Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vstřebávání živin z potravy

 

24.jpg

Bohužel ne vše , co sníme se  v těle plně vstřebá a je využito, tak postupně probereme, jak pomoci a zvýšit využitelnost významných položel potravy pro tělo.

Řešívám často i jídelníčky, kde je chodokrevnost nebo různé nemoci způsobené nedostatkem živin nebo vitamínů z potravy, postupně budu doplňovat tento dokument k tomuto tématu.
1. Chudokrevnost
Železo velmi špatně vstřebatelné – do těla přechází pouze 10 % nebo méně1 z celkového příjmu železa Lépe se vstřebává tzv. hem železo obsažené v červeném mase, drůbežím mase nebo rybách. Vstřebávání non-hem železa obsaženého v rostlinné potravě je silně závislé na zásobách železa v těle. Pokud má tělo dost železa z masa a ryb, již železo z rostlinných zdrojů skoro nevyužívá. Nejlépe se železo z masa vstřebá, když k masu už nepřidáme vejce a sýr. Nemusí se takto samostatně jen s přílohou jíst každý den. Naopak vhodný je salát se zeleninou obsahující vitamín C a zakápnutý citronovou šťávou.
Látky, které zlepšují vstřebávání železa z potravy
Bílkoviny z masa – mechanismus působení není prozatím jasný, ovšem je vědecky ověřeno, že i malá porce červeného masa, drůbežího nebo rybího masa přidaného k rostlinné potravě může několikanásobně zvýšit příjem non-hem železa z rostlinné potravy.
Vitamín C – udržuje železo v rozpustnější a snadněji vstřebatelné chemické Kyselina citrónová, kyselina jablečná, kyselina vinná – působí podobně jako vitamín C.
Kvašené výrobky - např. kyselé zelí nebo kefír, vstřebávání železa zlepšují kyseliny obsažené v těchto výrobcích
Naopak vstřebání železa snižují:
Vápník a další minerály – vápník a další minerály konkurují železu při vstřebávání v tenkém střevě. Ke snížení absorpce železa o 50 % stačí konzumovat spolu s jídlem 165 mg vápníku, tj. asi 20 g sýra nebo 1 sklenici mléka2. Vápník jako jediný z látek, které snižují vstřebávání železa z potravy, ovlivňuje nejen absorpce non-hem železa, ale také absorpci železa hemového.
Vaječné bílkoviny – vejce patří mezi potraviny s vyšším obsahem železa, ovšem obsahuje bílkoviny, které na sebe váží železo a tím omezují jeho vstřebávání v těle .
Takže pokud jste chudokrevní, je lepší pro Vás biftek bez volského oka.
Je lepší železo doplňovat preparáty v ranních a dopoledních hodinách, ideálně u oběda, odpolední a večerní vstřebávání je již hodně omezené.
Další aspekt je to, že pokud by se se železem užíval dohromady vitamín E, železo zabrání jeho vstřebávání, čili vitamín E zapít odděleně od železa, třeba odpoledne.
 
 
 

Náhledy fotografií ze složky 1 Moje zhubnutí navždy