Jdi na obsah Jdi na menu
 


Silvestr dietně a po něm detoxikační týden

Silvestr strávíme každý rok jinak, ale zapojte do něj buď večerní tanec nebo odpolední vychátku v tempu a nakonec i doma se dá trošku potabčit , ne?

Tady je trochu "hrůz", na které jsme si doma už zvykli.

1. Jezte více chodů s malými porcemi. Dejte třeba dva chlevíčky nebo 4 jednohubky a až po hodině něco dalšího a střídejte méně zdravé věci, které chcete určitě jíst jedna ku jedné se zdravými potravinami, tak jedna jednohubka méně zdravá a jedna zdravá nebo malé rajčátko.

Před jídlem si dejte pár loků jogurtového mléka  a vody.

2. Kapr je kvalitní ryba, ve srovnání s ostatními sladkovodními rybami však poměrně kalorická. Méně tučný je candát, pstruh nebo štika, navíc obsahují příznivější poměr bílkovin k tukům. Nejzdravějším způsobem přípravy ryby je vaření v páře. Do vody se přidá kořenová zelenina, koření a lžička octa. Ryba se na 10–12 minut položí na rošt, nad vroucí vodu. Takto zhotovené jídlo obsahuje více vitaminů a ryba neztrácí svou přirozenou konzistenci, barvu a chuť.
Já mám ráda rybu na grilu nebo zapečenou s kořením a sýrem.

3. Zkuste netradiční, exotická jídla se zeleninou a čerstvým ovocem .

4. Vynechte chipsy, slané oříšky, bramborový salát s majonézou, dejte aspoň 3/4 jogurtu a 1/4 majolky light.

5. Destiláty a sladká vína nahraďte střiky ze suchého vína. Zdraví prospěšnou alternativou alkoholických nápojů jsou čaje.  K pohodě Vánoc se výtečně hodí čaj zelený. Obzvláště příznivé účinky na náš organismus má jasmínový čaj. Zlepšuje funkci ledvin (brání tvorbě kamenů, zabraňuje zažívacím problémům) a povzbuzuje mozkovou činnost.

6. Místo klasické veky použijte celozrnné pečivo nebo pomazánkou ozdobte plátek zeleniny (např. okurku, mrkev).

7. Tácek s cukrovím dávejte na stůl jen tehdy, když přijde návštěva nebo jej vyměňte za misku s čerstvým ovocem a zeleninou.

8. Naučte se zdvořile odmítnout větší množství nabízeného jídla, hostitelé se určitě neurazí, když jen ochutnáte.

9. Najděte si vhodnou fyzickou aktivitu, běžte se projít, sportovat společně s rodinou či přáteli. Pravidelně se važte.

10. Nekupujte před Vánocemi zbytečně mnoho jídla do zásoby.

Pomazánky namažte na kde co!!!

Vykrájejte si tvary z nízkotučného sýra, ananasu, paprik, salátové okurky, celozrnného chleba, dokonce i na kousky drůbežího stejku to jde namazat - na to všechno jde dát troška pomazánky a ozdobit nějakou drobnůstkou a k bílému vínku ve střiku mňam, ani my, co držíme dietu, nemusíme sušit ústa na Silvestra.

Jedna je zelenina + česnek , sůl malinko, druhá je s tofu a tuňákem , třetí eidam a česnek a sůl malinko, základ je vždy stejný nízkotučný tvatoh a jeden cottage rozšlehané společně s 2 pol.lžícemi pomazánkového másla

10881729_901692553174777_4847578238440486909_n.jpg

7379-avokado-plnene-krabim-salatem.jpg

Avokádo plněné krabím salátem

Ingredience pro 4 osoby: 2 avokáda, 12 krabích tyčinek, 300 g nízkotučného jogurtu, půl svazku jarní cibulky, sůl, pepř, 2 pl citronové šťávy, 8 sherry tomatů

Avokádo rozdělíme na dvě stejné poloviny a každou z nich trochu vydlabeme lžící, abychom měli větší prostor na salát. Krabí tyčinky nakrájíme na nudličky a vnitřek, který jsme vydlabali, nakrájíme na kostičky. Obě ingredience spojíme nízkotučným jogurtem a poté ještě přidáme nakrájenou jarní cibulku. Dochutíme solí, pepřem a citronovou štávou. Při servírování ozdobíme sherry tomaty.

POMAZÁNKY A JINÉ MATLANICE

Zdravé chlebíčky

 

76279_502288543115182_1697315681_n.jpg

pomazanka-z-brokolice-a-tofu.jpg

 

 

 
 
Mrkvový salát - mrkve je všude dost i v zimě a bílá ředkev nebo kedlubna jde také zahlédnout.

4 mrkve,
kus bílé ředkve nebo jedna kedlubna,
2 lžíce bílého jogurtu,
 1 - 2 kyselé okurky
2 vejce natvrdo,
sůl, pepř,
pár kapek citronové šťávy,
pol.lžíce neplná ol.oleje panenského
nechat zaležet 2 hofdinky v lednici
pokud přidáte tvaroh nebo lučinu je to dobré i jako salát na chlebíčky.

Pomazánky

Jedna je zelenina + česnek , sůl malinko, druhá je s tofu a tuňákem , třetí eidam a česnek a sůl malinko, základ je vždy stejný nízkotučný tvatoh a jeden cottage rozšlehané společně s 2 pol.lžícemi pomazánkového másla nebo lučiny.

10881729_901692553174777_4847578238440486909_n.jpg

Zajímavá pomazánka - červená řepa
Suroviny na 4 porcepomazanka_z_cervene_repy-702x336.jpg

2 středně velké červené řepy
1 tvaroh (polotučný)
1 malá cibule
citronová šťáva
malý stroužek česneku (není nutné, pokud někdo nemá česnek rád)
bylinky dle sezóny nebo chuti
sůl
pepř
Uvařenou nebo upečenou (můžeme péct v troubě zabalenou v alobalu) červenou řepu oloupeme a nastruháme na jemno.
Česnek rozmačkáme nebo utřeme.
Cibuli nakrájíme na jemno.
Česnek i cibuli přidáme k červené řepě.
Dále k řepě přidáme pepř a citronovou šťávu.
Vše důkladně promícháme a přidáme tvaroh. Znovu vše promícháme.

Kedlubnová pomazánka
Potřebujeme jeden tvaroh, bílý jogurt, 15 dkg jemně nastrouhané kedlubny a 10 dkg jemně nastrouhané syrové mrkve.To vše smícháme, ochutíme citrónovou šťávou a osolíme. Pro pikantnější chuť lze i opeřit. Namažeme na veku a ozdobíme zelenou petrželkou.

Celerová pomazánka  11035322_958794784131220_8257294862471422349_n.jpg

- celer čerstvý , 1/4, 2 mrkce, 3 veliké stroužky česneku , osolila a opepřila a dala tvaroh z vaničky a Lučinu v kulatém , našlehat a mazatkalíšku s jogurtinou


Mrkvová pomazánka
Potřebujeme 500g mrkve, 3 jablka, citrónovou šťávu a 1lžička medu a 1 lžíce lučiny. Mrkev jemně nastrouháme, oloupaná jablka nakrájíme, zakapeme citrónovou šťávou a doplníme lžičkou medu lučinou.

Jednoduchá mrkvová pomazánka na všední večeři

Ingredience: 2 větší mrkve, 50 g sýra cihla 30%t.v s., 1 vejce vařené natvrdo,dva bílky vařené , sůl, sladká paprika, nízkotučný tvaroh z vaničky, sekaná cibule a barevná paprika

 
 

Postup přípravy: Mrkve, sýr a vařené vejce a bílky nastrouháme na jemné nudličky a lehce vmíchám do tvarohu, aby se suroviny spojily a dochutíme solí a  mletou paprikou, vmícháme sekanou cibuli a barevné papriky.
Podáváme s celozrnným pečivem.

Fazolová pomazánka

Rozmixuje se gervais a 200g vařených červených fazolí  a 1/2 pol.lžíce bílého jogurtu  a zamíchat a vmíchat sekanou cibulku, chtěla bych to namazat na tmavou veku a nazdobit zeleninou.  Dá se tam přidat česnek.

Dietní pomazánka pro začátečníky
1 vanička nízkotučného tvarohu, 2 svazky ředkviček nebo nakrájené barevné papriky na jemné kousky, 1 svazek jarní cibulky, krenex nebo 3 rozpasírované stroužky česneku,
sůl

Ředkvičky nebo papriky umyjeme, odřízneme konce a postrouháme na struhadle a paptiky nasekáme na drobné kousky. Svazek jarních cibulek pečlivě umyjeme a pokrájíme i s natí nadrobno. Vše smícháme dohromady s tvarohem a solí. Podáváme s celozrnným pečivem .

Ještě jedna rostlinná pomazánka

440 g vařené cizrny ( vařená cizrna )

250 g červené řepy (nejlépe menší bulvy)

1 lžíce mletého římského kmínu

1 citrón (ideálně bio chemicky neošetřený)

3 - 4 stroužky česneku

35 ml kvalitního olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

dýňová semínka

bílý jogurt 3 pol.lžíce

je dobré k tomu pečivo či na špalíčky nakrájená zelenina (mrkev, řapíkatý celer, okurka)

Krabí pomazánka

suroviny:

50 g krabích tyčinek, 20 lžic bílého jogurtu, stroužek česneku, pažitka, 50 g žitného listy hlávkového salátu.

postup:

Dušené krabí tyčinky nakrájíme nadrobno, smícháme s jogurtem, česnekem a pažitkou a podáváme s čerstvým pečivem a listy hlávkového salátu.

K vínečku tatarák, ale nenechte se p2250776.jpg
mýlit, hov. masa je tam jen 100g, krabí tyčinky dušené a dušená červená paprika a rajčata po oloupání, chilli, červená  paprika, pepř, sůl a tročku kečupu a hořtice a česnek. Já jsem si namazala na křehké žitné plátky.

 

Pomazánka z tuňáka a tvarohu na chlebíčky z cel.veky nebo i na plnění do rajčat a malách papriček

Smícháme 150 g odtučnělého tvarohu + 2 plechovičky tuňáka ve vlastní šťávě nebo v rajčatové šťávě, pokrájenou cibulku a barevnou papriku , jde i kyselá okurka na malé kousíčky a vajíčka natvrdo na kostičky a 2 pol.lžíce bílého jogurtu, vznikne taková nadýchaná pomazánka, co jde ještě dochutit podle chuti domácnosti a maže se místo jiných tuků na chlebíčky. Můj muž si tam dává i pálivé papriky.

Pokud by to někdo chtěl plnit do papriček a vydlabaných rajčátek, jde tam přidat i sekaná šunka a jogurtu ještě jedna lžíce, aby to bylo tvárnější.

Hokus pokus mňam

Do zavařených červených feferonek po okapání jsem nacpala pomazánku z česneka a bylinek a tvarohu a trochu lučiny, tvaroh byl nízkotučný a chutnalo to výborně, kdo má rád k vínu něco ostrého, je to dobrá volba.

Pomazánka z Lučiny s jogurtinou

2 lučiny, 2 jablka, 1 mrkev.

Lučinu   utřeme, přidáme jemně strouhaná oloupaná jablka a mrkev. Jde dodat i cibulka, ale nemusí být.

Pokud se dodá drcený česnek, je moc dobré vydlabat malinká rajčátka a naplnit tuhle matlaničku do nich a ozdibit kouskem papriky, také se toho nedá sníst tuna, ale je to docela dobré a zdravé.

Pomazánka z tuňáka

2 plechovky tuňáka, 1 středně velká cibule, 1 lžíce jogurtu bílého, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 měkký sýr, sůl, pepř.

 Cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme tuňáka z plechovky.   Nastrouháme vejce, přidáme   všechny   další   ingredience   a pořádně promícháme. Přisolíme, připepříme podle chuti. Pomazánka je nejlepší druhý den, kdy se odleží v lednici.

Tuňáková pomazánka light 

1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 1 balení lučina (linie), lžička hořčice, jarní cibulka – mají ji i nyní na Kauflandu, petržel, pažitka, sůl, pepř.

Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i samostatně jako salát.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA

5 natvrdo uvařených vajec, 100 g měkkého tvarohu, 20 g másla, 6 stroužků česneku, mléko, pepř, sůl. Utřeme máslo a tvaroh za postupného přidávání mléka. Přidáme utřený česnek,

na kostičky nakrájená vejce, osolíme, opepříme a promícháme. Mažeme na toasty z cel.veky, zdobíme ředkvičkami, rajčaty, apod.

 

MRKEV S TVAROHEM A BÍLOU ŘEDKVÍ

100 g strouhané mrkve, 80 g strouhané bílé ředkve, 140 g tvarohu, 40 g másla, 2 vejce natvrdo, pažitka, sůl. Utřeme tvaroh s máslem, přidáme nasekaná vajíčka a ostatní přísady. Osolíme.

BRYNZOVÁ POMAZÁNKA

100 g brynzy, 100 g tvarohu, 1/2 bílého jogurtu, 1 lžíce hořčice. Jednotlivé suroviny společně vymícháme a dochutíme .

Mažeme na plátky tmavého chleba.

Tvarůžkový smraďoušek

100 g tvarůžků, 100 g pomazánkového másla (nejlépe s paprikou), 1/4 dl piva, 1 středně velká cibule, 1feferonka, mletá paprika, sůl. Tvarůžky i cibuli nastrouháme, 1feferonku nakrájíme a promícháme. Máslo vymícháme s pivem, přidáme tvarůžkovou směs, osolíme, ochutíme paprikou a dobře promícháme.

Silvestrovské chlebíčky.

1.

I dietnější chlebíčky mohou být dobré. Dáme si uvařit dvě větší branbory, můžete je docela skoro rozvařit a nechat vychladnout. Zatím si nakrájejte cibulku a okurku na maličké kousky. Do vychladlých brambor přidáme česnek , asi 3 stroužky, trochu soli a kečupu a projedeme to mixérem. Vzniklá kaše je základem na pomazánku bez tuku, kdyby byla málo mazlavá, přikápněte buď kečupu nebo malinko vody. Vmícháme cibulku a okurky. Chlebíčky natírám docela silně, na to dám plátek kuř.šunky , plátek vajíčka a krájenou barevnou papriku.

2.

Nastrouhám mrkev a kus celeru, vymačkám šťávu, rozpasítuji 3 stroužky česneku a pokrájím cibulku, to vše vmíchám do nízkotučného tvarohu a dochutím. Kdo chce, může vmíchat 80g tuňáka ve vlastní šťávě. Natírám na celozr.veku docela silně a dávám plátek eidamu 30%t.vs., plátek vajíčka a zase krájenou papriku nebo rajče.

Krabí pomazánka, celozrnný žitný chléb

suroviny:

50 g krabích tyčinek, 20 lžic bílého jogurtu, stroužek česneku, pažitka, 50 g žitného listy hlávkového salátu.

postup:

Dušené krabí tyčinky nakrájíme nadrobno, smícháme s jogurtem, česnekem a pažitkou a podáváme s čerstvým pečivem a listy hlávkového salátu.

Ostrá čeneková pomazánka

Nastrouhám 1 mrkev a kus celeru, nakrájím na malé kousky střední cibulku, oloupu si česnek, asi 5 stroužků. V misce smíchám několik lžic nízkotučného tvarohu s půlkou kelímku bílého jogurtu, trochu přisolím, do toho zamíchám strouhanou zeleninu, cibulku a prolisovaný čenek. Pomazánka nesmí být moc řídká. Natírám grahamovou veku a zdobím proužky různobarevné zeleniny.

Dietní pomazánka pro začátečníky
1 vanička nízkotučného tvarohu, 2 svazky ředkviček nebo nakrájené barevné papriky na jemné kousky, 1 svazek jarní cibulky, krenex nebo 3 rozpasírované stroužky česneku,
sůl

Ředkvičky nebo papriky umyjeme, odřízneme konce a postrouháme na struhadle a paptiky nasekáme na drobné kousky. Svazek jarních cibulek pečlivě umyjeme a pokrájíme i s natí nadrobno. Vše smícháme dohromady s tvarohem a solí. Podáváme s celozrnným pečivem .

 

 

Náhledy fotografií ze složky Dietní nápady

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Výborné nápady

(Olina, 25. 12. 2011 12:24)

na zpestření pohoštění. Postupně je všechny vyzkouším při posezení s kamarádkami či s rodinou nejen na Silvestra a přidám je ke svým receptům. Já jsem před několika dny obdržela emailem recept na tofunézu - majonézu z tofu. Pokud je zde na stránkách již uveden, tak se omlouvám, ale já ho četla poprvé. Máte některá zkušenost s tofunézou?

Re: Výborné nápady

(Eva, 25. 12. 2011 15:44)

Oli, neznám to, nemohla byste sem dát recept? E

Re: Re: Výborné nápady

(Olina, 25. 12. 2011 17:01)

Recept na tofunézu: Kostku bílého tofu (natural) vložíme na minutku do vroucí vody, může být ochucená ume octem. Vyndáme, rozmačkáme a rozmixujeme. Přidáme šalotku 1-2, nasekanou sterilovanou okurku, asi lžíci ume octa (zvláštně voní, docela jinak chutná a je spíš slaný než kyselý, normální ocet se jako náhrada nehodí a dá se koupit v obchůdku se zdravou výživou), sůl. Pro zjemnění můžeme přidat sójovou smetanu. Rozmixujeme a dochutíme citronovou šťávou, dijónskou ! hořčicí a na vyrovnání můžeme použít trochu medu nebo rýžového sladu (také obchůdek se zdravou výživou). To je vše, sama budu zvědavá jak to chutná, vyzkouším to na Silvestra. Zatím mi to spíše připadá jako tatarka.

Re: Re: Re: Výborné nápady

(Kamila, 24. 4. 2013 17:15)

Zajímalo by mě, jak to chutná. Zkoušel to někdo? Díky.

Na Silvestra, ale

(Olina, 26. 12. 2011 9:14)

zejména po něm se výborně hodí domácí rybí salát "Dobré ráno", který jsem již uvedla v rubrice Rybí týden. Po těch všech sladkostech se po něm jen zapráší, alespoň u nás.