodí se většinou i štítná žláza a tuky začnou vytvářet pláty i v cévách, zvyšuje se tlak krve, je nutné brát léky na štítnou žlázu a vysoký tlak a nemoci jedou dál a dál.
Kdo začne včas vše korigovat , je to zvládnutelné aspoň na 10 - 20 let bez následků, projevy metabolického syndromu ustoupí a tělo se snaží ozdravit svoují vlastní podstatou.
U cukrovkářů 2.typu ve starším věku, ta naprodukce inzulinu trvala o dvacet let déle a cukrovka se už rozvinula, zhubnou, hodnoty se vylepší, ale zcela vymýtit se to už nepodaří, jediná zbraň je ta zdravá strava, kterou nastoupila a vycházky a doma asi kvůli kloubům v jejím věku rotoped.
Snad takové vysvětlení bude stačit.

Jak rozproudit zpomalený metabolismus

Špatně fungující metabolismus, tedy látková přeměna, může být příčinou nadváhy i dalších zdravotních potíží. Co s tím?

Existuje celá řada faktorů, které ovlivňují náš metabolismus, a možná, aniž byste to věděli, děláte spoustu věcí špatně.

1. Jezte zaky sané mléčné výrobky

Svaly jsou nezbytné pro udržení fungujícího metabolismu. Mléko je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, syrovátky a kaseinu. Syrovátka je velmi dobrá na zvýšení syntézy proteinů, pomáhá budovat svalovou hmotu. Naopak kasein zastaví odbourávání bílkovin a udržuje svalovou hmotu v rovnováze a vaši štíhlou linii. Doporučuji tedy jíst alespoň tři porce mléčných výrobků denně – jogurty, mléko nebo sýry.

2. Tělu svědčí v noci chladno

Spěte při teplotě  18 až 19 stupňů Celsia, se „ochladili“ natolik, že zdvojnásobili množství hnědé tukové tkáně – typ tuku, který se spaluje, spíše než ukládá kalorie. Hnědý tuk se chladnějšími teplotami aktivuje a přitom nám pomáhá udržovat teplo. Čím více aktivní hnědé tukové tkáně si vytvoříte, tím více kalorií budete po celý den spalovat. I když si netroufám říci, kolik času budete muset strávit spaním v chladné místnosti, abyste spálili tolik kalorií, kolik chcete, rozhodně bych tento pokus obrátil ve zvyk. Spaní v chladu je daleko zdravější a může změnit váš metabolismus, stejně jako pobyt v chladnějším prostředí obecně.

3. Sacharidy potřebujeme

Je pravda, že jedna studie za druhou ukazuje, že pro hubnutí je nejdůležitější přestat konzumovat sacharidy, dokonce více než tuky. Ale to rozhodně neznamená, že byste měli cukry odstranit ze svého jídelníčku úplně, tím spíše, pokud hodně cvičíte a sportujete. Svaly během cvičení požadují glykogen, který je uložen v tělesných zásobárnách karbohydrátů (sacharidů). Pokud nebudete konzumovat dostatek sacharidů, hladina glykogenu bude příliš nízká, a nebudete mít energii k žádnému velkému intenzivnímu výkonu.V důsledku toho spálíte během tréninku nebo cvičení méně kalorií, protože vaše tělo bude vědět, že nemůže energii obnovit tak snadno. Řešením nebo radou je: Konzumujte jednu porci sacharidů (asi tak o velikosti jedné plné dlaně) při každém jídle. Sacharidy myslíme ovesné vločky, hnědou rýži nebo sladké brambory, tmavé pečivo, pohanku, atd,

4. S cvičením nespěchejte

Posilování bicepsů, bench-press a jiná cvičení svalů jsou vynikající způsoby budování svalové hmoty. „Pokud se ale budete snažit tento proces urychlit, můžete si spíše uškodit. Tělo bude cítit potřebu pokrýt energeticky všechny tyto pohyby, které navíc mohou být pro naše svaly škodlivé, jelikož vyžadují větší úsilí než pravidelné, soustředěné a pomalejší pohyby.

. Správné silové cvičení rovná se více spálených kalorií.

5. Ořechy a mandle do jídelníčků dáváme

Místo toho, abyste svačili nízkokalorické potraviny jako rýžové koláčky apod., zařaďte zpět do svého jídelníčku ořechy, a udělejte si na svačinu čas! Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA), obsažené zejména ve vlašských ořeších, mohou zvýšit aktivitu určitých genů, kontrolujících spalování tuků, takže dokážete spálit více kalorií. Snažte se proto sníst alespoň jednu malou hrstku vlašských ořechů denně. A vyhýbejte se těmto „lahůdkám“, které vám rozhodně nepomohou s hubnutím:

6. U cvičení je důležitá intenzita

Pokud provádíte dvacetiminutový intenzivní trénink 3× týdně, snížíte svoji váhu lépe, než ti, kdo cvičí 3× týdně čtyřicet minut. Intervalový trénink má oproti cvičení v ustáleném tempu i další následek: vyšší spotřebu kyslíku i po ukončení cvičení. To znamená, že pokračujete ve spalování kalorií i určitou dobu po samotném tréninku.

7. Bez dostatku jódu to nepůjde

„Mořská sůl je chutnější varianta než obyčejné kuchyňské soli, ale chybí jí jód, klíčový prvek, který potřebuje naše štítná žláza pro řízení metabolismu. Bez dostatku jódu není štítná žláza schopna produkovat potřebné hormony a metabolismus se může velmi poškodit, Co pro to můžeme udělat: Přidejte do své soli jód, respektive začnete kupovat jodizované soli namísto soli mořské.  Kromě toho do jídelníčku pravidelně dávám potraviny bohaté na jód, jako jsou treska,  nebo vejce.

8. Metabolismu svědčí ranní ranní pohyb

Běhejte po domě, běžte se proběhnout ven nebo pár cviky protáhněte celé tělo, celý den budete více spalovat.

Klíčové potraviny pro dobrý metabolismus

  •  Jogurt – má vysoký obsah bílkovin a je ideální jako přesnídávka před i po cvičení.
  • Zelený čaj – jedna ze studií dokázala, že lidé, kteří pili 4 šálky zeleného čaje denně po dobu 3 měsíců, měli méně břišního tuku, než ti, kdo konzumovali kofeinové nápoje.
  • Borůvky – obsahují antioxidanty, které pomáhají se spalováním tuků namísto jejich ukládání. Chutnají výborně v koktejlech a salátech.
  • Houby – mají vysoký obsah vitamínu D, který pomáhá snižovat tělesný tuk, zejména ženám po menopauze. Vynikající součást omáček a salátů.
  • Celozrnný chléb a naklíčená zrna – enzymy produkované během klíčení dělají zrna lépe stravitelnými. Chleba je vynikající na sendviče a obložené chlebíčky.
  • Citronová voda – vysoký obsah vitamínu C pomáhá redukovat kortizol; dostatečná hydratace zahání nadýmání a zároveň zabraňuje stagnaci metabolismu. Začněte každý den sklenicí citronové vody.
  • Avokádo – dobrý zdroj pro redukci břišních tuků, vynikající pro koktejly a saláty.
  • Kapusta a brokolice – obsahují indole-3-carbinol (C9H9NO), který bojuje s xenoestrogeny, jenž vedou k ukládání břišního tuku.
  • Kuře a krocan - lidé, kteří získávají 30 % kalorií z bílkovin, váží méně než ti, jenž přijímají jen polovinu těchto kalorií z různých zdrojů. Lepší je kupovat kuřata a krocany z biofarem, bez hormonů.
  • Rajčata a česnek – Červená rajčata obsahují kortizol a česnek – sice možná páchnoucí – je skvělý pro regulaci hladiny cukru v krvi.
  • Losos – omega3 mastné kyseliny obsažené v lososu pomáhají budovat spálenou svalovou hmotu.
  • Organická jablka - rozpustná vláknina ve slupce jablek pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.
 

Náhledy fotografií ze složky 1 Moje zhubnutí navždy