Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trochu jiný pohled na své tělo

 

POKUD SE VÁM ZDAJÍ PÍSMENKA MALÁ, ZMÁČKNĚTE CTRL A DRŽTE A TOČTE KOLEČKEM NA MYŠI K SOBĚ, PÍSMENKA SE ZVĚTŠÍ A LÉPE SE ČTE.

1. Odpoutejte se od emocí a pocitů. Emoce - já to nedokážu, jsem zoufalá, že budu muset něco změnit a stresuje mne to, jak to vše realizuji, bojím se již dopředu a podobné - jsou zbytečné a ničemu neprospívající.

2. Řekněte si - já to chci vyzkoušet z těchto důvodů, dívejte se na důležitost těch důvodů, nedívejte se na obtíže. každý člověk v životě překoná mnohé překážky, takže zkušenosti jistě máte.Málo platné, doba je taková, že člověk, který je zdravější a energičtější, má více možností uplatnění a lépe se mu žije. Proč tedy s sebou tahat batohy tuku navíc???

3. Dívejte se na své tělo zvenku, je to určitý mechanismus, jak s ním budeme zacházet, tak bude kvalitně a dlouho fungovat. Přece každý den používáte různé přístroje, každý má návod k použití, no a tělo je takový přístroj také, protože jsou někteří lidé neznalí jeho fungování, jsou nemocní, mají nadváhu a předčasně umírají. Stejuně i přístroj stavěný na určitou nosnost, když j soustavně přetěžován, odchází předčasně na smetiště.

4. Jaké je vaše tělo?Jak se mu daří? Je to stroj, ve kterém žije vaše vědomí, když nebude funkční, zanikne s velkou pravděpodobností existence vašeho vědomí zde a v tomto čase.

Píši to tak obšírně, abych se nedotkla nikoho, podle mne si každý může věřit čemukoli, ale nesmí s tím obtěžovat ostatní lidi.

5. Oběhový systém těla- srdce je vám dáno úměrné ideálnímu tělu, tedy tělu bez nadváhy, my papáme a papáme, máme se dobře, telka je náš kamarád a pohyb je nepřítel. Tělo už není ideální, ale zvětšuje se, tkáně potřebují prokrvovat, ale cévy se pomalu ucpávají usazeninami.
Chudák srdce nechce , aby to velké a těžké tělo zemřelo, začne bojovat o přežití. Čerpá krev rychleji a vystřikuje ji do usazeninami zúžených cév pod větším tlakem. No a my máme vysoký tlak, bereme léky na úpravu tlaku, rozšiřování cév, rudneme v obličeji. Hlavně muži bývají při obezitě  nechutní, často se jim ještě zvyšuje produkce některých hormonů a vypadávají jim více vlasy, tvoří se jim lalok pod bradou a těhotenské  břicho. Ženy zase po určitém zvětšení těla připomínají spíš muže, křehká krása a elegance se vytrácí.

6. Trávení a metabolismus - každý stroj, který není přetěžovaný jednorázovým náporem , vydrží déle, motor , který přehříváme tůrováním, odejde dřív. No a všechny orgány zažívání potřebují menší porce a pravidelně, aby si v klidu pracovaly a opotřebovávaly se minimálně. Když půjdete na večeři s někým milým, dáte si něco smaženého s hranolkami a tatarkou a nějaký alkohol, vaše tělo bude mít přímo prasklé těsnění pod hlavou a pro dva další dny se motor skoro zadře, poškodí se játra, žaludek se překyselí se žaludek a sliznice bude alkoholem poškozená. Sice vám tam bylo dobře a jídlo i pití vám chutnalo, ale ukrátili jste si aktivní život, pákáte na sebe kornatění cév, odumírání buněk v mozku a ucpávání cév cholesterolem, to se staráte o své tělíčko, co?

7. Tělo řídí mozek - tedy je to vypínač, zapínač a ředitel dohromady. Ten musí zůstávat bystrý, dávejte přednost potravinám , které zlepšují jeho činnost a nepodporují kornatění cév. Číhá na nás zapomínání a ten Němec, co všechno schovává. Mozek sice potřebuje bílkoviny, ale nemusí mít nasycené mastné kyseliny. Tučná jídla, smažená jídla a slaná jídla podporují ucpávání a křehnutí cév v mozku. Zúžené tepny vedou k horšímu zásobování mozku kyslíkem a tím ke zpomqlování a zhoršování jho činností. Mozek se musí cvičit, berte a vítejte každou změnu ve vašem žibotě, nutí vás přemýšlet a efektivizovat zaběhnuté postupy, vytrhuje vás z otupění. vynikající je zelenina, ovoce  a ryby.

8. Pečujte o své tělo s láskou - jiné zatím nemáte, nelámejte nad ním hůl a nevzdávejte se, vypište si zdravé potraviny, vypište si vedle potraviny, které máte rádi, ještě vedle ty , které nejčastěji jíte. Když zjistíte velké rozdíly, řešte to, jinak se váš stroj opotřebí, součástky přestanou pracovat, nedejte se vláčet chutěmi a za každou potravinou si představte, jak působí na tělo, co mu dává kladného a záporného. Pečujte o tělo i povrchově, nemusí být každý nejkrásnější, ale může být upravený, voňavý  a elegantní, vkusně oblečený. Takoví lidé jsou nám všem příjemní.

9. Pohybový aparát - je to taková nosná konstrukce, je stavěný i s klouby na určitou zátěž, stejně jako naše srdce příroda nám jej dala na ideální váhu k naší výšce. I vozík na auto má svoji nosnost, když jej budeme soustavně přetěžovat a nebudeme se o něj starat, jednou nám může prasknout při jízdě třeba náprava nebo se vylomit kolo. Automatická pračka má také svoji maximální náplň třeba 5kg, když tam budete soustavně dávat 8kg, co se stane? Poškodí se. Váhu a výšku střelím podle sebe, moje tělo je vysoké 168cm, je konstruované na 68 - 70 kg váhy, já jsem na ničím nepřemýšlela, byla zabedněná a přetěžovala své klouby a páteř 94kg, kdybych nezhubla, utčitě bych se za čas se zlou potázala.

Co všechno obezita způsobuje?

Obezita působí mnohem více potíží, než si možná myslíme. Kromě komplexních kardiovaskulárních potíží a poruch metabolismu, které rozebereme dále, to může být třeba spánková apnoe. Vzniká tak, že tuk tlačí na dýchací ústrojí a způsobuje krátké zástavy dechu. V těle se hromadí oxid uhličitý, který způsobuje výraznou spavost a únavu během dne. Při dlouhodobém působení může dojít k pravostrannému srdečnímu selhání, plíce se nemohou dostatečně rozepnout a je ztíženo dýchání.

Obezita ale způsobuje i neurologické problémy, zvýšený nitrolební tlak bez zjevné příčiny, který má podobné příznaky jako nádor na mozku: závratě, zvracení, ale i poruchy vidění, které mohou vést k nevratnému poškození zraku. Cirhózu nebo stearózu jater si můžete přivodit i tehdy, saháte-li po alkoholu jen svátečně. Stačí mít pár desítek kil navíc, kvůli kterým se vaše orgány jako játra či ledviny doslova kontaminují tukem.

V neposlední řadě vede obezita k endokrinologickým problémům, k inzulinové rezistenci a následnému diabetu II. typu, ale třeba i syndromu polycystických ovárií, který může vést přes nepravidelný menstruační cyklus až k neplodnosti.

Kapitolu samu pro sebe představuje psychologický přesah obezity: poruchy sebevědomí, sociální izolace spojená s problematickým sebeuplatněním, to jsou základní stavební kameny deprese.

Hlavním strašákem obézních je metabolický syndrom. Je to řada rizikových faktorů, které vedou k předčasnému zhoršení zdravotního stavu a které máme často tendenci od sebe oddělovat. Jde přitom o smrtící koktejl příznaků, které není radno brát na lehkou váhu.

Významně metabolicky aktivnější je tuková tkáň, která je uložená mimo podkoží, v oblasti břicha, ve svalech a tukem obalených orgánech. Ta způsobuje komplexní metabolické změny, které působí ve vzájemné vazbě a mohou vyústit v metabolický syndrom.

Kritéria metabolického syndromu

Pokud splňujete první kritérium a pak alespoň dvě další, trpíte metabolickým syndromem

  • obvod pasu u žen nad 80 cm, u mužů nad 94 cm + 2 z následujících:
  • krevní tlak nad 130/85 mmHg
  • glykémie nalačno nad 5,6 mmol/l, nebo specifická léčba
  • triacylglycerol nad 1,7 mmol/l
  • HDL-cholesterol pod 1,25 mmol/l u žen a pod 1,03 mmol/l u mužů

Za základní problém metabolického syndromu je považována inzulinová rezistence, která vede k dalším potížím – rozvoji diabetu II. typu a komplikacím oběhového systému (jako je ateroskleróza, infarkt myokardu či mrtvice).

Hlavní problém syndromu tkví v tom, že se jedinec necítí nemocný, nemá vůli se léčit a k léčbě se dostává pozdě, když už je syndrom rozvinut nebo způsobí jeden z vážných následků.

Právě metabolický syndrom vede k výraznému zhoršení stavu, který by se při normální váze projevil třeba jen mírnou odchylkou v měření. Samotná obezita není spouštěčem vysokého krevního tlaku. Hypertenze je esenciální, nemá příčinu v obezitě, ale obezita tento daný stav výrazně zhoršuje..

Obezita ničí kluby a namáhá páteř, výsledkem jsou bolesti a někdy totální opotřebení mechanické a nevratné.

 

 

Náhledy fotografií ze složky 1 Moje zhubnutí navždy

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zdraví

(Pavlína R., 11. 9. 2009 12:48)

Opravdu pěkně napsané a zdraví máme jen jedno, také už o všem přemýšlím. Děkuji za vaše stránky moc jsem se z nich poučila a naučila.

velká pravda

(Vendula, 24. 6. 2009 14:58)

Ahoj Evo, máš opravdu jako ve všem, tak i zde v těchto článcích velkou pravdu. Musíme si dávat pozor na to naše tělíčko. Jsem už druhý měsíc v tomto programu a je mi moc fajn. Cítím se opravdu příjemně a nejsem vůbec unavená. Během této doby jsem zatím někde nechala 9 kg. Není to vůbec těžké , jen chce aby člověk uvažoval jak zde píšeš. Musíme se dívat i na potraviny trochu jiným pohledem. Moc Evo děkuji a všem děvčatum držím palce ! Jen asi nepřemluvím manžela, ten stále tvrdí ač má těhotenské bříško, že je stále stejný.
ahoj

perfektní pohled

(Jana Š., 22. 6. 2009 14:20)

Milá Evo, toto je fakt vysvětlení, které snad musí pochopit každý a myslím, že mi pomůže k úspěšné ní likvidace nadbytečných kilíček a hlavně to takto podám i manželovi, který potřebuje taky něco sundat a v porovnání s autem to půjde doufám jako po másle.
Děkuji