Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dietní pečení

 

Recepty na zdravé pečení

 

Tady je pár doporučení

1. Změňte mouku

Při přípravě těsta hledáme ve spíži nejprve bílou mouku.  Zkusme ji ale vyměnit za mouku špaldovou, pohankovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou. Bílá mouka neobsahuje cenné vitaminy a minerály, vlákninu a navíc i zhoršuje trávení a překyseluje organismus. Bílá mouka v kombinaci s cukrem zvyšuje glykemický index potravin, proto poté neustálé mlsáme a máme chuť na sladké. Pokud máte obavu z výsledného těsta, použijte pro začátek bílou mouku v kombinaci s celozrnnou a to 1/3–1/5 celozrnné či jiné mouky.

2. Nepoužívejte bílý cukr

Množství cukru můžete buď jednoduše snížit oproti doporučovanému množství, které radí recept nebo ho nahradit jiným sladidlem. Co se týká hnědého cukru, je to vlastně bílý cukr, který ale nebyl při výrobě dokonale zbavený zbytků melasy. Díky melase tedy obsahuje přírodní cukr kromě sacharózy i malé množství vitaminů, minerálních látek a aminokyselin. Hnědý cukr tedy poskytuje tělu kromě energie alespoň malé množství potřebných látek, ale jeho používání je jen o málo zdravější než u bílého cukru. Vliv na vznik zubního kazu, obezity nebo cukrovky je stejný.

Přírodní třtinový cukr má jantarově zlatou barvu a vyrábí se jen krystalizací čerstvé třtinové šťávy s vynecháním všech chemických procesů a přísad. Má typickou karamelovou chuť a vůni po ovoci a medu.

Proto místo bílého cukru používejte přírodní sirupyjavorový (výhodou proti cukru je nižší obsah energie a obsah minerálií, vyšší sladivost - menší množství sirupu se sladkostí vyrovná většímu množství cukru), agávový, kukuřičný, rýžový sirup, ječmennou sladěnku (ječmenný slad obsahuje více než 60 % cukru maltózy, který se oproti sacharóze vstřebává pomaleji a způsobuje menší výkyvy v hladině krevního cukru než klasický cukr, obsahuje vitaminy skupiny B a minerální látky), pšeničný sirup a podobně. Cukr lze z velké části také nahradit například fruktózou (ovocný cukr – jeho sladivost je asi o třetinu vyšší než u klasického cukru, takže jí pro dosažení stejné sladkosti stačí použít méně), stévií, máčenými rozinkami ve vodě (voda z rozinek nasládne, a získáte tak „sladkou vodu"). A samozřejmě nezapomínejte na med (oproti cukru obsahuje med kromě cukrů glukózy a fruktózy také minerální látky - fosfor, vápník, hořčík a zinek, vitaminy B skupiny a enzymy).

 

3. Máslo nahraďte rostlinnými oleji

Vánoční cukroví je s použitím másla plné nasycených tuků, které vedou ke zvýšené tvorbě cholesterolu v těle a ke zvýšenému ukládání tuku v těle, zvyšují riziko nemocí srdce a cév a také nádorových onemocnění. Proto volte tuky nenasycené, které se vyskytují v rostlinných olejích. Nejlépe když si koupíte rostlinný olej v biokvalitě.  A abychom předešli znehodnocení tuků, vyzkoušejte cukroví s krátkou dobou pečení nebo cukroví nepečené.

4. Vynechte krémy a tučné pomazánky

Krémy a tučné pomazánky nejsou nezbytné, proto vyzkoušejte karobovou pomazánku s ořechy, kterou můžete dosladit přírodními sladidly nebo rozinkami. Můžete přimíchat mandlové nebo arašídové máslo s rýžovým sirupem nebo džem bez přidaného cukru, či domácí.

5. Kakao a čokoláda

Když používáte kakao, vybírejte kvalitní, nejlépe se značkou sociálně aekologicky férového obchodu - Fair Trade. Nebo zkuste karob a karobové bonbony pro výrobu čokolády. A co je karob, čili svatojánský chléb? Asi 20cm dlouhé lusky rohovníku obecného se melou na prášek podobný kakau. Karob je zdravější variantou kakaa a čokolády, obsahuje méně tuků a má asi o třetinu nižší kalorickou hodnotu, přičemž například v pečivu jej od kakaa téměř nerozeznáte (pro srovnání kakao obsahuje 17 % tuku a asi 1760 kJ ve 100g; hořká čokoláda 32 % tuku asi 2200 kJ ve 100g; karob obsahuje 4 % tuku a asi 1100 kJ ve 100g).

6.  Kypřící prášek bez fosfátů

Klasický kypřicí prášek obsahuje fosfáty, které pro tělo do jisté míry představují zátěž. Fosfor spolu s vápníkem tvoří hlavní součást kostí a zubů. Je ale dobré vědět, že nejen jeho nedostatek, ale i nadbytek může být příčinou řady zdravotních komplikací. Proto použijte takzvaný vinný kámen neboli kypřicí prášek bez fosfátů nebo jedlou sodu. Zakoupíte v obchodech se zdravou výživou.

7. Neobalujte cukroví v dalším bílém cukru

Místo obalování cukroví v moučkovém cukru zkuste obalovat v sušeném ovesném mléce – má jemně sladkou chuť.

8. I vejce lze zaměnit

Vajahit je rostlinná náhrada vajec, která plně nahradí vejce při pečení (ne v omeletách). Je vhodná pro antisklerotickou dietu, protože oproti vejci obsahuje minimální množství cholesterolu. Zároveň snižuje energetickou hodnotu jídel. Pro lepší konzistenci těsta lze zkombinovat Vajahit s jedním vejcem dohromady. Vejce ale nemusíte vyřazovat, pokud jich sníte menší množství. Dejte přednost vejcím z přirozeného chovu, tedy z ekofarmy nebo z domácích chovů.

 9. Nahraďte kandované a sířené ovoce

Ideální je nasušit si své vlastní ovoce, ale pokud jste tak neučinili, kupujte si jen nesířené sušené ovoce nejlépe v bio-kvalitě. To poznáte podle bio značky, protože ta síření zakazuje. Sířením si ovoce zachovává původní barvu ovoce a zabraňuje přirozeným enzymatickým změnám (hnědnutí ovoce). Citlivost na oxid siřičitý je individuální, ale u citlivějších lidí může vyvolávat bolesti hlavy či nevolnost. U astmatiků dokonce alergické reakce. A určitě se tak vyhnete jakýmkoli chemickým barvivům! A co kandované ovoce? To obsahuje přidané jednoduché cukry, které již do cukroví nejsou potřebné, proč si ho zbytečně navíc přislazovat.

Tvarohový dortík s čokolábovým krémem
16681789_1425585037452190_6678712079799908710_n.jpg
Zdravý koláč, musí ztuhnout Těsto: 1 hrnek vloček 4 PL jogurtu 1 PL medu 1 PL kakaa trochu jedlé sody (na špičku čajové lžičky)
Tvarohová část: 2 vaničkové nízkotučné tvarohy 3 vejce 1 vanilkový pudinkový prášek 1 středně velký banány Může se přidat i stévie Tmavý krém - tvaroh s kakaem a rozmixovanym banánem se smicha s vlažnou zelatinou a nechá ztuhnout. Postup:
Vločky si tyčovým mixérem nadrtíme na mouku, přidáme kakao, jedlou sodu, jogurt i med a ručně umícháme do podoby lepkavého těsta. Velkou dortovou formu si vyložíme (vlhkým) pečícím papírem a gumovou stěrkou rozetřeme těsto. Je dobré si ji namáčet do vody, těsto se na ni pak nelepí a lépe se s ní pracuje. Následně formu vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme 10 minut. Během toho, co se nám korpus peče, si rozmixujeme banány a smícháme je s tvarohy,vejci, pudinkovým práškem a popř. jiným sladidlem. Pak už jen natřeme tvarohovou směs na korpus, který jsme právě vytáhli z trouby, a ještě dopečeme na 150 stupňů asi 45 minut. Nahoru dam po vychladnutí tvarohový kakaový krém a ozdobim.-tvaroh s kakaem a rozmixovanym banánem se smicha s vlažnou zelatinou a nechá ztuhnout. www.kgdolu.estranky.cz
 

Obrácená buchtička podle Evičky
Chutná a voní díky jablkům a skořici úžasně a také je velmi snadný. Může posloužit jak ke snídani či ke svačince, když jej doplníte o zdroj bílkoviny.Kdo snižuje v jídle obsah sacharidů, může použít místo mletých vloček mandlovou mouku.
100 g vloček (ovesných)
20g mleté lněné semínko
10g chia semínka
120 g bílý jogurt okolo 3% tuku na 100 g
3 vejce
1 zralý banán
lžíce másla
350 g jablek
1 lžíce medu
skořice
špetka sody
hrst ořechů
Vločky a chia semínka umeleme (můžeme v mixéru) na mouku a nasypeme do misky.nebo použijeme mandlovou mouku. Poté dáme do mixéru tři žloutky a banán a mleté lněné semínko, též rozmixujeme. Vmícháme do vločkové mouky, přidáme bílý jogurt a nakonec vmícháme sníh z bílků a špetku sody.
Rozpustíme lžíci másla a přidáme lžičku medu a lžičku skořice a hrst ořechů. Chvilku prohřejeme, až začne směs hnědnout, přidáme na tenké plátky pokrájená jablka a důkladně promícháme.
Koláčovou formu vymažeme mašlovačkou řepkovým olejem, vysypeme vločkami nebo kokosem, vlijeme na dno jablečnou směs a na ní navrstvíme těsto. Pěkně uhladíme a pečeme cca na 180-200 °C cca 25 min. Poté vyklopíme na talíř. Chutná skvěle teplý i studený.

Fotka uživatele Zhubněte jídelníčkem na míru a běžným jídlem.

jeden větší kousek z vloček

1/10: 696 kJ 4,3 g B, 24 g S (8,2 g cukr), 5,2 g T a 3 g vlákniny.

 
Pohankovočočková bábovka
16508735_1421729477837746_5090412647728698985_n.jpg
Hrníček pohankové mouky, 3/4 hrníčku čočkové mouky a 1/4 hrníčku vlákniny, 2 žloutky, 3 lžíce agavového sirupu nebo medu, hrníček selského jogurtu, pokud bude směs dost hustá trochu mandlového mléka na zředění, lžička vrchovatá jedlé sody, vše smíchat a přidat sníh ze dvou bílků, pečemě pomalu na 150 stupňů 40 - 45 minut, lze kombinovat i s kakaem.
 
Makovník bez mouky
250 g tvarohu, 4 vejce, 200 g mletého maku, 2 lžičky prášku do pečiva ,1 lžička sody,2 lžíce medu, špetka soli,2 lžíce vlákniny,2 lžíce ovesných otrub, 300 g nastrouhaných (nahrubo) jablek
Žloutky dáme do mísy a přimícháme k nim tvaroh, mák, med, prášek do pečiva, sodu,vlákninu,otruby a jablka.
Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi.
Dáme do pekáčku (24x30) vyloženého pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě 170.st asi 30. minut- podle trouby.
Před pečením můžete posypat sezamem.Servírovat samotné nebo ozdobit domácí lučinou nebo bílým jogurtem.
 
Koláč s tvarohem od Jarky P
Testo:2 hrnky jemnych ovesnych vlocek,hrnek kefiru,ja dala cely 250 ml,dve hrsti rozbitych orechu nebo jinych seminek,3 lzice oleje,70 g trinoveho cukru,1 lzice medu,prdopec ,zamichat a dat do mensiho plechu na pecici papir a 10 min.zapect.pripravit si tvaroh :2 tvarohy,200 ml mleka,1 vejce,trochu cukru,vanilk.cukr,pudink,zamichat,smichat s ovocem,dat na predpecene testo a pect cca 40 minut.
 

Mrkvové muffiny s ricottou

SUROVINY na 12 muffinů:

Těsto:

mouka celozrnná špaldová 200 g

olej řepkový 60 g

vejce 2 ks 

jogurt bílý 150 g

agávový sirup 100 g

kypřící prášek 12 g

sůl 0,5 g

mrkev 200 g

citrónová šťáva 10 g

skořice mletá 5 g

vanilkový extrakt 5 g

ořechy vlašské 50 g

Náplň:

ricotta nízkotučná 130 g  může být i nízkotučný tvaroh

agávový sirup 20 g

POSTUP:

Předehřejeme si troubu na 180 ° C.  Smícháme ricottu s agávovým sirupem a dáme na chvíli do mrazáku ztuhnout. Mezitím si mrkev nastrouháme najemno a v míse smícháme s olejem, vejci, bílým jogurtem, agávovým sirupem, špetkou soli, citrónovou šťávou, vanilkovým extraktem a nasekanými vlašskými ořechy a vše spojíme dohromady. Přisypeme mouku s kypřícím práškem a důkladně promícháme. Formu na muffiny vyložíme papírovými formičkami a dáme nejdříve lžíci těsta na dno, pak lžičku ztuhlé ricotty a následně navrch vrchovatou lžíci těsta. Takhle postupujeme u všech muffinů. Dáme do trouby na 20 minut péct dozlatova. 

Jablečný koláč z kuskusu od Evy B

Jablková buchta s kuskusem:240 g kuskusu zalít 500 ml horké vody.Když kuskus vychladne,vyšlehat 3 vejce se 100 g cukru,nemusí být tolik nebo se dá nahradit dietním sladidlem.Do vyšlehaných vajec zamíchat kuskus,nalít na plech na pečící papír.Na to nastrouhat jablka,posypat skořicí,kokosem a mletými ořechy.Můžou být i rozinky.Pečeme v troubě na 170 stupňů 30-40 minut

Pohanková buchta od Zdeničky
 
Pohanková buchta necelý hrnek pohanky (asi 150-200 g) 1 tvaroh ve vaničce (250 g) 2 vrchovaté lžíce bílého jogurtu 1 vejce 1 jablko 1/2 citronu třtinový cukr podle chuti 1 vanilkový pudink (prášek) 1 lžička prášku do pečiva sušené brusinky (švestky, hrozinky...)
1. Pohanku na sítu propláchneme, zalijeme stejným množstvím vařící vody, zakryjeme a necháme vystydnout (nejlépe v peřinách). 2. Oloupané jablko nastrouháme nahrubo a zakapeme citronem. Tvaroh, jogurt, vejce, pudinkový prášek, prášek do pečiva, sušené ovoce a jablko metličkou promícháme a přimícháme i vystydlou pohanku, do které se horká voda vstřebala. 3. Formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut (na cca 170 st.C). Můžete přidat i drobné kousky 85% čokolády, karob.
 
Zdravější bábovka od Věrky
 
350g jablek,400g ovesných vloček,10g jedlé sody, 2pol.lžíce olivového oleje,220g bílý jogurt,lžička skořice,120g medu,3 vajíčka,2pol.lžíce kakaa. (brusinky,rozinky,ořechy,mandle....dle chuti).Očištěná jablka nastrouháme,žloutky+med ušleháme do pěny,postupně přidáme zbytek,nakonec ov.vločky,smíchané se sodou a skořicí.Vmícháme sníh.Část těsta obarvíme kakaem,formu vymažeme olejem,vysypeme(já mám teflonovou-takže nic)a střídavě vrstvíme těsto. V polovině těsta posypu buď oříšky,rozinkami-co je po ruce,a nebo taky nic.Navrstvíme zbytek těsta.Pečeme na 150stupňů 55-60 min. Kdo z návštěvy má rád sladké,může si pocukrovat dle chuti,já nic. Je to mňamka.
 

Jablečno-hruškový fit koláč

2 větší jablíčka a 2 větší hrušky

  • 100 g rozmixovaných ovesných vloček nebo ovesné mouky
  • 70 g špaldové mouky
  • 60 g kokosového oleje (mám raději verzi bez typické kokosové příchuti) nebo přepuštěného másla
  • 150 g sušených datlí
  • skořici, 1 bio vanilkový pudink

Nejprve si dejte přes noc namočit sušené datle.

 

Stačí je v misce zalít vodou, aby byly akorát ponořené a poté vše tyčovým mixérem rozmixovat. Zhruba 2/3 takto vzniklého sladidla použijete do těsta a zbylou třetinu přidejte do ovocné náplně.

Těsto připravíte smícháním ovesné a špaldové mouky, kokosového oleje, 2/3 rozmixovaných datlí. Dobře jej zpracujete a nechte chvíli odležet v lednici.

Mezitím si připravte ovocnou náplň. Jablíčka a hrušky umyjte a bez loupání je nastrouhejte na hrubo. Smíchejte je se 2 lžícemi skořice, 1/3 datlového sladidla a vanilkovým pudinkem.   Formu na koláče vymažte kokosovým olejem nebo máslem, vysypte moukou a natlačte těsto, aby bylo asi 0.5cm vysoké . Na to ovocnou náplň a pečte ve vyhřáté troubě na 180. st 25-30. min. Podle trouby.

Já jsem povrch ještě posypala sezamem nebo můžete přidat sekané oříšky.

Cizrnová Nutella

Suroviny:

1 hrnek uvařené nebo konzervované cizrny/použil jsem konzervu je chutnější/
2 lžíce arašídového másla (nebo jiného ořechového másla či mletých oříšků)/použíl jsem lískové mleté oříšky/
2 lžíce kakaa holandského typu (ne slazené granko)
2 lžíce kokosového oleje/použil jsem Sanu tmavou/obal/na polevy dortů/
cukr nebo jiné sladidlo podle chuti/použil jsem med/

Postup přípravy receptu

Cizrnu rozmixujeme s trochou vody na hustou hladkou pastu. Přidáme ostatní suroviny, znovu promixujeme a můžeme podávat.

Poznámka

Cizrna má sama o sobě oříškovou chuť a v kombinaci s kakaem mi opravdu vzdáleně připomínala oříškové pomazánky typu nutela. Chvíli jsem experimentovala se surovinami, až jsem získala takovou odlehčenou verzi nutely, která je místo nezdravých tuků a cukrů plná bílkovin a kvalitních tuků. Množství cukru si může každý upravit podle chuti, dá se použít třtinový cukr, ale i med, agávový sirup nebo stevia.

Zdravý jablečný dezert

400 ml bílého jogurtu

  • 250 g ovesných vloček
  • 5 ks jablek
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 200 g vlašských ořechů
  • 50 g hrozinek
  • 50 g sušených švestek
  • skořice

Omytá a oloupaná jablka nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme nahrubo.

Vločky smícháme s jogurtem, medem a takto připravenou směs rozdělíme na 2 části.

První část směsi klademe lžící na plech vyložený pečícím papírem. 

Na směs dáme jablka, nahrubo nasekané vlašské ořechny, hrozinky, pokrájené sušené švestky a posypeme skořicí.

 

Nahoru dáme druhou část směsi z jogurtu a vloček. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 30 minut. Po úplném vychladnutí můžeme podávat.

Cuketovo mrkvová buchta z ovesných vloček

 Zdenka Vyorálková

1 střední cuketa (nastrouhané asi tak 2 hrnky )  (  hrnek = 250 ml )

2 větší mrkve

3 vejce

2 hrnky jemných ovesných vloček ( používám z Lidlu)

1 hrnek podmáslí ,myslím že by mohl být i kefír

½ hrnku řepkového oleje ( dala jsem menší půlku)

½ hrnku třtinového cukru ( záleží jak chce kdo sladké)

1 prášek do pečiva

2 lžíce karobu

1 lžičku skořice

slunečnicové, sezamové a lněné semínka, brisinky

Na hrubo si nastrouháme se slupkou cuketu , mrkev, přidáme do toho vločky a podmáslí, zamícháme a počkáme tak 10. minut aby vločky nasákly.Přidáme vše ostatní, zamícháme a dáme na pekáč vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 st. Asi půl hodiny.

Po vychladnutí můžeme povrch potřít marmeládou nebo tvarohem nebo domácí lučinou.

Mě chutná i bez nátěrky

Jahlová buchta s ovocem a tvarohem

250 g jahel

250 g tvarohu ( ve vaničce )

    2 vejce ( žloutka a bílka zvlášť )

    2 lžíce karobu ( nemusí bý )

    1 lžička skořice

3 – 4 lžíce agávového sirupu – jak kdo má rád sladké

ovoce – podle potřeby a podle chuti ( já dala borůvky a červený rybíz )

Nejprve jahly spaříme 3x vařící vodou a pak uvaříme ve vodě se špetkou soli v poměru 1:1,5 vody.

Pak v míse vyšleháme žloutka s agávovým sirupem, přidáme tvaroh, uvařené jahly,karob,skořici a nakonec vmícháme opatrně sníh s bílků.

Dáme do pekáčku nebo do dortové formy vyložené pečícím papírem, na vrch dáme ovoce ,

já ještě posypala slunečnicovými a sezamovými semínky a udělala jsem si posýpku – nemusí však být.

Posýpka: trochu másla,mleté ořechy, trochu stévie a trochu špaldové mouky,trochu ovesných vloček

Pečeme ve vyhřáté troubě 180. st. Asi 20 – 30. minut podle trouby (měla by být dozlatova upečená)

 

Mrkvový dort

2 mrkev nastrouhat na jemno

1 jablko nastrouhat na hrubo

1 hrnek špaldové mouky

1 hrnek kefíru

na špičku lžičky jedlá soda

1 PL kokosového oleje

2 žloutky , z bílků sníh

je li potřeba dosladit stevií

různá semínka ( sezam, slunečnice...), brusinky nebo co kdo chce

trochu skořice

Vše smíchat , dát do dortové formy na pečící papír a dát péct, až vystydne ozdobíme nastrouhaným šmakounem a čerstvým ovocem

Cizrnová bábovka od Veroniky - ale s tím cukrem bych šetřila a co dát mixované sušené ovoce, steviol i med je lepší

Ingredience

    • 400 g konzerva cizrny, scezená a propláchnutá - šla by i vlastní vařená, nepřikláním se ke konzervám
    • 150 ml pomerančové šťávy  - také sladí !!!
    • 4 vejce
    • 1 lžička vanilkového extraktu 
    • 200 g třtinového cukru - ale s tím cukrem bych šetřila a co dát mixované sušené ovoce, steviol  i med je lepší
    • 70 g kakaa holandského typu
    • 2 lžičky bezlepkového kypřicího prášku 
    • 1 lžička jedlé sody
    • tuk na vytření formy a kakao na vysypání

Příprava jídla

1 Cizrnu rozmixujte dohladka a vešlehejte ostatní suroviny.

2 Nalijte do menší bábovkové formy vytřené tukem a vysypané kakaem. Pečte asi 50 minut při 175 °C.

ZDRAVÉ COOKIES

  • 250 g umletých ovesných vloček
  • 100 g hořké čokolády
  • 150 ml oleje
  • 10 PL javorového sirupu
  • 3 PL kakaa
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů

 

Postup přípravy

Místo javorového sirupu se dá použít i med nebo jiné sladidlo, stačí i normální kypřící prášek. :-) Všechny suroviny smícháme v míse a uplácáme hezké bochánky...

Mrkvovo-meruňková buchta se šmakounem

4 střední mrkve

2 jablka

3 vejce

1,5 hrnku špaldové celozrnné hladké mouky ( hrnek 0,25 l )

0,5 hrnku celozrnné žitné mouky

0,5 hrnku třtinovéhu cukru

0,5 hrnku řepkového oleje

1 lžička jedlé sody

1 hrnek podmáslí

300 g meruňkového šmakouna

1 lžíce skořice

hrst brusinek, 3 lžíce slunečnicových semínek,1 lžíce lněných a 1 lžíce sezamových semínek,

čirá želatina

8 – 10 meruněk, popř, pár jahod,

trochu domácí meruňkové marmelády na potření

Nastrouháme mrkev na jemno, jablka na hrubo, přidáme mouku, cukr, olej, podmáslí,jedlou sodu,a nastrouháme na hrubo 100 g. meruňkového šmakouna, vejce, skořici, brusinky,semínka.

Vše pořádně promícháme a dáme do pekáče , na pečící papír.Pečeme v předehřáté troubě 200 . st.

20 – 25 minut.Po vychladnutí potřeme jen tence meruňkovou marmeládou, nastrouháme 200 g

meruňkového šmakouna.Poklademe kousky meruněk, popřípadě trochou jahod a zalejeme připravenou čirou želatinou podle návodu.Dobrou chuť

Perník s pohankou

Dělala jsem skvělý PERNÍK S POHANKOU

 

Suroviny:

150g celozrnné hladké mouky

150g celozrnné hrubé mouky

250g medu

90g  pohanky

150ml oleje

3  vejce

2 lžíce kakaa

2 lžičky perníkového koření

1 lžička strouhané citrónové kůry

90g rozinek

cca 1 dcl mléka

1/2 lžičky jedlé sody

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 stupňů.Med rozmícháme s vejci a olejem,přidáme sypké složky kromě sody a za stálého míchání přidáváme mléko či vodu,dokud nezískáme konzistenci litého těsta.Nakonec vmícháme jedlou sodu,nalijeme do vymazané formy a pečeme asi 40 minut.Po deseti minutách pečení zmírníme teplotu na 160 stupňů.

BANÁNOVÉ SUŠENKY 3 banány 2 lžíce mléka 3 lžíce medu , nebo dvě a trochu tekuté stévie skořice na dochucení 180 g posekaných nebo jemných ovesných vloček Hustou hmotu umíchejte vidličkou nebo v miceru a nechte 10 minut odstát. Na pečící papír dělejte placičky nebo bochánky a na 200st. pečte asi 20 minut.

Jahodový tvarohový dortík se stévií

Namočím želatinu do cca 1dcl mléka (případně ovocné šťávy), nechám 10 minut nabobtnat a pak na velice malinkém plamínku jen rozpustím - nesmí se to vařit!!! a naliju poté do libovolné směsi, která by dohromady měla mít 500-600g, naliju do dortové formy, ve které mám upečený piškot, nahoru dávám ještě ovoce a dort želé - lze ale i vynechat ovoce a udělat na ztuhlý želatinový krém jen vrstvičku červeného dort želé.

dsc_0063.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozor na vánoční sladkosti a klasická jídla
vanilkové rohlíčky - 100g - 2500Kj
linecká kolečka s marmeládou - 100g - 2150Kj
čokoládové kuličky a ořechy a rumem nepečené - 100g - 2700Kj
jeden perníček - 300Kj
jedna pracka - 400Kj
jedna rumová kulička - 400Kj
jeden pocukrovaný kousek štrůdlu - 1000Kj
jeden plátek tukové vánočky .- 900Kj
talíř 250ml rybí polévka se smetanou a zásmažkou - 1000Kj
klasický bramborový salát a majonézou 2 vrchovaté polévkové lžíce + jedna porce 250g smažený kapr - 3500Kj

Perníčky ze špaldy : 40 dkg hladké špaldové mouky 7 dkg másla 2 celá vejce 14 dkg třtinového cukru 2 lžíce medu 1 lžička jedlé sody 2 lžíce koření do perníku Zpracujeme těsto, vyválíme asi na 0.5 cm, potřeme vajíčkem a pečeme 7. min. v troubě na 200 st. C

Kolečka s ovesnými vločkami
Suroviny:
150 g hladké mouky

100 g moučkového cukru nebo 5 lžic medu

150 g ovesných vloček

80 g másla

vanilka nebo vanilkový cukr

1/2 (7 g) prášku do pečiva

1 vejce

1 polévková lžíce vody
Vločky na pánvi nasucho opražíme, až voní jako oříšky a pak umeleme. Všechny ingredience smícháme, vytvoříme těsto (pokud se drobí, zkuste přidat trošku vody nebo kousek másla).

Vánoční cukroví podle jogínů
Základní těsto
1 kg mouky (1:1, celozrnná mouka přesátá, hladká), 500 g ghí (másla), 1 dcl vody, 6 lžic medu g cukru moučka
Zázvorové těsto
+ 2-3 pl sušeného mletého zázvoru
Kakaové těsto
+ karob dle potřeby zabarvení (náhražka kakaa)
Ořechové těsto
+ 200 g strouhaných ořechů
Kokosové těsto
+ 200 g kokosu

Postup:
Uhněteme těsto a necháme jej přes noc odstát. Různě tvarujeme do formiček nebo vykrajujeme a zdobíme. Ukládáme na plech a pečeme na 175 °C 10-15 minut, dle barvy (narůžovělá).

Kokosky
250 g strouhaného kokosu, 4 lžiček medu, 400 ml mléka, 100 ml sušeného mléka, vanilka nebo vanilkový cukr
Postup:
Uhněteme těsto a necháme přes noc odstát. Druhý den pokládáme na vymaštěný plech asi po dvou čajových lžičkách. Pečeme na 120 °C asi 5-10 minut (růžová barva). Sundáváme z plechu za tepla, aby se nepřilepily.

 

Banánové cukroví
2 banány
1hrnek ovesných vloček
1PL masla
1/2CL prasku na peceni
1/2CL skorice
1/3hrnku cokoladovych vlocek nebo 2 lžíce medu
1) Predehrejme si troubu na 180°C.
2) Vezmeme si banany a vidlickou je rozmackame na kasicku. Dohromady by nam mel vyjit jeden hrnek kase. maslo, tak smichejte dohromady s banany
3) Ve vetsi misce smichame vsechny suche ingredience a do ni pak dame bananovou kasi a spojime dohromady
4) Na plech vylozeny pecicim papirem davame polevkovu lzici susenky, vytvarujeme a dame pect na 15minut. Zalezi pak na vas, zda mate susenky radsi krupavejsi nebo vlacnejsi. Peceni na 15 minut nam udela susenky vlacnejsi.

Kynutý koláč s karobem
250 ml vlažného mléka, kostka kvasnic, 200g hladké mouky bílé, 200g celozrnné hladké mouky , 100 g mletých ovesných vloček, 2 žloutky, 100ml řepkového oleje, lžička octa, špetka soli, 2 lžíce cukru nebo 5 lžic karobu.
Nechat vzejít kvásek, přidat do surovin a vypracovat hladké těsto, kyne jen chvilinku.
2 tvatohy a 3 vejce , rozinky pokud se nedrží dieta a borůvky pokud se dieta drží a stevie , smíchat a rozetřít na těsto
poházet borůvkami nebo jiným ovocem
drobenka trošku mouky, vločky, lžíce másla a a 2 lžíce karobu
karob - 100g 929 kJ
80 g Sacharidy:
40 g Z toho cukry:
4,6 g Bílkoviny:
3,98 g - vláknina
260 mg Vápník:

Trochu dietnější koláč z meruněk

Lámala jsem si hlavu, jak děti uspokojit a při tom je nenarvat cukrem, trochu nedietních věcí tam je , ale i toho dobrého, snad to synci vysportují:
1. hmota :Smíchané dohromady jeden hrnek cizrnové mouky, 3/4 hrnku celozrnné a 1/4 hrnku vlákniny, 4 lžíce sladidka se stevií a 6 lžic ovesných vloček a hrst rozinek a prášek do pečiva bez fosfátů
2. hmota: 3 tvarohy nízkotučné , půl sklenice mléka a 3 vejdce a 1,5 lžíce sladidla
- plech lehce vymazaný řepkovým olejem a na něj nasypeme 3/4 1. hmoty
- polejeme 2. hmotou
- poklademe meruňkami hodně hustě
- do zbytku 1. hmoty jsem přidala víc vloček a pol,lžíci hery máslové a udělala takovou divnou drobenku a nasypat na meruňky
- péct 45 minut na 180st

11781608_1011394372204594_1787813014529715897_n.jpg

 

 

 

 

 

 

Tvarohový mazanec1779059_954259597918072_4945137965998496747_n.jpg

250 ml polotučného mléka
25g droždí
35 g cukru třtinového nebo steviolu 20g
550g mouky, tmavá a bílá půl na půl
špetka soli
250g měkkého tvarohu
3 vejce
plázky mandlí a rozinky namočené ve vodě, pol.lžíce rumu
nechat vzejít kvásek, pak vše zapracovat do těsta a nakonec kvásek, těsto dopracovala pekárna, pekla jsem v troubě na 180stupňů 45 minut

 

Dietní buchtička pro cvičící lidi bohatá na bílkoviny

 

Možná ne úplně dietní pokus, ale velice poživatelný. Vymazala jsem plech, to mi připadalo, jakože lžíce sádla na celý plech nás nezabije.16889_941951889148843_4058515906471883439_n.jpg
V misce jsem smíchala kukuřičnou mouku - hrnek a půl, trochu celozrnné - asi půl hrnku a 5 lžic hotového pohankového kuskusu, 2 lžíce medu, trochu stevie a lžičku a půl sody, 3/4 směsi jsem dala na plech.
V jiné máse jsem rozmíchala 3 tvarohy, 4 vejce, trochu mléka, jeden pudinkový prášek a 2 lžíce medu a trochu stévie, směs jsem ochutnala, aby byla dobrá.
To jsem nalila a první vrstvu. na to jsem rozložila meruňky od babičky zavařené bez cukru.
Na ro posypala zbytek směsi s moukou a na 180 pekla do růžova.
Koláč pomalu chladnul. Když byl chladný, ušlehala jsem dva čokoládobé pudinky zastudena a 400ml studeného mléka, osladila zase stévií a po ušlehání ještě vmíchala tvaroh.
Rozetřela na koláč a posypala ne ořechy, ale amarantovými vločkami.

Tvarohový dortík slazený stévií10897822_909964029014296_550830877054275988_n.jpg

Na pohled hrůza, dort, ale korpus jsem pekla půl z mouky a půl z mletých vloček a nesladila, krémy je vařený pudink , želatina a tvaroh oslazené stévií ( nám doma nevadí), no a místo marmelády jsou uvnitř zmražené meruňky rozmixované na kaši.

Jahodový koláč ve zdravější variantě
Těsto - 2 hrnky mouky 1 normální a jeden vcelozrnné, 6 pol.lžic stévie nebo půl hrnku cukru, hrnek mléka, 2 vajíčka půl hrnku řepkového oleje, celý prášek do pečiva.gurt , 4 lžíce stevie, pudinkový prášek vanilka - smíchat a dát na těsto
Bílá hmota - 2 tvarohy z vaničky, velký selský jo
dát na 180 st. péct na 20 minut
Vytáhnout z trouby a poklást ovocem a nahoru mám udělanou drobenku z 1 lžíce másla, kokosu a trošky celozrnné mouky
pak ještě 20 minut dopéct

20140522_093926.jpg

Někdy udělá radost i palačinka z celozrnné mouky

22108_954640954546603_5561581768449919122_n.jpg
Palačinky z cel.mouky se šlehaným tvarohem a jahodovým jogurtem, čoko krem z avokáda, banánu a kakaa

 

 

Želatinový dortík plný bílkovin

Namočím želatinu do cca 1dcl mléka (případně ovocné šťávy), nechám 10 minut nabobtnat a pak na velice malinkém p3221028.jpgplamínku jen rozpustím - nesmí se to vařit!!! a naliju poté do libovolné směsi, která by dohromady měla mít 500-600g, naliju do dortové formy, ve které mám upečený piškot, nahoru dávám ještě ovoce a dort želé - lze ale i vynechat ovoce a udělat na ztuhlý želatinový krém jen vrstvičku červeného dort želé.

 

Celozrnný štrůdl, nová variace:velky_strudl-0.jpg
Suroviny na těsto
300g celozrnné mouky
50g másla
150g sojového bílého jogurtu (může být i klasický, kolem 3% tuku)
1 vejce
vejce na potření
Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklé na kostky nakrájené máslo, jogurt, vejce. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které necháme v chladu odležet.
Rozválíme, naplníce janlky bez cukru a posypeme skořilí a mandlemi nebo vlašskými ořechy , zabalíme , pečeme 40 minut při 160 – 170 °C dozlatova.

178984_458840934167818_19880844_n.jpg

 

317179_509157605761609_2052123377_n.jpg

 

Dietnější roláda od Martiny a na obrázku můj pokus

4 vaječné bílky
4 lžíce pudinkového prášku
1,5 nízkotučný tvaroh
20 g třtinového cukru (nemusí být)
10 g karobu nebo sladidla
lžička prášku do pečiva - to jsem nedávala
4 polévkové lžíce vody - tady jsem do tvarohu dala mléko 200 ml a kakao
pečicí papír

Postup: Vaječné bílky vyšleháme do tuhého sněhu, přidáme karob a třtinový cukr společně se lžičkou prášku do pečiva.
Opatrně vymícháme a vetřeme na pečicí papír. Plech s připraveným "piškotem" vložíme do trouby, předem vyhřáté asi na 180 stupňů, a pečeme zhruba 10 minut (vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou).
Mezitím si promícháme tvaroh se sladidlem a vodou. Po vychladnutí korpus potřeme krémem.
Poté opatrně za pomoci pečicího papíru stočíme do rolády a dáme vychladnout ještě na 1 až 2 hodiny do lednice.
Tabulka nutričních hodnot 1506987_946876448656387_1657221447955417811_n.jpg

ingredience množství energie celá roláda- -
celkem 1936 kJ
celkem 1 kousek 193,6 kJ

 

 

 

 

 

 

mazanec-z-pekarny.jpg

Dýňové oplatky

1 hrnek dýňového pyré (upečte dýni hokaido a rozmixujte)
1/2 hrnku řepkového oleje
necelý hrnek sladidla (cukr, melasa, sirup agáve)

1 lžíce vanilk. extraktu
1 a 3/4 hrnku ovesné mouky (rozmixované ovesné vločky)
1 lžíce skořice
po lžičce suš. zázvoru, muškátového oříšku a hřebíčku
1/2 lžíce prášku do pečiva (vinný kámen)
1/2 lžičky soli
 

Smíchejte mokré ingredience s cukrem, pyré a zvlášť mouku s kořením a solí. Poté smíchejte dohromady. Z těsta tvořím kuličky, které za pomoci vidičky rozplácnu na plech. Pečte na 180 stupňů asi 12 minut a sušenky nechte na vyndaném plechu dojít ještě asi 5 minut.

Zdravější buchta , ale papat jen kousek!!!!!!!

999721_726260857384615_466378884_n.jpg

Špaldová mouka, banán, mléko, vejce, trošku oleje řepkového, stévii, strouhaná jablka, skořici, malinko kokosu a strouhanou mrkev a kypřící prášek, konzistenci to má jako litá buchta a uvidíme, co z toho bude.

Krém šlehaný z pudinku za studena a mléka a tvarohu a slazený srévií, chutná dobře.Já to nejím, ale hodnocení chlapů bylo kladné.

 Pohankové palačinky

300 g pohanky loupané

300 ml vody

1 jablko

2 lžičky sladidla (sirup agáve)

1 lžička perníkového koření

špetka možské soli

Postup

Pohanku si den předem namočím do vody a občasně propláchnu. Druhý den všechny ingredience vhodím do mixéru a při vyšších otáčkách rozmixuji na hladké těsto. Před pečením první palačinky si pánev lehce potřu kokosovým olejem a peču. Doporučuji mírnější plamen (pekla jsem na stupeň 6  z celkového počtu 9). Těsto na pánev nalévám za pomoci naběračky a vždy rozetřu lžící. Z tohoto množství jsem udělala 9 palačinek.

 

 j44540.jpg

 

 

 

nepečený tvarohový mls

Želatinu namočíme na 2 hodiny do 200 ml mléka. Pak přidáme dalších 200 ml horkého mléka a želatinu rozmícháme v mixéru. Přidáme vanilkový cukr a prášek ze stévire podle chuti‚ a tvaroh 2 vaničky nízkotučného a jeden jogurt chuti ovoce, co chci použít na ozdobení. Vše dobře vyšleháme.
Dělám to do misek nebo do formy, pokud se mi chce do formy, tak to dole vyložím piškoty a navrstvím půlku hmoty a půlku ovoce co je zrovna k mání na kousky a zase vrstva hmoty a ztuhnout do lednice na 24 hod.
Jako doplněk si vařím  / třeba jahody nebo meruňky s trochou stévie/ ocvoce doměkka a zchladlé rozmixuji, pak dám na talířek plátek té tvarohové ztuhlé hmoty a poleji trochu tím uvařeným a pohodím čerstvým kouskem ococe.
Někdy tu hmotu dávám do kelínků od jogurtu a po ztuhnutí do mrazáku, do toho dřívko a je z toho po zmražení nanuk.

 

Nedělní dietní buchta

1 velký kelímek bílého jogurtu (500 g), půl stejného kelímku moučkového cukru, 1/2 kelímeku polohrubé mouky a půl celozrnné mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vajíčka, ovoce – jablka, švestky, meruňky a pod.

 

Do mísy dáme bílý jogurt, přidáme cukr, vajíčka a promícháme. Postupně přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Tuto hmotu vlejeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče, poklademe ovocem. Podle chuti posypeme buď sezamovými a lněnými semínky a skořicí nebo (což je tučnější) drobenkou z másla, mouky a cukru. Pečeme asi půl hodiny na 170 stupních.

Dietní štrůdlík, ale nesníst celý, nejvýš dva kousky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

100g hladné mouky, 1éég celozrnné mouky, polovina sáčku kypřícího sáčku, 1 vejce, 2 lžíce Ramy nebo flóry, jeden bílý jogurt, jeden skořicový cukr nebo jen mletá skořice.

Vypracujeme těstíčko, tozválíme, vyjde na dvě nohavice, poklademe plátky jablíček a poprášíme trochou skořice, kdo chce, může použít skořicový cukr, jeden na dvě nohavice není moc ani ty dvě pol.lžíce rostlinného tuku na dvě nohavice není moc.

Před pečením potřeme ještě vajíčkem - druhým.

Dietní buchta 

- ale také se jí nedá sníst pekáč!!!!
1vejce, 1/2 decky sl.oleje, 50 g hnědého cukru, 200 g špaldové celozrnné mouky, 1 pr.do peč., mléko na zředění hmoty.
Vyptacujeme těsto asi tak husté, jako kdybychom dělali lívance,poházíme ovocem a lupínky mandlí a malinko drobenkou z hnědého cukru, špaldové mouky a flóry light - ale opravdu jen minimálně. Na pečícím papíru pečeme ve středně vyhřáté troubě 20 minut.
Na talířku můžeme kousky buchty ještě ozdobit lžičkou jogurtu místo šlehačky.

Dietní sladké pochutnání 

Využijme jablíčka , jsou levná a někdo má i svoji úrodu.
Dobré je mít doma také žlutý cukr a celozrnnou mouku.
2 hrnky oloupaných a nastrouhaných jablek, 1/2 hrnku žlutého ckru, hrnek celozrnné mouky, půl prášku do pečiva, půl hrnku mléka, dva žloutky, sníh z dvou bílků, všechno smícháme a nakonec zamícháme i sníh z bílků, pečeme na 180 asi 40 minut.
Dietní palačinky
1,5 hrnku celozrnné mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 bílky, hrnek nízkotučného mléka, půl nízkotučného jogurtu.
Pánvičku vždy jen nastříkněte olejem z rozprašovašče, nikdy olej na ni nelejte.
Osmažené palačinky naplňte strouhanými podušenými jablky, s troškou skořiřového cukru.
Hodnota v Kj není tak velká, chybí tuk, který by se ukládal do těla, ještě přidejte odpoledne trochu pohybu navíc a sladká pochoutka nenechá žádné následky.

Existuje dietní pizza?
Existuje.

Těsto já dělávám z celozrnné mouky 300g, 150g nízkotučného tvarohu, 1 žloutku, trošky soli, 1 pr.do.peč., 5 polévkových lžic ol.oleje.
Na pečícím papíře zvednu okraje těsta a vyložím krůtí šunkou, rajčaty, paprikou, v zimě lečem a cibulí na kolečka,posypu bazalkou a dám do trouby na 190 na deset minut.
Zatím smíchám jedno vajíčko, jeden bílek, trochu mléka a strouhaný eidam 30% tuku v sušině, směs dám na pizzu a peču ještě 35 minut.
Tato varianta je pro tělo mnohem lepší než klasika z bílé mouky.

Vánoční pečení

Skoricove spaldove vanocni vonave rohlicky:

 

280gr spaldove jemne mlete mouky

100gr cukru moucky/pouzijte stevii sak vite/

1/2-1clzicka skorice,kdo ma rad skorici da lzicku

200gr tuku,citronova kura z ocisteneho citronu.

Vypracujeme testo,dame ztuhnout a vychladit do lednice.Pote vytvarujeme rohlicky na pecicim papiru.Peceme lehce doruzova v predehrate troube.Horke obalujeme v cukro moucka s vanilkovym cukrem-ja bych obalila v susenem mlece smuchane s 1vanilinovym nebo skoricovym cukrem.Vyber je na vas.

Celozrnna riccotova slepovana kolecka:

130gr cz spaldove jemne mlete mouky,

100gr riccoty /i tvaroh je mozny pouzit/,

100gr masla.Vse zpracovat v testo a dat ztuhnout do lednice,rozvalet a vykrajet kolecka a pak upect.Slepujeme dia marmeladou s fruktozou.Testo je hned mekke a neni moc sladke.

Pomerančové linecké sušenky z celozrnné mouky

 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek celozrnné mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 hrnek cukru, špetku soli, 1/2 hrnku rostlinného oleje, 1 větší vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry

Na válu smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve větší misce rozmíchejte mixerem na nižší rychlost směs cukru a oleje, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte směs mouky. Poté zapněte mixér na vyšší rychlost a směs míchej zhruba tři minuty, aby vznikl hladký krém. Poté opět snižte rychlost a přidejte vajíčko, pomerančovou kůru a vanilku. Těsto rozdělte na dvě stejné části. Každou vyválejte na širší placku na pečícím papíře, poté ji srolujte a dejte na dvě hodiny do ledničky těsto odpočinout. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto na pomoučeném vále rozválejte zhruba na třímilimetrovou šířku. Pomocí vykrajovátek z něj vytvořte různé tvary a pokládejte je na vymazaný plech. Pamatujte na to, že vždy budete slepovat dva stejné tvary k sobě. Správná linecká kolečka by měla mít v horní sušence navíc vykrojené „okýnko“. Pečte asi 10 až 12 minut, dokud nezezlátnou. Sušenky k sobě slepujte marmeládou nebo jakoukoliv jinou sladkou pomazánkou. Výborný a zdravý zároveň je karobový krém, což je méně tučná obdoba nutely.

  

Máčené datle plněné mandlí

 Čokoláda na vaření (použijte kvalitní s vysokým obsahem kakaa), datle, mandle 

 Z datlí vyndejte pecky a místo nich vložte mandle. V hrnečku rozpusťte čokoládu na vaření a máčejte v ní mandle.

 

 Makronky z ovesných vloček

15 dkg ovesných vloček, 10 dkg cukru (použijte třtinový – hnědý cukr), kávovou lžičku medu, vejce, 3 dkg másla, citron, 3 dkg nasekaných mandlí nebo oříšků, půl balíčku prášku do pečiva, trošku špaldové mouky

Máslo, cukr a vejce utřete do zpěnění, přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Plech vymažte nebo na něho dejte pečící papír. Lžičkou vykrajujte z těsta hromádky velké asi jako vlašský ořech, které na plechu zmáčkněte na plocho. Pečte v mírně rozehřáté troubě do zlatova.

   

Vanilkové slunečnicové rohlíčky

 250 g špaldové nebo žitné mouky, 50 g hladké kukuřičné mouky, 100 g umixovaných pražených slunečnicových semínek, 100 g rostlinného tuku, 50 g hnědého cukru, půl balíčku vanilkového cukru, mléko dle potřeby

 Vypracujeme dobře tvarovatelné těsto a necháme je den odpočinout v lednici. Druhý den formujeme rohlíčky, pečeme je při 160 °C dorůžova. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.

 

 Kakaové cookies s ovesnými vločkami

170g celozrnné mouky, 80g hnědého cukru, 120g kakaového prášku, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli,          1 vejce, 80 g medu, 1 vanilkový lusk, 250g ovesných vloček,
250g rostlinného tuku Hera

Vejce s vanilkou a medem dobře promícháme a spojíme s ostatními přísadami. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které pečeme asi 10 minut při teplotě 180°C.

 

Mrkvové vánoční cukroví

180 g jemně nastrouhané mrkve, 300 g celozrnné mouky, 250 g tuku, kypřicí prášek do pečiva (použijeme půl sáčku), moučkový cukr s vanilkou na obalení, plátky mandlí 

Tuk utřeme s jemně nastrouhanou mrkví. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a vytvoříme těsto. To posléze vyválíme a vykrájíme libovolné tvary. Vykrájené kousky ozdobíme plátky mandlí. Poté pečeme v troubě cca 10 minut při teplotě 180°C. Horké mrkvové vánoční cukroví ještě obalíme v moučkovém cukru.

 

 Celozrnné vanilkové rohlíčky

 250 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky, 50 g hladké kukuřičné mouky, 50 g cukru moučky, 100 g másla, 100 g mletých ořechů, 1 vaječný žloutek, citronová kůra, mléko podle potřeby, cukr moučka, vanilkový cukr na posypání

Prosetou mouku a cukr smícháme s mletými ořechy, nastrouhanou citronovou kůrou, změklým tukem, vaječným žloutkem a vytvoříme tuhé těsto, které přes noc necháme odležet v chladu, nejlépe v lednici. Druhý den tvoříme z těsta rohlíčky, klademe je na plech na pečící papír. V předehřáté troubě na 160°C pečeme dozlatova. Vychladlé rohlíčky poprášíme cukrem (moučkovým smíchaným s vanilkovým).

  

Rozinková srdce

30 g celozrnné pšeničné mouky, 80 g rozinek, 70 g ořechů, 50 ml citronové šťávy, 1 vaječný bílek, 1 vaječný žloutek na potření

Rozmixujeme rozinky s ořechy, přidáme mouku, bílek a citronovou šťávu. Těsto hněteme do té doby, než se bude lepit k míse. Poté ho ještě v míse překryjeme potravinářskou fólií a necháme chladit v ledničce do dalšího dne. Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj srdíčka či jiné tvary. Na plechu je potřeme rozšlehaným žloutkem. Cukroví pečeme při teplotě 180°C po dobu asi 10 minut. Hotová rozinková srdíčka můžeme ozdobit polevou z hořké čokolády, lehce pocukrovat nebo ho nemusíme vůbec zdobit.

 

  Vánoční tyčinky s javorovým sirupem

 250 g ovesných vloček, 110 g másla, 50 g třtinového cukru, 90 – 100 g javorového sirupu, lze nahradit i medem

Na pánvičce smícháme všechny připravené suroviny a mírně zahřejeme, vytvoří se nám tak těsto, které rozprostřeme „na placku“, nakrájíme na tyčinky a na pečícím papíře pečeme v troubě do zlatova. Po vyjmutí z trouby necháme odležet a můžeme podávat.

 

 Ovesné kuličky (nepečené vánoční cukroví)

 150 g ovesných vloček, 150 g másla, 100 g třtinového cukru, 3 lžíce karobu nebo kakaa, 1 vanilkový cukr, kokos nebo mleté vlašské ořechy na obalení kuliček

 Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hmotu, ze které tvoříme kuličky. Podle chuti je hotové můžeme ještě obalit v kokosu, mletých oříškách, sezamových semínkách apod.

 

 Kokosovo-ovesné placičky

 100 g ovesných vloček, 100 g strouhaného kokosu, na drobné kousky nakrájené jablko, 50 g směsi slunečnicových a dýňových semínek, 1 vejce, 3 bílky (sníh), 1 lžička skořice, 2 lžíce řepkového oleje, 1 lžička vanilkového cukru

Všechny suroviny smícháme, jako poslední vmícháme ještě tuhý sníh z bílků. Z těsta vytvarujeme placičky, které pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem při 150°C dorůžova.

 

 Mendiants zdravě

 100 – 120 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% kakaa) – lze použít i bílou čokoládu, trochu másla, 150 g směsi sušeného ovoce a ořechů (např. banán, rozinky, meruňky, para ořechy, dýňová semínka)

 Do většího hrnce dáme vodu a do menšího kousky čokolády. Hrnce by neměly do sebe zapadat. Čokoládu rozpustíme s máslem pomocí páry. Za stálého míchání čokoládu pomaličku rozpouštíme. Podle potřeby přidáme máslo, ne však příliš, protože čokoláda by i po rozpuštění měla být husté konzistence. Na plech vyložený pečícím papírem naléváme lžící rozpuštěnou čokoládu a každou porci poté posypeme směsí sušeného ovoce a oříšků. Pečeme v troubě po dobu 10ti minut při 180 °C. Necháme vychladnout a teprve poté můžeme s jednotlivými kousky manipulovat.

 

 Meruňkové placičky

200 g sušených meruněk, 150 g loupaných mandlí nebo vlašských ořechů, 2 lžíce ovesných vloček, lžičku slunečnicových semínek, lžičku máku, sezamových semínek, trocha skořice a hřebíčku, 80 g medu, ¼ mléka, 60 g Hery, 40 g hrubé mouky

Smícháme mléko, Heru, med a mouku, směs přivedeme v hrnci k varu a přidáme nakrájené meruňky, ořechy, koření a semínka. Za stálého míchání povaříme 5 minut. Plech vyložíme pečícím papírem. Na plech nanášíme vytvořené menší placičky a pečeme cca 15 minut při 170°C. Po upečení meruňkové placičky z plechu sejmeme a necháme chladnout na rovném podkladě tak, aby se nekroutily.

  

Nepečené jáhelné kuličky s mandlemi

 Na 50 ks kuliček: 200 g syrových jáhel v biokvalitě, ¾ l jablečného moštu, špetka mořské soli, 100 g rozinek, 100 g oloupaných a opražených mandlí, 250 g strouhaného kokosu, 4 lžíce sušeného ovesného nápoje, cca 10 lžic rýžového nebo javorového sirupu

Jáhly properte a uvařte s rozinkami a se špetkou mořské soli v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. Když jáhly uvaříte v jablečném moště, budou sladší a svěžejší. Výsledná konzistence uvařených jáhel může být mírně kašovitá.  Když jáhly vychladnou, vmíchejte k nim mandle, kokos, sušený nápoj a postupně přidávejte rýžový sirup. Můžete přidat i více rozinek, který zvýrazní sladkou chuť. Rukama vytvořte těsto, ochutnejte ho a dle chuti a konzistence přidejte sirup. Pokud máte těsto moc řídké, přidejte kokos, který umí nasáknout vodu.  Z těsta tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu. Do těsta můžete někdy pro změnu přidat 2-4 lžíce arašídového, mandlového nebo jiného ořechového másla, ale není to potřeba. Můžete samozřejmě zkoušet různé kombinace ořechů, sušeného ovoce a koření.

 

Pardubicky pernik-pernicky

 

: 300gr zitna chlebova mouka, 150gr cukru moucka,/dala bych stevii at je to bez cukru uplne/,120gr medu 1-2vejce,1/2 cajove lzicky sody,pernikove korenia citronove aroma nebo kura.Testo zpracovat a nechat min.3hod.odpocivat v lednici s chlazenym se lepe pracuje.Pect libovolne tvary,potrene rozslehanym vejcem na 180 C do zezlatnuti.Po upeceni ihned sundat z plechu.Slepit vzdy stejne tvary jakymkoli dzemem a pote namocit v cokolade.Nechat 1hod zatuhnout.

 

Vánočka ze špaldové mouky

 

 

500g celozrnné špaldové mouky jemně mleté

150 g třtinového cukru

100 g másla

250 ml mléka

1 vejce

1 žloutek

20 g droždí

mák, sůl

Do skleněné mísy nasypeme mouku, přidáme máslo

pokojové teploty, vejce, vykynutý kvásek a sůl (kvásek

připravíme z droždí, z trochu cukru a vlažného

mléka, necháme půl hodiny odstát). Dobře prohněteme

a hotové těsto necháme v teple vykynout asi

1,5 – 2 hodiny. Těsto rozdělíme na 9 částí – upečeme

copy ze 4 pramínků, ze tří a ze dvou, položíme

na sebe, upevníme špejlemi a necháme ještě půl

hodiny pod utěrkou kynout na pleachu. Vánočku

potřeme žloutkem, posypeme mákem a pečeme

v předehřáté troubě na cca 180 stupňů.

 

 

Zdravější vánočka

250ml mléka, vlažného, 100g másla rozpuštěného nebo oleje řepkového, 2 žloitky, lžíce rumu, 30g cukru a jeden vanilkový, 2 pol. lžíce sypké stévie, 250 g hladké mouky normální a 200 g hladké celozrnné nebo špaldové, špetka soli, sáček a půl droždí, kvůli kombinované mouce je ho tam více a rozinky namočené a sekané mandle. Kyne v pekárně, pak na válu 20 minut, pak na plechu 20 minut a potřít vajíčkem - žloutkem a posypat mandlemi a spíchat špejlemi, vyhřít troubu na 170 a 50 - 60 minut péct, jen zpočátku ji mám přehozenou zvrchu pečícím papírem, aby nebyla moc tmavá a pak ji odkreju na dopečení.

 

Celozrnný jablečný závin

 

Těsto:

  • 270 g jemné celozrnné špaldové mouky
  • 200 ml mléka
  • 70 g  slunečnicového oleje
  • 40 g jemné špaldové mouky na vyvalování

Náplň:

  • 200 g strouhaných jablek
  • 20 g hrubě sekaných vlašských ořechů
  • 20 g rozinek sultánek
  • mletá skořice
  • med
  • sezamové semínko
  • trochu  mléka na potření

 

1 závin na plech

Na trhu se již objevují „štrúdláky“, která se do celozrnného závinu hodí nejvíce. Na přípravu těsta použijeme jemnou špaldovou mouku,  mléko a slunečnicový olej. Při pečení není použito žádné vejce, ani do těsta a ani na potření.

Špaldovou mouku nasypeme do mísy, přilijeme slunečnicový olej a mléko. Vařečkou vymícháme jemné, mastné těsto. Těsto bude dobře zpracované až se nebude chytat nádoby a všechna mouka se vstřebá. Pak je přikryjeme a necháme v ledničce asi ½ hodiny odpočinout, aby se špaldová mouka dobře provázala.

Z připraveného odleženého těsta na pomoučeném vále vyválíme obdélník o délce dle velikosti plechu.   Poklademe je strouhanými jablky, posypeme skořicí, oříšky, rozinkami, pokapeme medem , pokud jsou jablka kyselá.

 

 

Rozinková srdíčka

Těsto

  • 50 g celozrnné mouky
  • 140 g vlašských ořechů
  • 160 g rozinek
  • 100 ml citrónové šťávy
  • 1 bílek
  • žloutek na potření
  • mandle na ozdobu 

Příprava pokrmu

Ořechy a rozinky rozmixujeme, přidáme mouku, citrónovou šťávu a bílek. Vše řádně propracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme do druhého dne odležet. Pak rozválíme na plát silný 5 mm a vykrajujeme srdíčka. Potřeme žloutkem a ozdobíme půlkou mandle. Rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Po upečení necháme na plechu krátce vychladnout a pak přendáme na kovovou mřížku, kde necháme cukroví vychladnout úplně.

 

Tvarohové kytičky s marmeládou

Těsto

  • 250 g celozrnné žitné mouky
  • 250 g měkkého netučného tvarohu
  • 250 g Hery
  • 1 žloutek
  • sůl

Dohotovení

  • 30 g neslazené meruňkové marmelády
  • 50 g pistácií

Příprava pokrmu

Mouku prosijeme, přidáme na malé kousky nakrájenou Heru, tvaroh, žloutek, špetku soli a vše zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce asi 2 hodiny odležet. Pak těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrájíme z něj kolečka. Naskládáme na pečicí plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Po upečení přendáme na kovovou mřížku/prkénko a necháme vychladnout. Pak slabě potřeme medem a slepíme dvě kolečka k sobě. Povrch potřeme neslazenou marmeládou a posypeme nasekanými pistáciemi.

 

Mrkvová kolečka

           

Ingredience: 300 g polohrubé celozrnné mouky, 300 g strouhané mrkve, 250 g tuku, 1 vajíčko, 1 prášek do pečiva, citronová kůra

   

Postup přípravy: Vše smícháme a zpracujeme v těsto. Vykrájíme tvary a pečeme na 200 °C.

Makrobiotické kokosové rohlíčky

           

Ingredience: 1 šálek strouhaného kokosu, 1 šálek mišutky, 2 lžíce sučeného ječmenného sladu, 3 lžíce vody, 2 lžíce celozrnné mouky, 2 lžíce sušeného sojového, ovesného nebo kukuřičného mléka

   

 

Postup přípravy: Vše smícháme v misce, propracujeme rukou a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Těsto rozdělíme na malé kousky a z nich na prkénku tvoříme rohlíčky. Po upečení obalujeme v sušeném sojovém mléce.

Pečeme těsně před Štědrým dnem, protože bez cukru podléhá zkáze. Uchováváme v chladu.

Ovesné placičky

           

Ingredience: 100 g mletých ořechů, 100 g ovesných vloček, 100 g tuku, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 100 g hladké mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, hrst rozinek

   

Postup přípravy: Předem namočené vločky osolíme, smícháme s vejcem, rozpuštěným tukem, ořechy, rozinkami, moukou a cukrem, přidáme prášek do pečiva a z výsledné hmoty tvoříme placičky, které pokládáme na plech pokrytý pečícím papírem. Upečeme v předehřáté troubě.

Vločkové sušenky

           

Ingredience: 200 g ovesných vloček, 200 g hladké mouky, 120 g mletého cukru, 130 g másla, 1 vejce, prášek do pečiva, vanilkový cukr

   

Postup přípravy: Vločky pomeleme, přidáme ostatní a vypracujeme těsto, vyválíme na plát, vykrajujeme různé tvary, upečeme.

Celozrnné sušenky

       

Ingredience: 1 hrnek mandlí, 1 hrnek vloček, 1 hrnek celozrnné mouky, 1/2 hrnku oleje, 1/3 hrnku medu, lžička skořice, sůl, trocha prášku do pečiva, marmeláda (trochu tužší - např. rybízová)

   

Postup přípravy: Mandle a vločky rozmixujeme a smícháme s moukou, špetkou soli, skořicí a práškem do pečiva. Pak přidáme olej a med a dobře promícháme. Z těsta tvoříme hrudky, které klademe na plech - buď vymazaný nebo vyložený pečícím papírem. Do hrudek uděláme prstem ďolík, který vyplníme marmeládou. Dáme péct do středně vyhřáté trouby.

  Celozrnný ovocný koláč

     

 

Ingredience: 300 g pšeničné celozrnné mouky, 50 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g krupicového cukru, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje, cca 250 ml vody

Drobenka: 150 pšeničné celozrnné mouky, 75 g krupicového cukru, 125 g tuhého másla

   

Postup přípravy: Šlehačem (v robotu) zpracujeme těsto hustotou jako na perník (celozrnná mouka saje více vody). Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem (klidně kompot), posypeme drobenkou a pečeme na 150-180 °C 35-40 minut. To podle trouby, prostě jako bublaninu. Nebojte se slova celozrnný, koláč je jen trošku tmavší, má lehce oříškovou příchuť a v neposlední řadě je o mnoho zdravější.

 

Vanilkovo citronová srdíčka

 

Na 80 kousků potřebujeme:

Na těsto:

400 g Alnatura pšeničné celozrnné mouky

200 g másla

100 g práškového cukru

2 balíčky Alnatura vanilkového cukru

špetku Alnatura mořské soli

nastrouhanou kůru z citronu

2 polévkové lžíce Alnatura citronové šťávy

2 vejce

Na polevu:

150 g práškového cukru

3 – 4 polévkové lžíce Alnatura citronové šťávy

50 g sekaných pistácií

1. Všechny přísady na těsto zpracujeme

a hladké těsto necháme 1 hodinu stát

na chladném místě.

2. Těsto vyválíme na plát silný 3 – 4 mm. Z těsta

vykrajujeme srdíčka, která pokládáme na plech

vyložený pečícím papírem. Pečeme 8 – 10 minut

v troubě předehřáté na 200 °C.

3. Práškový cukr s citronovou šťávou smícháme

v hustou polevu, kterou srdíčka potíráme.

Na závěr posypeme sekanými pistáciemi.

DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut

 

Vánoční sušenky

 

Na 65 kousků potřebujeme:

Na těsto:

200 g másla

200 g Alnatura jemné hořké čokolády

4 vejce

250 g Alnatura třtinového cukru

160 g Alnatura pšeničné celozrnné mouky

3 lžičky Alnatura skořice

30 g Alnatura kakaa

Na polevu:

80 g másla

20 g práškového cukru

20 g Alnatura kakaa

2 balíčky Alnatura Bourbon vanilkového cukru

2 polévkové lžíce Alnatura trvanlivého

plnotučného mléka

1. Ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu.

2. Vejce ušleháme s cukrem do pěny a vmícháme

do čokoládové směsi. Přidáme mouku,

skořici a kakao.

3. Těsto rozprostřeme na menší plech vymazaný

tukem a vysypaný moukou. Pečeme cca 30

minut při teplotě 180 °C.

4. Připravíme si polevu. Rozpustíme máslo

v kastrůlku, přidáme kakao, cukr, mléko

a vanilkový cukr. Za stálého míchání zahřejeme

a rozetřeme na ještě horký koláč.

5. Po vychladnutí koláč nakrájíme na malé

kousky a podáváme.

DOBA PŘÍPRAVY: 25 minut

 

vanilkové rohlíčky

 

Na 40 kousků potřebujeme:

Na těsto:

70 g Alnatura třtinového cukru

špetku Alnatura mořské soli

280 g Alnatura špaldové mouky

50 g Alnatura mandlí

50 g Alnatura lískových ořechů

210 g másla

Na obalení:

150 g práškového cukru

3 balíčky Alnatura Bourbon vanilkového cukru

1. Smícháme cukr, sůl, mouku, mleté ořechy

a mandle a přidáme máslo. Hněteme, dokud

nevznikne hladké těsto. Těsto rozdělíme na tři

části a necháme hodinu v chladu odpočinout.

2. Z těsta vyválíme válečky a tvarujeme rohlíčky,

které pokládáme na plech vyložený pečícím

papírem. Pečeme 12 minut při teplotě 175 °C.

3. Smícháme cukr s vanilkovým cukrem

a rohlíčky v něm opatrně obalíme.

Dáváme pozor, aby se nerozlámaly.

DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut

 

Zázvorové sušenky

 

Na 45 kousků potřebujeme:

125 g másla

175 g Alnatura třtinového cukru

1 balení Alnatura Bourbon vanilkového cukru

špetku Alnatura mořské soli

1 vejce

75 g mletých mandlí

100 g Alnatura ovesných vloček

75 g Alnatura pšeničné celozrnné mouky

1 lžičku Alnatura prášku do pečiva

1. Máslo, cukr, vanilkový cukr, sůl a vejce

vyšleháme v misce do pěny.

2. Smícháme mandle, ovesné vločky, mouku

a prášek do pečiva a postupně přidáváme

do misky.

3. Lžičkou vytváříme malé hromádky, které

pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Hromádky těsta pokládáme dále od sebe, aby

se nespékaly. Pečeme při teplotě 190 °C asi

10 minut dozlatova.

DOBA PŘÍPRAVY: 15 minut

TIP: Do těsta vložte lžičku strouhaného zázvoru

nebo 50 g sekaných Alnatura zázvorových

tyčinek.

 

 

Pracny (dle kuchařky Zdravé mlsání, upraveno)

 

Ingredience: 12 dkg celozrnné mouky, 3 dkg sójové mouky hladké, 5 dkg vlašských ořechů, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce sušeného sladovitu, 1 lžička skořice, 3 mleté hřebíčky, na špičku nože citronové kůry, ½ lžičky sody, 7 lžiček bílého jogurtu, 3 dkg tuku nebo oleje.

 

Pokyny: Z ingrediencí prohněteme těsto (hustota těsta závisí na hustotě jogurtu), natlačíme do formiček a pečeme do růžova, vyklápíme po vytažení z trouby.

Marokánky (dle P. Momčilové, upraveno)

 

Ingredience: ¼ l mléka, 50 g cukru, 40 g celozrnné mouky, 50 g sójových vloček, 200 g pokrájeného sušeného a kandovaného ovoce, 50 g sekaných mandlí nebo vlašských ořechů.

 

Pokyny: Sójové vločky rozmixujeme nebo pomeleme, přivedeme do varu s mlékem a cukrem, přisypeme mouku (pozor na hrudky) a vaříme do zhoustnutí. Po částečném vychladnutí přidáme ostatní suroviny, tvoříme lžičkou kuličky, které pečeme do růžova. Hotové můžeme z poloviny polít karobovou polevou.

Slepované štafetky (dle V. Strnadelové a J. Zerzána, upraveno)

 

Ingredience: 40 dkg špaldové mouky, 20 dkg mouky z ovesných vloček, 20 dkg mletých vlašských ořechů, 1 vejce, 3 lžíce ovocné šťávy (dle hustoty těsta možno přidat), 15 dkg uvařených rozmixovaných rozinek, 15 dkg ztuženého palmového tuku nebo Hery.

 

Pokyny: Vypracujeme těsto, ze kterého na masovém mlýnku s formovacím nástavcem vytváříme 5-7 cm dlouhé pásky, které upečeme a po vychladnutí slepujeme marmeládou. Konce můžeme máčet v karobové čokoládě.

 

Kokosové rohlíčky (dle V. Strnadelové a J. Zerzána, upraveno)

 

Ingredience: 1,5 šálku strouhaného kokosu, 1,5 šálku mišutky (kukuřičná instantní kaše), 3 lžíce sušeného ječmenného sladu, 5 lžic vody, 3 lžíce sušeného sójového mléka, 3 lžíce špaldové či jiné mouky, 2 lžíce oleje, 1 vejce, možno přidat 2 lžíce karobu + vodu.

 

Pokyny: Vše promícháme, vypracuje těsto, necháme odležet, pak vytváříme rohlíčky, které upečeme na vymazaném plechu.

Mrkvové koláčky (dle P. Momčilové, upraveno)

 

Ingredience: 200 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g jemně nastrouhané syrové mrkve, 80 g Hery, 30 g cukru, ½ prášku do pečiva.

 

Pokyny: Vypracujeme těsto (hustotu upravíme vodou / moukou), rozválíme a vykrajujeme srdíčka, upečeme do růžova, natřeme meruňkovou marmeládou a posypeme sezamovým semínkem.

 

Ovesné čtverečky (dle P. Momčilové, upraveno)

 

Ingredience: 100 g mletých ovesných vloček, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g mletých vlašských ořechů, 200 g Hery, 50 g cukru, 1 lžička skořice, 1 lžička prášku do pečiva, 4 lžíce sójového mléka.

 

Pokyny: Zpracujeme těsto, rozetřeme na vymazaný plech v tloušťce cca 2 cm, pečeme 20 min při 165 °C. Po vychladnutí potřeme povidly, hustě posypeme slunečnicovými semínky a rozkrájíme na čtverečky.

Linecké (dle V. Strnadelové a J. Zerzána, upraveno)

 

Ingredience: 3 šálky špaldové mouky, 3 šálky kukuřičné mouky, 1 lžíce sušeného sladovitu, 200 g palmového tuku nebo Hery, 1 vejce, 1 lžíce medu, strouhanou citrónovou kůru.

 

Pokyny: Zpracujeme těsto, necháme odležet, mezi dvěma mikroteny vyválíme těsto 4-5 mm silné, vykrajujeme tvary a upečení dorůžova slepujeme marmeládou.

 

Vánoční dort ricotta

 

500 g sýru ricotta

 

šťáva z poloviny grepu (nebo limetky, případně pomeranče)

 

1 PL želatiny v prášku

 

1 balení vanilkového cukru

 

200 g cereálních sušenek

 

50 g rostlinného másla

 

Sušenky rukou rozdrtíme a smícháme s rostlinným máslem. Natlačíme na dno malé dortové formy, dáme do ledničky ztuhnout. Smícháme sýr ricotta, vanilkový cukr a ovocnou šťávu. Polévkovou lžíci práškové želatiny připravíme dle návodu na obalu. Po vychladnutí vmícháme do připravené směsi a zalijeme jí sušenkový korpus. Dáme na 2-3 hodiny do lednice. Před podáváním můžeme ozdobit kousky tropického ovoce.

 

Čertíci

 

4 vejce

 

6 PL tvarohu

 

10 PL ovesných nebo pšeničných vloček

 

1 PL tekutého umělého sladidla

 

1/2 sáčku do pečiva

 

1 PL kakaa

 

Mandlové aroma

 

Vše smíchejte dohromady a vložte do košíčků na pečení (na muffiny). Pečte na 180 stupňů asi 25 - 30 minut.

 

Tvarohový zákusek

 

400 g tvarohu

 

150 ml bílého jogurtu

20 g práškové želatiny

 

1 PL vanilkového cukru

ovoce - jahody, maliny, kiwi, meruňky, broskve

 

Tvaroh vymíchejte s jogurtem a vanilínovým cukrem, přidejte želatinu připravenou podle návodu a spolu promíchejte. Formu vyložte fólií, na ni střídavě pokládejte náplň a kousky ovoce. Naplněnou formu uložte do chladu. Po ztuhnutí obsah z formy vyklopte a zákusek nakrájejte. Před podáváním ozdobte.

 

Ořechové kousky a pohankou

Ingredience:

 

150 g másla

200 g mletých ořechů

250 g pohanky

30 g mandlí

80 g umělého sladidla

2 vejce

špetka soli

 

Postup:

Máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáváme mleté oříšky. Do směsi přimícháme umělé sladidlo, vejce a uvařenou pohanku. Přidáme mandlové plátky a směs dobře promícháme. Přichystáme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Pomocí dvou lžiček vytvoříme větší noky, které postupně na plech klademe. Pečeme 15 minut ve středně vyhřáté troubě.

Linecké z pohankové a špaldové mouky i pro diabetiky

   

Suroviny:

 

Těsto - 200 g pohankové mouky, 300 g špaldové mouky, 100 g pšeničných klíčků, 100 g javorového sirupu, 270 g tuku (já použila 170g másla a zbytek hery - 100g),

pikantní džem (pro diabetiky diadžem - já použila ananasovo - melounovo - jahodovo - meruňkový)na slepování

Postup

Suroviny na těsto pečlivě prohněteme, aby splynulo v hladkou hmotu. Uložíme aspoň na 1 hodinu do chladu (lépe delší dobu), pak těsto vyválíme asi na 3 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary .

 

Vložíme do předem vyhřáté trouby (na 150°C). Pečeme cca na 150°C asi 30 min. než pečivo zrůžoví.

Dietní vločkové kuličky

Ingredience:

 

250 g ovesných vloček

125 g Flory light

100 g třtinového cukru

40 ml rumu

kakao nebo kokos na obalení

Postup:

 

Opražíme na sucho vločky, které necháme vychladnout. Pak k nim přimícháme cukr, a na kousky pokrájenou floru a rum. Utvoříme pevné těsto, které necháme ztuhnout tři hodiny v lednici.

Tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo v kakau.  Pro zpestření můžete do těsta vmíchat rozinky a oříšky.

Koláč ze špaldové mouky

 

Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme máslo, mouku s práškem do pečiva, jogurt, nastrouhané jablko, nasekané ořechy a rozinky.

Vše dobře promícháme, pečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě.

Pečeme cca 45 minut na 180°C.

Vychladlý dort můžeme potřít uvařeným pudinkem.

Vejce 3 ks Cukr - třtinový 100 g Máslo 50 g Špaldová mouka 200 g Vlašské ořechy 50 g Rozinky 50 g Jablko 1 ks Bílý jogurt 100 g

 

Vločkové cookies

200g ovesných vloček – jemné EMCO 100g celozrnné mouky- jinou nezkoušejte jsou pak tvrdé 1 lžička sody – může být i prášek do peč. 100g cukru – dávám míň 100g Hery 1 vejce

zaděláme tužší těsto a na vymaštěný plech dáme vyšší placičky, od sebe nabudou. Já těsto válím a vykrajuji. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Obměny 50g vloček nahradím ořechy, mandle sekané, mleté, kokos- jsou křupavé, slunečnicové semínko. Na vánoce pocincám čokoládou. Peču v průběhu roku několikrát Máme je moc rádi a myslím , že jsou i zravé.

Mleté ořechy do těsta nahradit něčím jiným???
Opražit ovesné vločky nasucho na panvi.chut vyborna a zadny tuk.
A po oprazeni pokud potrebujete napr.do lineckeho pomelte v mlynku na strouhanku.poradite si jiste.

Dietní štrůdlfot.jpg

1 vejce, 200 ml vody, 1 pol.lžíce oleje, 1 lžíce šťávy z citronu, 320 g celozrnné mouky pšeničné, malinko oleje na potření těsta.
Rozšlehat vejce , citronovou šťávu, a vl.vodu a olej přidat mouku a vypracovat hladné těsto, vytvořit bochánek , potřít mašlovačkou zlehka olejem, zakrýt sáčkem a nechat odležet na lince 30 minut.
Pak tozválet a naplnit jablíčky a trochu ořechy a skořicí a stévií osladit a pečeme na 170 st. 20 - 30 minut.

Chcete udělat něco sladkého na víkend, aby to působilo jako bomba a bomba to nebyla.
Večer jsem si upekla malý celozrnný korpus z litého hrnkového těsta, malinko se skořicovým cukrem a malinko stévie.
Ráno jsem to pokladla mandarinkami a dala 1. bílou vrstvu - zastudena šlehaný pudink z mléka se stévií a do toho jsem zašlehala jeden vaničkový modrý tvaroh, pak je další vrstva ovoce a nahoře 2. tmavá vrstva zase pudink zastudena z mléka čokoládový se stévií, no a trošku vylepšeno kokosem a mandlemi na oko.
Snad jim to bude chutnat, se stévií problém nemají a cukrem nesladím kromě kvásku do buchet už nic. Celkově jsou v tom dva tvarohy a lirt mléka.

10407755_591610450964344_7011519099260229005_n.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Dietní nápady

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dietní buchta

(Šárka J, 6. 4. 2012 19:59)

Holky zaujal mě tento recept na dietní buchtu.Prosím o názory ,zda si ji vyjímečně dopřát...250 jemně strouhané mrkve,4lžíce mleté ovesné vločky,3 vejce,1-2 lžíce medu,1 lžička kypř.prášku,skořice.Peče se v srnčím hřbetu..

Nedělní dietní buchta - úprava

(Hanka T., 16. 2. 2012 12:25)

Nachystáme si těsto jako na nedělní dietní buchtu - viz. Eva úplně nahoře v příspěvku. Na vyšší plech položíme pečící papír, na něj na plátky nakrájíme asi 4 středně velká jablka, lepší jsou kyselejší. Nalijeme těsto na jablka a upečeme ve středně vyhřáté troubě (cca 180 st.C). Po vychladnutí buchtu otočíme jablky vzhůru, na to nalejeme ještě horký pudink z 1-2 vanilkových pudinků a nízkotučného mléka podle velikosti pekáče. Po vychlazení navrch rozetřeme ještě krém z ušlehané šlehačky se smetafixem smíchané se zakysanou smetanou.. Pro rodinu a návštěvu ještě posypeme strouhanou čokoládou, nebo kakaem. Pro sebe jsem skončila u toho pudinku, ke kávě vynikající a hurá na vycházku, nebo plavat, nebo jinak se vybít ;-)

Re: Nedělní dietní buchta - úprava

(Hanka T., 16. 2. 2012 12:28)

Tak mě napadá, že by ta zakysaná šla nahradit hustším jogurtem - třeba Pilos bílý vesnický má jen 2,5 % tuku a je docela hustý.. každopádně to před konzumací dám do chladničky.

Že bychom těch chlapům daly milost, dámy, a něco upekly?

(Eva, 4. 2. 2012 12:59)

Máte pocit , že v tom mrazu by si pořece jenom rodina zasloužila něco sladkého, zkuste tedy aspoń něco dietnějšího než normálně.
Potřebujeme hladnou celozrnnou mouiku150g, jen 50 g hnědého cukru, 100- 120 g měkkého tvarohu, 50g másla, půl prášku do pečiva, 100g sušeného ovoce nebo rozinek, trochu mandlí.
Rozinky namočit předem, máslo se utře s cukrem, pak se přidá tvaroh a mouka s práškem do pečiva. Z vláčného těsta se udělají malé bochánky a pečou se na na 180 15 - 20 minut. Jedí se čerstvé a kdo bude hodný, tomu na ně dejte trochu cukru, době žádný a tchynui to pocukrujte hooodně.

Další recepty

(Eva, 14. 12. 2010 13:19)

Recepty pro inspiraci - tradiční i netradiční
Pracny (dle kuchařky Zdravé mlsání, upraveno)

Ingredience: 12 dkg celozrnné mouky, 3 dkg sójové mouky hladké, 5 dkg vlašských ořechů, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce sušeného sladovitu, 1 lžička skořice, 3 mleté hřebíčky, na špičku nože citronové kůry, ½ lžičky sody, 7 lžiček bílého jogurtu, 3 dkg tuku nebo oleje.

Pokyny: Z ingrediencí prohněteme těsto (hustota těsta závisí na hustotě jogurtu), natlačíme do formiček a pečeme do růžova, vyklápíme po vytažení z trouby.
Marokánky (dle P. Momčilové, upraveno)

Ingredience: ¼ l mléka, 50 g cukru, 40 g celozrnné mouky, 50 g sójových vloček, 200 g pokrájeného sušeného a kandovaného ovoce, 50 g sekaných mandlí nebo vlašských ořechů.

Pokyny: Sójové vločky rozmixujeme nebo pomeleme, přivedeme do varu s mlékem a cukrem, přisypeme mouku (pozor na hrudky) a vaříme do zhoustnutí. Po částečném vychladnutí přidáme ostatní suroviny, tvoříme lžičkou kuličky, které pečeme do růžova. Hotové můžeme z poloviny polít karobovou polevou.
Slepované štafetky (dle V. Strnadelové a J. Zerzána, upraveno)

Ingredience: 40 dkg špaldové mouky, 20 dkg mouky z ovesných vloček, 20 dkg mletých vlašských ořechů, 1 vejce, 3 lžíce ovocné šťávy (dle hustoty těsta možno přidat), 15 dkg uvařených rozmixovaných rozinek, 15 dkg ztuženého palmového tuku nebo Hery.

Pokyny: Vypracujeme těsto, ze kterého na masovém mlýnku s formovacím nástavcem vytváříme 5-7 cm dlouhé pásky, které upečeme a po vychladnutí slepujeme marmeládou. Konce můžeme máčet v karobové čokoládě.

Kokosové rohlíčky (dle V. Strnadelové a J. Zerzána, upraveno)

Ingredience: 1,5 šálku strouhaného kokosu, 1,5 šálku mišutky (kukuřičná instantní kaše), 3 lžíce sušeného ječmenného sladu, 5 lžic vody, 3 lžíce sušeného sójového mléka, 3 lžíce špaldové či jiné mouky, 2 lžíce oleje, 1 vejce, možno přidat 2 lžíce karobu + vodu.

Pokyny: Vše promícháme, vypracuje těsto, necháme odležet, pak vytváříme rohlíčky, které upečeme na vymazaném plechu.
Mrkvové koláčky (dle P. Momčilové, upraveno)

Ingredience: 200 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g jemně nastrouhané syrové mrkve, 80 g Hery, 30 g cukru, ½ prášku do pečiva.

Pokyny: Vypracujeme těsto (hustotu upravíme vodou / moukou), rozválíme a vykrajujeme srdíčka, upečeme do růžova, natřeme meruňkovou marmeládou a posypeme sezamovým semínkem.

Ovesné čtverečky (dle P. Momčilové, upraveno)

Ingredience: 100 g mletých ovesných vloček, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g mletých vlašských ořechů, 200 g Hery, 50 g cukru, 1 lžička skořice, 1 lžička prášku do pečiva, 4 lžíce sójového mléka.

Pokyny: Zpracujeme těsto, rozetřeme na vymazaný plech v tloušťce cca 2 cm, pečeme 20 min při 165 °C. Po vychladnutí potřeme povidly, hustě posypeme slunečnicovými semínky a rozkrájíme na čtverečky.
Linecké (dle V. Strnadelové a J. Zerzána, upraveno)

Ingredience: 3 šálky špaldové mouky, 3 šálky kukuřičné mouky, 1 lžíce sušeného sladovitu, 200 g palmového tuku nebo Hery, 1 vejce, 1 lžíce medu, strouhanou citrónovou kůru.

Pokyny: Zpracujeme těsto, necháme odležet, mezi dvěma mikroteny vyválíme těsto 4-5 mm silné, vykrajujeme tvary a upečení dorůžova slepujeme marmeládou.

Já tedy moc s pečení nesouhlasím, ale takhle je to aspoň zdravější.

Re: Další recepty

(Sylvia , 28. 12. 2011 15:25)

Dobrý den u kkosových rohlíčků bych prosila vysvětlivku...co je to....Karoba???? Děkuji

Re: Re: Další recepty

(Eva, 28. 12. 2011 19:26)

Karobový prášek je zdravější a plnohodnotná náhrada kakaa.

Špaldové kynuté buchty.

(Míla K., 9. 2. 2010 19:07)

500g hladké špaldové mouky
1 kostka droždí
50g třtinového cukru
2dl mléka (může být i trochu víc, podle hustoty těsta)
2žloutky
100g tuku (flora)

Kvásek, těsto se zpracuje jako na klasik kyn. buchty, nechá asi 1 hodinu vykynout a dělají se buchty.
Plníme: tvarohovou,ořechovou,jablkovou,makovou náplní.Do náplní místo cukru dávám med a do tvarohu ještě přidávám rozinky. Vkládat, buď na vymyzaný pekáček florou a nebo na pečící papír. Buchty potírat máslem (florou). Péct 180-200 stupňů trouba, asi 20 min. podle trouby a barvy buchet.
Přeji dobrou chuť.

pizza

(Pavlína P, 28. 1. 2010 20:05)

Tento recept jsem našla na netu, vyzkoušela a opravdu výborné, dokonce to jí i manžel
1/2 hrnku ovesných vloček
2 hrnky špaldové mouky
1 vejce
1 nízkotučný jogurt
kypř. prášek
Vše smíchat a dát na plech vyložený pečícím papírem. Na to dávám lečo zeleninu kupovanou smíchanou s česnekem, drůbeží šunku, kukuřici, žampiony, olivy a sýr.
Dobrou chuť

Tvarohové věnečky

(Zlatka - máma Lídy T , 16. 12. 2009 18:48)



150 gramů hladké mouky
150 gramů tvarohu
150 g rostlinného tuku
1 vejce, citrónová kůra
vanilka

Postup:
Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme nejlépe přes noc odpočinout v chladu. Z těsta pak vypichujeme nebo tvarujeme věnečky, které pečeme v předehřáté troubě. Ještě horké je obalíme v mleté skořici smíchané s vanilkovým cukrem.

Bebečka a jablíčka

(Zlatka - máma Lídy T , 16. 12. 2009 18:43)

Oloupeš tak 1 kg jablek i slupku, můžou být padaná. Hodíš do kastrolu na kamna, podliješ tak 1/4 - 1/2 litrem vody,1 vanilkový cukr, trošku citronové štávy ale z citronu, špetku skořice nebo i kousky celé skořice. Podusíš to a jak už se to bude zdát, tak to ještě pomačkej mačkátkem na bramborovou kaši. No a v trošce vody - studené sméchej 1 + trošku vanilkový puding a ten za míchání vlej do toho. Trošku povař - furt míchej a dej na bok.
Vem si nějakou formu a na dno vyskládej piškotama nebo celozrnnáma bebečkama, na to dej
první vrstvu - 1/2 - uvařených jablek, jak to zaliješ vyskládej opět piškotama nebo bebečkama a zalej zbytkem. V
Chuť musí být taková sladko kyselá

Bebéčka a bílkoviny,

(Zlatka - máma Lídy T , 16. 12. 2009 18:39)


Smíchám buď 2 tvarohy, nebo 1 tvaroh + 1 mascarpone + 1 vanilkový cukr, špetku citr.kůry + lžíci ramy - tu nemusíš. Z toho uděláš krém, když tak přidáš ještě trošku cukru.
Krémem lepíš bébéčka ale dosti krému. Rozprostřeš si alobal - tak 40 cm a kladeš slepené bébéčka do 3 řad. Spotřebuješ tak 1,5 balení, já používám kakaové, ale můžeš střídat se světlýma. Jak máš 3 řady, tak na ně naplácáš zbytek krému - na všechny. Doprostřed dáš 1,5 banánu a pak ti musí někdo asistovat, vezme jednu delší stranu oběma rukama a ty vemeš druhou stranu a přiklopíte k sobě do tvaru střechy - uprostřed je ten banán na tom krému. Zabalíš to do alobalu a na podnose to necháš do druhého dne. Pak stříšky krájíš, krásně se to naleží a je to super. Bébéčka můžeš klást prostřední podélně a horní a dolní řadu na výšku. Uvidíš jak se ti toho tam vleze.

Mrkvové pečivo

(Zlatka - máma Lídy T , 16. 12. 2009 18:35)

Mrkvové pečivo
100 g hladké mouky
100 g polohrubé celozrnné mouky
150 g jemně nastrouhané mrkve
100 g tuku
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
Vyválím a dělám kolečka. Peču na teplotu jako linecké.

Špaldové vánoční sušenky

(Darina, 7. 12. 2009 18:59)

* 250 g celozrnné mouky špaldové jemné BIO + 10 g na vál
* 10 g kypřícího prášku bez fosfátů
* 25 g mletých lněných semínek
* 15 g lněných semínek celých
* 50 g sojového nápoje s příchutí smetany „Zajíc“
* 100 ml teplé vody
* 80 g medu (popř. obilného sladu)
* 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“
* 30 g panenského řepkového oleje (i slunečnicový nebo sezamový)
* mixovaná fruktóza na obalení
Z odváženého množství 40 g lněného semínka asi polovinu umixujeme najemno a smícháme spolu s moukou a kypřícím práškem bez fosfátů. K mouce také přimícháme lněné semínko vcelku, aby nám v sušenkách něco „křupalo“.

Zvlášť si rozpustíme v teplé vodě sojový nápoj s medem, přidáme olej a touto tekutinou po zchladnutí těsto „zaděláme“.

Máme-li kvalitní aromatický citrónový olej „Just“, přidáme pár kapek pro vůni a dobře těsto promícháme.

Připravené těsto není ještě tvarovatelné a proto je necháme asi půl až jednu hodinu v míse odležet v chladu.

Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál, obalíme v mouce a lehce zpracujeme tak, aby bylo tvárné. Z těsta vyválíme plát, ze kterého vypichujeme různé drobné tvary sušenek. Sušenky ničím nepotíráme a přímo klademe na plech na papír. Pečeme je při 150–175 °C 12–15 minut a potom je při 150 °C jenom dosoušíme. Při pečení k závěru hlídáme.

Horké upečené sušenky sesypeme z plechu na papírový ubrousek a pak je zasypeme a obalíme v namixované fruktóze.

Makové

(Darina, 7. 12. 2009 18:54)

* 100 g jemné celozrnné mouky špaldové BIO (+20g na vyvalování)
* 100 g mletého máku
* 1 lžička panenského slunečnicového oleje
* 20 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
* 100 ml vody
* špetka mletého hřebíčku, popř. i skořice
Rychlé pečivo z máku, plné vápníku, připravíme jenom smícháním surovin a vyválením středně velkých placiček. Tyto placičky jsou chutné na zakousnutí na cesty, ale i ke kávě. Nejsou mnoho sladké a tak kdo chce, může je ještě potřít marmeládou bez cukru.

V míse smícháme špaldovou mouku, umletý mák, obilný nápoj, lžičku slunečnicového oleje a vodu. Tuto směs ovoníme pár kapkami citrónového aromatického oleje a můžeme přidat i špetku mletého hřebíčku a skořice. Takto budou placičky vonět jako makovec.

Těsto v míse vařečkou dobře propracujeme a pak vyklopíme na vál poprášený špaldovou moukou. Obalíme v mouce a uděláme váleček, který rozdělíme na stejné díly. Samostatné kousky (asi po 27–30 g) oválíme též v mouce, uděláme z každého kuličku a rozválíme malým válečkem nebo rozmáčkneme rukou na placičky.

Placičky dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v mírné troubě při 160–180 °C . Pečeme asi 30–35 minut.

Ovesné vánoční sušenky

(Darina, 7. 12. 2009 18:49)

Ovesné vánoční sušenky
Ingredience:

* 100 g jemných ovesných vloček
* 350 ml horké vody
* 80 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
* 40 g rozinek sultánek
* 20 g pšeničných nebo špaldových klíčků
* 10 g loupaného sezamu
* 1 lžíce medu
* 1 lžíce panenského řepkového nebo slunečnicového oleje
* hořká čokoláda s třtinovým cukrem na potření
Odvážené množství jemných ovesných vloček přelijeme vařící vodou a necháme asi 20 minut nabobtnat.

Ke zbobtnalým ovesným vločkám přidáme nejdříve med a dobře ho rozmícháme, vlastně rozpustíme.

Vlašské ořechy posekáme nožem nahrubo a společně se sezamem, rozinkami, obilnými klíčky a lžičkou oleje je přidáme k oslazeným ovesným vločkám.

Výsledné hutné kašovité těsto můžeme krásně ovonět pár kapkami citrónového aromatického oleje.

Pak už jen klademe lžící na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky, které lehce rozmáčkneme, aby nebyly moc vysoké na výšku a pekly se stejnoměrně.

Ovesné kousky pečeme pomalu při 150–180 °C asi 1 hodinu do světle hněda.

Ořechové oválky - pokračování

(Zlatka - máma Lídy T , 7. 12. 2009 11:17)

Z těsta si uhněteme kouli, kterou poprášíme moukou, přikryjeme a necháme v misce v chladu alespoň 1 hodinu odležet.

Těsto po odležení již nemusíme propracovávat. Dle mých zkušeností je lepší si přímo odkrajovat stejné kousky. Každý pak v dlani dvakrát zmáčkneme a vytvarujeme z něho kuličku a následně zaoblený oválek.

Oválky ozdobíme na vrchní straně půlkami vlašských oříšků, tzv. „žabičkami“. Hotové skládáme na plech na pečící papír a dáme pak péci do mírně předehřáté trouby. Pečeme krátce při teplotě asi 180°C. Obvykle stačí 15–20 minut. Hlídáme a raději kontrolujeme upečení rozlomením jednoho oválku.

Upečené oválky nejlépe za tepla, ještě na plechu, pocukrujeme vanilkovým cukrem light. Nemáme-li, postačí jenom fruktóza. Oválky necháme na plechu vychladnout a až po té je z plechu sundáme. Po vychladnutí jsou na manipulaci pevnější a nebudou se lámat.

Ořechové oválky

(Zlatka - máma Lídy T , 7. 12. 2009 11:15)



Ingredience:

* 200 g hladké celozrnné pšeničné mouky BIO
* 90–100 g másla
* 80 g strouhaných vlašských ořechů
* 30 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
* 30 g rýžového sladu
* 1 žloutek
* 2 lžíce bílku
* 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí být)
* půlky vlašských ořechů na ozdobení
* 1–2 sáčky „vanilkového cukru light“ – fruktóza s vanilkou

Dietní tvarohová buchta

(Irena, 9. 11. 2009 22:16)

5 lžic vrchovatých celezrnné mouky | 1 lžíce oliv. oleje | 500 g tvarohu | 4 lžíce medu | 2 vejce | skořice | vlašské ořechy | 2 jablka | 5 lžic mléka | špetka sody | čokoládová poleva
Postup:
Smícháme jedno vejce, mouku, olivový olej, 2 lžíce medu, mléko, sodu a vyšleháme. Bábovkovou formu vymažeme olivovým olejem, vysypeme celozrnnou moukou a vlijeme středně husté těsto. Jablka nahrubo nastrouháme a rovnoměrně nasypeme na těsto. Posypeme skořicí a ořechy. Tvaroh smícháme se 2 lžícemi medu a vejcem a vyšleháme. Tvarohovou hmotu dáme na jablka s ořechy. Pečení přizpůsobíme troubě – přibližně 45 min na 200°C.

stévie

(Kamila, 16. 2. 2009 12:12)

Taky používám stévii, je ve spoustě obchodech se zdravou výživou pod názvem Sladký polibek. Je to úžasná věc.
Já hubnu pomocí dělené stravy, krátký člínek o stévii je na mém webu taky.
Tyhle stránečky jsou taky pěkně udělané :-) pochvala :-)
www.delenastrava.estranky.cz

tak hubnutí zdar, :-)