Jdi na obsah Jdi na menu
 


VAŘÍME ZDRAVĚ A JÍME S ROZUMEM 5 Recepty pro pomalý hrnec

 

dsc_1228.jpg

KLIKNI si na:
1)*** NAŠE VYZKOUŠENÉ RECEPTY

2)*** recepty naší kolegyně Petty01

3)*** od Prckové stránečky

4)*** sovičky stránky

5)*** RECEPTY NA LABUŽNÍK.COM

6)*** Diskuze a recepty k pomalému hrnci

7)*** Další recepty

8)*** Estaránky-recepty

9)*** Top recepty

 

1.Kuřecí nožky ve šťávě z rajčat a paprik.

2. Stehenní řízky na zelenině Mochov.

3. Libové vepřové na pivě s rýží

4. Filety z tresky v pomalém hrnci

5. Ovocné kuře v pomalém hrnci nebo v pekáči na pěknou neděli

6. Králík mnoha využití

7. Taková malá rybička v pomalém hrnci

8. Kuře načerno

9. Ptáčci z pomalého hrnce

10. Kuře se zeleninou v pomalém hrnci

11- Znojemské roštěnky od Zuzky

12. Ostré plátky z pomalého hrnce

13. Kuřecí gulášek z pomalého hrnce 

14. Krůtí nožky  v pomalém hrnci

15. KRŮTÍ ROLÁDKY

16. Masíčko na vše

17. Roláda z vepřové pečeně v pomalém hrnci.

18. domácí šunka v pomaláčku

19. Krůtí rolka a batátovo bramborový krém

20. Králík na hořtici

21. Plněné papriky

22. Žampionové rolky z hovězího

23. Křehké vepřové masíčko

24. rizoto

25. Gulášek na pivě

26. Hovězí křehké

27. Kuře na zelenině

28. Srnčí guláš

29.Kachní prsa

30. Fazole

V čem je jeho výhoda?

 

Suroviny stačí nakrájet, dát do hrnce, zamíchat, přikrýt, nastavit časovač, spustit a dále se již o pokrm nezajímat.

Nemusíme mít strach ani o přílišný odbčr elektrické energie, příkon hrnce je okolo 250W, oproti tomu klasické varné desky mají příkon i 7kW.

Pokrm se v hrnci vaří minimálnč čtyři hodiny, ale podle potřeby i dvakrát tak dlouho. Jednoduše tak stačí třeba večer vložit ingredience, nastavit požadovanou dobu přípravy, hrnec se po dovaření vypne a pouze udržuje teplotu. Ráno si pak jen nandáme jídlo na talíř.

Do pomalého hrnce není nutné dávat tuk, proto je vaření velmi šetrné a dietní. Z hrnce se navíc neodpařuje voda, proto se pokrm ani nepřipálí, navíc je i šťavnatý. Tato metoda vaření je též šetrná k vitamínům.

Recepty pro Pomalý hrnec

Několik rad a zkušeností, než se pustíte do vaření.

  • maso, které použijete na guláše a perkelty krájejte na stejně velké kousky, nejlépe kostky o hraně asi 2 nebo 3 cm kvůli rovnoměrnému vaření
  • maso na plátky krájejte asi 1 cm silné a lehce naklepeme
  • cibuli do gulášů předem nedusíte jako při běžném vaření, ale přidáte ji jemně nakrájenou přímo do masa
  • tuk(olej, máslo, sádlo) nemusíte vůbec používat, zvláště chcete-li, aby bylo jídlo dietní
  • pokud se bez tuku neobejdete, pak stačí 1 lžíce oleje
  • do gulášů a perkeltů patří paprika, kterou nasypete přímo na maso; jestliže chcete aby omáčka byla zbarvená více do červena, pak papriku můžete lehce osmahnout na pánvičce na oleji a do masové směsi ji přidat
  • maso a všechny přísady smícháte dohromady a směs můžete nechat přes noc proležet, je pak křehčí a dříve hotová
  • zahušťování omáčky v guláši či perkeltu se provádí tak, že se hned na začátku do masové směsi přidá hladká mouka, škrob nebo jíška
  • do masové směsi se hned při přípravě přilije voda, masový vývar, víno nebo smetana; vždy se používá jen takové množství, aby bylo maso potopené v omáčce, protože další tekutina se uvolní z masa a prakticky žádná se neodpaří, tak jako při běžném vaření či pečení , kdy vodu několikrát doléváte
  • masový vývar nemusíte předem připravovat, stačí na maso nalít vodu a přidat jemně rozdrobený hovězí, slepičí nebo zeleninový bujón a zamíchat
  • vaříte-li zeleninu s masem dohromady, většinou se zelenina vaří pomaleji, proto ji dávejte v hrnci na dno a po obvodu hrnce a teprve na ni doprostřed maso
  • do hrnce můžete dát i maso mražené, musíte však přidat asi 2dl teplé vody nebo vývaru, aby mezi masem a keramickou nádobou vznikla tepelná mezivrstva, která chrání keramickou nádobu před rychlou změnou teplot; musíte pak počítat, že vaření bude o několik hodin delší
  • doporučujeme naplnit keramickou nádobu jídlem nejméně do poloviny (topná spirála je pouze po obvodu hrnce), pokud dáte menší množství pokrmu, musíte počítat s tím, že časy vaření budou o něco delší než uvádíme v receptech
  • jídlo v pomalém hrnci pak vaříte podle potřeby; zapnete-li hrnec na I. stupeň, vaření trvá asi 8h. Při stupni II. vaříte asi 3-5h; časy vaření závisí na kvalitě masa a velikosti kousků

1. Kuřecí nožky ve šťávě z rajčat a paprik

Mohu říct, že naše děti na to chodily během odpoledne tak dlouho, že na druhý den už nic nezbylo. Maso se krásně rozpadalo a mělo vynikající chuť.

Vnitřní nádobu je lepší vždy potřít malinkou troškou ol.oleje, nic k ní potom nepřilně a mytí je snadné. Na dno jsem dala 8 kuřecích stehen, malinko je posolila a poprášila gr. kořením, pokladla jsem je sklenicí leča a zasypala horou cibule, šly by přidat i rozmražené houby.

Přilila jsem 4 decky vody, zadělala a nastavila na nejvyšší teplotu a třo hodiny si toho nevšímala. Mezitím jsem si dělala různé jiné věci, třicet minut před dokončením masa jsem jídlo poporášila zlehka škrobovou moučkou. Hodinu před dokončením masa jsem rozkrájela brambory a dala je do trouby péct.

Po třech hodinách byla stehna doslova křehké, šťáva zahuštěná, jak tam zůstala všechna šťáva z masa i z cibule a zeleniny, měla úžasnou chuť. Kdo ten hrnec má , tak ví o čem mluvím.  Na talíře jsem dala stehno , polila ho šťávou, k tomu přidala pečené brambory, pánové se olizovali, když jsem odpoledne byla pryč, vyjedli celý pomalý hrnec.

2. Stehenní řízky na zelenině Mochov

Zase vymažeme trošičku vnitřní nádobu ol.olejem a na dno dáme rozmraženou Mochovskou zeleninu, na ni dáme naklepané řízečky, popráčíme gr. kořením, poklademe lisovaným česnekem a pošplícháme sójovou omáčkou. Pro chuť šťávy zase přidáme cibuli. Dolejeme 3 cecky vody. Zapneme na nejvyšší teplotu a děláme zase tři hodiny, pak maso opatrně vyjmeme, omáčku slejeme, trochu doplníme 1 deckou vody a zahustíme moukou rozmíchanou v mléce. Chlapcům jsem k tomu dala knedlík a já měla vařený brambor. Chuť zase vynikající, maso měkké a práce minimální.

3. Libové vepřové na pivě s rýží - dělala jsem to i z pangase, vařolo se to jen hodinu a půl a bylo to talé dobré, jen to chtělo ještě trocho sójovky na chuŤ

Vepřové maso cca 600g (např. krkovice), 0.3l světlé pivo, větší cibule, kmín, pepř, sůl, hladká mouka.

Maso odblaníme, nakrájíme na kostky. Nakrájené maso zaprášíme hladkou moukou a lehce v ní obalíme. Spolu s nakrájenou cibulí dáme do keramické nádoby pomalého hrnce. Přidáme kmín, pepř a sůl. Vše zalejeme pivem a promícháme. Podle velikosti kostek masa vaříme v pomalém hrnci na vyšší stupeň 3,5 až 4,5 hodiny.

Jako přílohu doporučuji chlapcům houskový knedlík a nám rýži.

Dneska  12.2. jsem zkoušela tohle z internetu a bylo to dobré:

 

4. Filety z tresky v pomalém hrnci

- ochucené kořením Kotányi-grill česnek ,zakápnuté troškou kečupu a kr. hořčice , posypané několika zrníčky naloženého zeleného pepře, trošku vody, na nizší teplotu 2 hodiny a něco.

5. Ovocné kuře v pomalém hrnci nebo v pekáči na pěknou neděli

  4 plátky kuřecího masa, 1 kiwi, kostičky ananasu,  pepř, sůl, olivový olej,trochu sójovky, strouhaný sýr 30%
 

Plátky masa naklepeme, opepříme, osolíme a každý plátek poklademe 2 plátky kiwi a kostičkami ananasu. Přeložíme, sepneme párátkem . Dáme do pomalého krnce, pošplíchneme sójovkou, přidáme prochu vody a 4 hodiny si toho nevšímáme, jo ještě hrnec zapneme. Před koncem posypeme strouhaným sýrem a ještě 10 minut necháme dělat.. Měkké maso rozdělíme na talíře, přelijeme vypečenou šťávou a k tomu trošku rýže natural nebo vařený brambůrek.

6. Králík mnoha využití

Tak na dno potřeme pírkem trošku ol.oleje, potom vrstva zelí, na to králíka posolíme a tročku koření gyros, na to huru cibule a nasekaný česnek, je toho plný hrnec, dělá se 4 -5 hodin, někdo si u nás bere brambory, někdo knedlík, pro ten případ mám vždy bramborové zmražené. Na poslední půl hodinku dávám třeba kuře zkřupnout do trouby, může se to v té nádobě z hrnce, ale pozor!!!!!!!!!!!!!!!!! Nesmíte podlévat studenou vodou, jen teplou, aby to neprasklo.

7. Taková malá rybička

Do pomalého hrnce nebo na pekáč dáme jednu mraženou zeleninku a krájené žampiony, na to položíme dvě filety z pangasia, poprášíme trošku solí a kořením Gyros od Vitany a pečeme trochu podlité, na pekáči víc. Jednu foletu si klidně dáme jako večeři, tu druhou nakrájíme po vychladnutí na kousky do zeleniny přidáme strouhaný sýr a krájenou syrozvou papriku a máme studený salátek do práce.

8.Kuře načerno

Kdo by to chtěl vyzkoušet, ochutnala jsem před měsícem u kamarádky a bylo to vynikající. Dělala to v pomalém hrnci, ale šlo by to i v pekáči.
Na dno hrnce dáme zeleninu jako na svíčkovou,, na to položíme stehenní řízky, přidáme 4 kuličky nového koření a 2 bobkové listy, jemně posolíme a poprášíme vegetou a děláme. Tak půl hodiny před koncem přihodíme do jednoho koutku sušené ovoce, třeba pár švestek a namočené rozinky, malou hrstičku. Po dokončení si tohle opatrně vyjmeme bokem a koření také, zeleninu se šťávou rozmixujeme, také do toho přidáme jenu kávovou lžičku brusinek nebo rybízové zavařeniny, na všechny porce to není nic, ale dodá zajímavou chuť. Pokud by to bylo řídké, můžeme ještě zahustit trochou mléka s rozšlehanou moukou, ale možná to nebude ani třeba.
Podáváme s celozrnnou rýží a na masíčko poklademe pár pečených kousků sušeného ovoce a pár lupínků mandlí, ale jen tak pro parádu!!!!

9. Ptáčci z pomalého hrnce

Osobně tyhle typicky české recepty opravdu nemusím, ale tohle mě velmi mile překvapilo a náramně jsem si pochutnala, doporučuji vyzkoušet i vám!!!!

Ingredience:

sůl, pepř

hořčice

cibule

kys. Okurka

salám drůbeží

vajíčko

celý pepř, bobkový list, nové koření, kmín

 Maso používám kuřecí nebo hovězí.

Postup:

Nakrájenou na kolečka cibulku vhodíme do pomalého hrnce a začneme připravovat ptáčky. Plátky masa si naklepeme, potřeme hořčicí, položíme plátek kyselé okurky, vejce, kuřecí šunky a srolujeme. Spíchneme párátkem. Vložíme do hrnce, podlejeme vodou, zaplneme na rychlý stupeň na 2-3 hodiny, nebo na pomalý na 6-7. Ke konci vaření zahustíme jíškou a to buď kupovanou, nebo z vody a mouky udělanou doma. Nemusíte ptáčky ani vyndávat, já dělám rovnou v hrnci. Nechte mouku chvíli prohřát a můžete podávat. Nejvhodnější příloha je rýže .

10. Kuře se zeleninou v pomalém hrnci
Potřebujeme tyto suroviny:

    * 2 kuřecí prsíčka
    * půlka menšího pórku
    * půl sáčku mražené zeleniny na čínu
    * 4 žampiony
    * 6 brambor
    * koření na kuře
    * sůl
    * tvrdý sýr

POSTUP:
    Do připraveného pomalého hrnce dáme na dno pórek nakrájený na kolečka. Maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, okořeníme a rozložíme na pórek. Žampiony nakrájíme na plátky a poklademe na maso, posypeme mraženou zeleninou. Syrové brambory nakrájíme na plátky, položíme na zeleninu a osolíme. Vše maličko podlejeme. Hrnec přiklopíme a necháme dělat na silnější stupeň 3 hodiny. Pak odkryjeme, hustě posypeme strouhaným sýrem a pečeme ještě 15 minut.

11. Znojemské roštěnky

(Zuzka - 28. 02. 2009 17:11)

Hovězí plátky naklepeme,okraje nařízneme, osolíme, opepříme a pomažeme hořcicí.naskládáme do PH, přidáme na plátky pokrájené okurky asi 3.Zalejeme vodou,přidáme půlku hovězího bujonu a zapneme na 1.stupeň na 8 hodin.Po sedmi hodinách maso vyjmeme, omáčku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě,povaříme, přidáme ještě 2 nahrubo nastrouhané okurky,maso vrátíme do omáčky a necháme dojet.A potom už si na talíř spolu s rýží naservírujeme roštěnky.Celé rodince to moc chutnalo,masíčko bylo jako dort.

12. Ostré plátky z pomalého hrnce Obrazek
3 plátky libového masa, nejlépe kuřecí prsíčka | 3 špíchnutí sójové omáčky | špetka soli | 3 lžičky dionské hořtice | 3 lžičky chillipasty | 1 lžíce ol. oleje
Postup:
Dno pomalého hrnce potřeme ol.olejem, položíme na něj tři plátky naklepaného masa, posolíme, potřeme hořticí a chilli pastou. Nastavíme hrnec na vyšší výkon stupeň dva, podlejeme 2 deckami vody a necháme dělat 4 hodiny, namusíme si toho všímat , maso se nepřipálí, bude měkounké a šťavnaté. Podáváme s brambory a zeleninovým saláte, byl to náš dnešní oběd.

13. Kuřecí gulášek z pomalého hrnce 

Obrazek500 g kuřecího masa | 1 sklenka leča | 1 lžička chilli pasta | půl sáčku sladká paprika | špetka soli
Postup:
Všechny suroviny a maso nakrájené na kostičky dáme do pomalého hrnce a zapneme rychlejší program 2, zalijeme půl litrem vody a 3 hodiny si toho nemusíme všimnout, můžeme jít třeba s dítětem ven, pak vypneme, slejeme do normálního hrnce a zahustíme trochou celozrnné mouky rozšlehanou v decce vosy a povaříme 2 minuty, nakrájíme chlebíček, lépe celozrnný a papáme. Pro děti vypusťte chilli pastu.

 14. Krůtí nožky  v pomalém hrnci  

Použité suroviny:

3 kusy krůtí stehna  |  špetka koření na rybu  |  špetka soli  |  2 jablka  |  1 pomeranč  |  hrst rozinek Obrazek

Postup:

Krůtí stehna vložíme do pomalého hrnce s kořením na rybu, špetkou soli, pokapaná pomerančovou šťávičkou, obložená plátky jablek a pomeranče a pro chlapce jsem tam přidala hrst rozinek. Malinko podlejeme.
Jako přílohu budu dělat neloupanou rýži.
V pomalém hrnci děláme na stupeň dva 4 hodiny si toho nemusíme všimnout.

 15. KRŮTÍ ROLÁDKY

 Krůtí prsíčka na tenké plátky, posolíme, pokořeníme dle chuti, na každý pláteček mázneme dionskou hořtici, dáme na něj kousek pórku, nudličku červené papriky a plátek hermelínku.
Zabalíme, spíchneme párátkem. Pomalý hrnec naplníme asi 2 deckami vody, položíme tam
roládky a na druhý stupeň necháme dělat 3 hodiny.Obrazek

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

16. Masíčko na vše

Už víte, že mám ráda pomalý hrnec, maso se vloží a za 4 hodiny bez dívání a podlévání je hotové. Když je venku hezky dělám maso dopředu a jen dodělávám různé příchutě večeří a obědů. Vložím do hrnce 4 cibule na plátky, kerůtí prsa na kousky a kousky hovězího, trošku přisolím, maso se samo s 2 deckami vody udělá, je měkké a jeho chuť přírodní.
Chlapci mají rádi, když přidám kečup a udělám směs na špagety, manžel má rád gulášek, odeberu trochu do hrnce, přidám sl.papriku a zahustím trošku moukou a má ho, já si dám trochu přírodního masa nebo přidám žampiony a zeleninu podušené na pár minut v mikrovlnce a mám dietní masíčko pro sebe. No není ten hrnec skvělý?

17. roláda z libové vepřové pečeně

Roládu dělám v pomalém hrnci. Rozříznout, potřít hořticí , a česnekem, sýr, šunka, paprika a zvrchu pokořenit a 4 hodiny a na silnější program ve dvou deckách vody a je jako dort.
 

dsc_1233.jpg

 

18. Domácí šunka v pomalém hrnci:

Namelu stejné množství vepřové libové krkovice nebo plecka a kuřecí nebo krůtí, co je v akci, pak dám 3 lžičky rychlosoli a 4 normální bylinkové soli, koření podle chuti, dvě pol.lžíce medu a 4 lžíce vody a rozdrcené maso z mixeru pořádně promíchám s těmito přísadami, jde dát libovolné koření, bylinky, olivy, co má kdo rád, nacpat do střev a 1 - 2 dny nechat n lednici, pak do pomalého hrnce do vody dát uzavčené šunky a 4 - 4,5 hodiny dělat na vyšší stupeň

 

10701983_848644831812883_7638722361888971394_n.jpg

19. Batátovo bramborový krém a krůtí rolka z pomaláče.

 

1459302_868881056455927_7624342917423423556_n.jpg

 

20. králík na hořtici

králík
2-5 stroužků česneku
2PL hořčice Dijonské
2PL polotučné hořčice
1čl citronového pepře
1PL olivový olej
červená paprika
1čl máslo
1dl víno bílé suché
1dl vývar
Sůl, pepř
rozmarýn

Králíka si hezky nasolíme a pustíme se do přípravy marinády. V rozpuštěném másle rozmícháme do hladka obě hořčice, olivový olej, papriku a pepř. Králíka důkladně celého potřeme a podlijeme vínem a vývarem, přihodíme rozmarýn a česnek. Králíka jsem dělal 4 hodiny na High a úplně se rozpadal. Podával jsem s pečenými brambory a osmahlou zeleninou.

21. Plněné papriky

6 bílých paprik
500g mletého masa
2 rajské protlaky
hrnek uvařené rýže
2 cibule
1-2 vejce
2-4 stroužky česneku
sůl, pepř
200 ml vývaru
2x bobkový list
6 kuličky nového koření
špetka tymiánu a majoránky
olej
cukr
hladká mouka (nebo jíška)

Mleté hovězí okořeníme, přidáme rýži, 1 cibuli, vejce a rozsekaný česnek. Můžeme začít plnit papriky, které jsme zbavili semínek. Naplněné papriky přendáme do hrnce, kde už je na jemno druhá cibule. K paprikám přidáme bobkový list, nové koření, vývar, sůl a pepř. Po 3 hodinách na High přidáme protlak a zahustíme. Necháme ještě hodinu provařit mouku a můžeme podávat.
 
22. žampionové rolky
4-6 plátků zadního hovězího
250 ml smetany
Máslo
vývar
sůl
pepř
300 g žampionů,
4 lžičky majoránky
4 lžičky hořčice
150 g slaniny
případně jíška

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, obložíme slaninou a plátky žampionů.
Maso pevně zarolujeme a sepneme. (provázkem nebo špejlí)
Rolky vyskládáme do hrnce a posypeme zbylými žampiony a podlijeme. (nejlépe vývarem, já měl v zásobě demiglace)
Maso bylo krásně měkké, už po 3 hodinách na High ale zaleží na mase a na vyklepání.
Rolky vyjmeme a do výpeku vmícháme smetanu, zahustíme jíškou, osolíme, opepříme.
Podáváme s pečenými brambory nebo rýží.
 
23.Křehké masíčko
 
600 g vepřové pečeně, s kostí či bez, nejlépe se silnější vrstvou tuku
sůl a čerstvě mletý pepř
500 ml mléka
4 snítky čerstvého tymiánu
2-5 stroužky česneku
1 lžíce kukuřičného škrobu
100 ml zakysané smetany
opékané nebo šťouchané brambory k podávání

Vepřovou pečeni řádně osolte a opepřete. Vložte do hrnce, který už je roztopen a nechte maso jen tak bez tuku půl hodiny. Přilijte mléko tak, aby bylo maso téměř potopené, přidejte tymián i česnek. Když se mléko srazí, nevadí. Po 4 hodinách na High bude maso krásně měkké.

Maso vyndejte a rozkrájejte na plátky. Na sporáku přiveďte šťávu k varu. Přidejte škrob prošlehaný́ se zakysanou smetanou a míchejte do zhoustnutí; osolte a opepřete. Maso přelévejte omáčkou a jezte s opékanými nebo šťouchanými bramborami.
 
24. rizoto
Dlouho zrnná rýže - 400g
maso - 2 kuřecí prsa, celá slepice z vývaru nebo 2 vepřové kotlety
cibule
olivový olej
pepř a sůl
hrášek
baby karotka
rozmarýn, bazalka

Páteční rychlovka
Je dobré ingredience osmahnout lépe se propojují chutě.
Začneme cibulkou, poté masem, které necháme zatáhnout.
Zároveň s masem můžeme přidat chorizo, které v receptu dělá zázraky, proto se za něj přimlouvám.
Na konec zasmahneme i rýži. Přidáme zeleninu a bylinky, samozřejmě sůl a pepř. Pozor chorizo je někdy dost slané! Podlijeme hrnkem vody nebo lépe kuřecím vývarem.
A vše pomalíme až je rýže měkká nebo spíše na skus. Což je cca za 3 hodiny na High, 5 na Low.
 
25. Gulášek na pivě
 
750 g hovězího ramínka
olivový olej
1 větší cibule
2 pórky
2 mrkve
4 lžíce celerové natě
2 stroužky česneku
150 ml vývaru
100 - 250 ml silného tmavého piva (nejlépe irský guinness)
100 - 300 g hub (já nakombinoval hlívu a žampiony)
zahustit chlebem nebo hraškou pikant
pepř
sůl

Maso nakrájíme na menší kostky, které přeložíme do hrnce. Maso osolíme a opepříme. Na olivovém oleji osmahneme kolečka pórku, mrkve, prolisovaný česnek a celerovou nať. Osmahlou zeleninu přidáme k masu. Podlijeme vývarem i pivem.
Na Low 5 – 6 hodin, High 2 – 3 hodiny.
Poté maso vyjmeme a vývar scedíme.
Mrkev vyhodíme a maso spolu se scezeným vývarem dáme zpět do hrnce. Na pánvi osmahneme na kostičky  jemně posekanou cibuli. Přidáme čerstvě očištěné houby a podusíme. Když se z nich všechna voda vydusí, přidáme je k masu.
Hustota omáčky je většinou řidší, takže přidáme hrašku a necháme půl až hodinku pomalit.
Jako příloha se hodí vařené brambory, ale je to velmi univerzální jídlo co se týče přílohy.
 
26. Hovězí křehké
 
1 kg zadního hovězího masa
2 cibule
2 stroužky česneku
mrkev
celer
500 l mléka
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
6 kuliček pepře
sůl
 K zelenině ještě přidáme koření. Vložíme maso a přilejeme plnotučné mléko. Maso pomalíme 4 – 5 hodin na High nebo 7 na Low.
Měkké maso vyndáme a necháme 10 min. odpočinout. Rozkrájíme a vrátíme do rozmixované omáčky.
Podáváme s celozrnnými houskovými knedlíky.
 
27. Kuře na zelenině
 
Přísady:
Kuře,, mrkev,celer, cibule, česnek, sušený tymián, vývar, bílý pepř, sůl.

Kuře omyjeme, osušíme a uvnitř i zevně důkladně potřeme solí a pepřem. Kuře vložíme do pomalého hrnce. Očistíme mrkev a celer. Obojí omyjeme a oloupeme. Potom oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kroužky a česnek na tenké plátky. A ke kuřeti přidáme mrkev, celer, cibuli a česnek. Okořeníme solí, pepřem a tymiánem. Kuře podáváme obložené zeleninou.

3 hodiny na High nebo až 6 hodin na Low.
 
28. Srnčí guláš
Cca 1000 g zvěřiny (srnčí)
300 ml vody
5-7 ks cibule
5 stroužků česneku
4 kuličky jalovce
2 lžičky kmínu
2 lžičky majoránky
2 lžička mleté sladké papriky
2 lžička mleté pálivé papriky
3 lžíce brusinkové zavařeniny
Sůl, pepř

Maso nakrájíme na střední kostky a stejně tak cibuli. Zatáhneme maso a přidáme cibuli cibuli. K cibuli vrátíme maso a přidáme obě papriky a přilijeme vodu. Dochutíme solí a pepřem. Přidáme ostatní ingredience a necháme 5 hodiny na High nebo 7-8 na Low. Jednoduchý ale výborný recept, v kterém brusinky dělají zázraky.
 
29. Kachní prsa
 
2* 200g kachních prsíček
slunečnicový olej
čínské koření pěti vůní
mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
200g vaječných nudlí
čerství zázvor
3-5 stroužků česneku
4 jarní cibulky
3-4 chilli papričky (nemusíte-li tolik pálivé uberte a přidejte sladkou)
2-4 lžíce sojové omáčky

Kachní prsa osmahneme na slunečnicovém oleji, jako první kůží dolů. Poté obraťte a do zlatová i z druhé strany, na každé straně cca 3 min. Maso nasolte a na pepřete. Koření pěti vůní je většinou směsí mletého badyánu, fagaru, skořice, fenyklu a hřebíčku.
Je na Vás jak moc si budete chtít hrát :D

Prsíčka děláme na Low 4 - 5 hodin.

Jako příloha se hodí rýže (jasmínová) nebo nudle, ukážeme si druhou variantu.
Nudle uvaříme podle návodu. Uvařené nudle osmahneme raději na dvakrát a nejlépe na woku. Osmažené nudle vyndáme a na pánev přidáme slunečnicový olej a výpek z kachních prsíček. Do woku vhodíme zázvor, česnek, cibulku a chilli. Po půl minutce přilijte sójovou omáčku a vraťte nudle. Vše promíchejte a podávejte s nakrájenými kachními prsíčky.
 
30. Fazole
 
400 g velkých bílých fazolí
3 lžíce extra panenského olivového olej
1 španělská cibule, jemně nasekaná
2-5 stroužky česneku, jemně nasekaný
2 lžíce vařených mixovaných rajčat
800 g sekaných rajčat ve vlastní šťávě
1 lžička cukru
snítka oregana, bazalky a tymiánu
špetka mleté skořice
sůl, pepř

Fazole musejí být namočené ve vodě alespoň 4 hodiny, záleží na druhu. Tento recept je velmi jednoduchý... všechny ingredience se promíchají a dají dělat na 7-8 hodin na High. Je možné fazole i přiostřit nějakým chilli.
 

Náhledy fotografií ze složky 1 Moje hubnutí

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dotaz

(jana.hubickova.seznam.cz , 15. 1. 2012 11:03)

Přeji krásný den .Mám dotaz .Neznám vubec pomalý hrnec .Mužete něco o něm napsat . děkuji Jana

Re: Dotaz

(Eva, 28. 1. 2014 22:40)

Jani, zadejte to do vyhledávače, je to hrnec, kde se vaří na 100 - 120 stupňů, pomalinku, spotřeba energií malá a maso z něho jako dort, nemusíte si toho všímat ani v noci a ráno je navařeno.

Re: Re: Dotaz

(Libor, 8. 12. 2016 10:47)

Teplota v hrnci je max. 95 stupňů.

komentář na vaříme zdravě

(jitus.1234@seznam.cz, 15. 2. 2010 7:18)

recepty jsou dobré něco jsem si opsala a zkusím to

a ještě další recepty na pomalý hrnec

(e.vina, 11. 2. 2009 14:52)

http://www.domaci-elektro.cz/v-recepty-z-hoveziho-masa
http://www.domaci-elektro.cz/v-recepty-z-veproveho-masa
http://www.domaci-elektro.cz/v-recepty-z-kureciho-masa