Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tři stadia v tomto stravovacím programu

POKUD SE VÁM ZDAJÍ PÍSMENKA MALÁ, ZMÁČKNĚTE CTRL A DRŽTE A TOČTE KOLEČKEM NA MYŠI K SOBĚ, PÍSMENKA SE ZVĚTŠÍ A LÉPE SE ČTE.

V podstatě má tento stravovací program tři stadia, kterými člověk prochází.

1. Doba , kdy se tělo zbavuje nadváhy

Ta se může u různých lidí různě prodlužovat podle jejich metabolismu a zdravotního stavu a také podle věku a dispozicí. Jak si můžete povšimnout v oddíle CO je nového?, poklesy váhy s sebou přinášejí její pozastvení v době nemoci / otoky sliznic\ nebo menstruace nebo špatného vyprazdˇnování. To jsou však jen dílčí jevy, srovnává se váha po týdnech a měsících, kde by měl být patrný úbytek. V podstatě by se měl vzít matematický průměr z prvních tří dnů a posledních tří dnů měsíce a rozdál mezi nimi je potom faktický úbytek. Přímé odečítání je úbytkem relativním, ovlivněným až z 20% momentálním stavem organismu. Pokud je na konci prvního měsíce tělo nemocné třeba nachlazením, je dobré s vyhodnocením úbytků počkat na dny po nemoci.

Tato doba je také rozdělena do prvního měíce a dalšího času.

První měsíc je přechodový pro tělo, učí se jinému rytmu, má mnohdy méně tuků než na kolik bylo zvyklé, pracuje i psychika, člověk zvyklý dát si snídani víc a potom až oběd musí najednou sníst k snídani méně a jiné složení a myslet i na svačinu. Také se zamýšlí ne nad tím na co má chuť, ale uvědomuje si, že jídlo není jen požitek, ale především palivo po tělo. Vnímá , že kde najde živiny, že jídlo je jejich zdrojem, že záměna sýra za mléko je možná, vždyť jde jen o zdroj živ. bílkovin, jde tu však o výši tuku v nich. Na jídlo na talíři má najednou jiný pohled, vnímá, že tuky zintenzivní chuť masa - bílkovin, ale tělu nepřinášejí moc užitku a stačí jich jen pár g za den, poznává, že chuť na sladké je sice uspokojitelná, ale potažmo přináší po krátké době další intenzivní pocity hladu. V období prvního měsíce doporučuji dost pít a pozorovat chování těla a jeho chutě v jednotlivých denních dobách, když budu vědět, kdy přichází moje slabá chvíle, mohu ji řešit racionálně s předstihem. Je třeba hlídat tempo, jakým váha klesá, pkud je to moc rychle, přidávají se meziporce, pokud se zastavuje dávají se mimořádné dny, které ji trochu popoženou. Ideální je kg za týden.

Základem je komunikace, když si někdo vezme jídelníček a komunikace nenastane, možná se potýká s některými lehce řešitelnými problémy zbytečně sám a možná ho i od pokračování odradí, ty konzultace nenabízím samoúčelně.

Je třeba si zvyknout na častější jídlo i pití, vlastně mizí návyk jíst bezmyšlenkovitě a cokoli. I když si přidávám mezijídla stál myslím a připomínám si, co to jídlo obsahuje a jak působí na moje tělo a zdraví, to je úplná změna a zintenzivnění vnímání jídla.

Druhý měsíc, je volnější, ten nám dává jistotu výběru, dny jsou zajímavější, občas se vracíme k některým jídlům nebo dnům z prvního měsíce, ale jdeme dál a učíme se měnit si v případě potřeby potraviny za podobné složením. Váha už nejde tak rychle, ale pomalu ubývá, kdo přidá nějaký pohyb cítí se dobře, plný energie. Na konci tohoto měsíce doporučuji navštívit lékaře a nechat i udělat testy na cholesterol, změřit si tlak a jiné potíže , které jste měli před celou akcí. Lepší výsledky motivují buď k pokračování v programu nebo k udržování vyvážené stravy a tím i snížené hmotnosti. Když si dáváme jídlo na talíř na konci tohoto měsíce, už předem odhadneme jeho množství, tučnost i jeho přínos pro tělo. Máme za sebou dvouměsíční cestu a přemýšlíme, zda je nezbytné si kazit zdraví zrovna tímhle řízkem nebo bůčkem a připadat si zase jako tlačenka na nožkách / název podle jedné spolubojovnice, která mi jej řekla/. Najednou vnímáme i lidi kolem sebe, vidíme, kolik jich své nemoci vlastně zaviňuje samo sobě bezmyšlenkovým jednáním, už nechceme být na této vegetativní úrovni, chceme něco víc.

2. Doba - ustálení váhy

Je veselejší a pohodová, vždyť mám, o jsem chtěla. Váhu je nutné sledovat, podle toho, jak kdo hubnul se potom navyšuje příjem Kj na den a sleduje s váha. někdo si dělá jídelníčky sám, někdo třeba v týdnu používá ty moje navýšené a o víkendech jí s rodinou a snaží se kalorických jídel sníst méně nebo je kompenzovat pohybem a aktivitou. Vždyť ví jak na to a co na něho zabírá.

je jasné, že řízky a sladké nejde jíst stál, ale jednou za čas v klidu, zase buď přidám pohyb nebo si dám odlehčovací den, vždyť ho ani nemusíte vymýšlet, je u diety. Prostě klid a pohoda, nákup nového oblečení - to je charakteristika této doby.

Je třeba mít napaměti , že tělo je živé, mění se obsah vody, mění se obsah střev a udržování váhy, znamená pohybovat se v rozmezí dvou kg sem tam, já například pendluji mezi 66 a 68.

Každá nemoc způsobí nalití sliznic voudou a tím nátůst váhy, nosohltan a rýma i kg a půl, hloupé ječné zrno půl kg.

Tato doba je individuální, v průměru trvá další asi dva měsíce.

3. Doba - nekonečné udržování

Tak tady už máme vypozorované při jakém příjmu nehubneme ani netloustneme a toho se držíme. V oku máme nejem přibližnou váhu potravin, ale víme, co je vhodné a co se musí omezit nebo vysportovat. Už se lépe a s radostí pohybujeme a pořídili jsme si nové onlečení. V kabelce máme vždy nějakou drobnost, abychom i pár kousanci mohli předcházet nadbytečnému ukládání tukových zásob a jinak si žijeme v klidu, máme přece vše pod kontrolou a jíme hlavičkou nejen pudově.

 

Náhledy fotografií ze složky 1 Moje hubnutí

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ahoj

(Martina , 31. 1. 2011 18:58)

Je mi 36let a vážím 110kg.Minulí rok jsem se rozvedla a užívám invalidní důchod.Trpím cukrovkou a beru léky.Moje adresa MARTINA631@seznam.cz